Widok

jak to jest z chrztem?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przygotowujemy sie powoli do chrztu naszej Dzidzi, tutaj rodza sie pytania i prosze o jakieś wskazówki mamy które już są po:)
Jak wygląda sprawa ze spowiedzią kiedys słyszałam o jakiś kartkach, wszyscy muszą coś takiego mieć?i rodzice i rodzice chrzestni? pytam bo chrzestny którego chcemy ma z tym jakis problem zupełnie nie wiem o co chodzi,ale pytam najpierw was.
No i doradzcie co oprócz szatki białej,swiecy, oczywiscie ubranka kupić co sie przydaje, czy miałyście wózek w kościele?
z góry bardzo bardzo bardzo dziekuje:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kartki dostają rodzice i rodzice chrzestni. nie trzeba nic innego prócz tych rzeczy, które wymieniłaś, a wózek mieliśmy.

Myślę, że to zależy od parafii. Ja byłam chrzestną, a nie musiałam mieć kartki.

Zależy od parafii. Czasami rodzice chrzestni potrzebują też zaświadczenia ze swojej parafii, że są praktykującymi katolikami. Wszystkie informacje są w biurze parafialnym.

Ja gdy mialam byc chrzestną musialam ze swojej parafii miec za swiadczenie ze bylam bierzmowana.Z tego co wiem to jest koniecznosc przy byciu rodzicem chrzestnym.Jak ktos nie byl bierzmowany nie moze nim byc.Chyba ze cos sie zmienilo.
ja pamiętam, że musiałam (jako chrzestna) przed chrztem iść do parafii na rozmowę z proboszczem. Pytał się czy chodzie na religie - jaką mam ocenę (byłam wtedy w liceum)... nie pamiętam czy dostałam karteczkę do spowiedzi...

pierwsze slysze zeby ksiądz pytal czy ktos chodzi do kosciola itp.wazne ze masz na papierku ze jestes katolikiem a praktykowanie to kazdego prywatna sprawa.No,ale różne widzimisię mają księża,jak sie trafi.Jednak to czy ktos praktykuje czy nie,nie ma prawa wplynąć na decyzje ksiedza czy mozna byc rodzicem chrzestnym.
no tak jeszcze to zaświadczenie jest potrzebne z parafii.

u nas swiadkowie potrzebowali wlasnie zaswiadczenie ze swojej parafi i nic wiecej...

Tak naprawdę wszystko zależy od parafii i od widzi mi się księdza , który będzie udzielał chrztu czy też przyjmował wszystko :////
Najlepiej dowiedzieć się u źródła :// bo czasami wymyślają niesamowicie.
ja mialam dziecko w foteliku samochodowym:) a spowiedz mialam z karteczka a chcrzestni spowiadali sie u siebie bo sa z daleka i tylko zaswiadczenie przywiezli os powiedzi i o tym ze sa z naszej wiary i moga byc chrzestnymi:)

a w w moich rejonach najwazniejsze jest zaswiadczenie z parafii o tym ze było się bierzmowanym.to wszystko.
my nie dostalismy zadnych kartek i nikt nawet nas nie zapytal czy bylismy u spowiedzi

aleksandra a z jakiej parafi jestes?
Podwyzszenia krzyza Swietego na Chelmie ale chrzest mielismy w sw. Mikolaju

Ja nie miałam wózka, ale inni mieli to zależy od Ciebie bo i tak trzymasz dziecko stale na rękach - tak ksiądz kazał bo nas instruował dzień wcześniej.

Rodzice chrzestni nie muszą iść do spowiedzi, tak było u mnie w kościele, ale uważam że powinni. Z drugiej stronie ksiądz z parafii od ojca cgrzestnego nie dał mu zaświadczenia bo żyje w konkubinacie hehehe, ale dostał w innej parafii.
na chrzcie Karolka , nie musiałam mieć żadnych kartek,

ale teraz bede chrzestną u kuzynki, kartki do spowiedzi nie musze miec , ale ksiądz zaznaczył, że "muszę" iść do komunii, z mojej parafii musze mieć zaswiadczenie, że nie ma przeciwskazań abym była chrzestną

pytanie z "innej beczki" ;)

ile miesięcy miały wasze maluszki na chrzcie?

ja mam zamiar ochrzcić swoje góra po 3 miesiacach od narodzin,ale znam różne "przypadki".jutro moja znajoma ma chrzest swojego synka,a mały ma dopiero miesiąc.To jest indywidualnie u kazdego inaczej.znam też przypadek ze dziecko mialo roczek i tez bylo ok.
chrzciliśmy córkę w Matemblewie - do zapisu potrzebne było przedłożenie odpisu aktu urodzenia i małżeństwa (jeśli rodzice nie mają ślubu to chrztu także udzielają)
w dniu chrztu dostarczyliśmy kartki od spowiedzi (rodzice i chrzestni) plus zaświadczenie z parafii chrzestnych, że mogą tę funkcję sprawować (podobno rozwodnikom nie wydadzą zgody)

my mieliśmy wózek i nie było przykazu trzymania dzieci na rękach - mała przespała sobie wygodnie pół mszy bo w Matemblewie cała uroczystość dość długo trwa niestety...

aha - miała 4 mce :)
Czy rodzicami chrzestnymi moga być osoby po rozwodzie????

właśnie, dołączam się do pytania :-))

u nas tylko chrzestni musieli iść do spowiedzi my (rodzice )nie gdyż żyjemy bez ślubu
córkę chrzciliśmy jak miała 3 miesiące chciałam później ale mała urodziła nam sie z ciężką wadą serca i rodzice przekonali nas że lepiej przed operacją ochrzcić

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry