Widok

jak to jest z podnoszeniem rąk?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No właśnie... jestem w 7 m-cu ciąży, czuję się dobrze i wykonuje zwyczajne prace domowe tj mycie okien, wieszanie prania, sięganie po rzeczy w "wysokich szafkach".... No i co rusz słyszę, albo to od sąsiadki, albo teściowej, albo ciotki, że nie powinnam tego robić w ciąży.
Na początku nie zwracałam na to uwagi, ale im częściej to słyszę tym bardziej się nad tym zastanawiam.

Czy to jest prawda, czy jakiś mit? I proszę o nie wyśmianie mnie :)))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mialam juz dawno zadac to pytanie...bo tez mi ciagle "trabią " o tym...:) Sama jestem ciekawa;)

image

image

mi mama mowila zebym sie nie" wyciagala"

image
mi też tak gadają, szczególnie babcia
a ja wolę podnosic ręce do góry i myć okna niż się schylać, bo mi już niewygodnie

image
image
tez slyszalam o tym,ale od lekarza,czeste podnoszenie rak(mycie okien,wieszanier firanek itd) co wiaze sie z wysilkiem u kobiety ciezarnej moze powodowac szybszy porod.chyba to jest wiec jedyny powod zakazu ich podnoszenia
naciagaja sie wiazadla, moze to przyspieszyc porod, tuz przed porodem dziewczyny myja okna na potege ;-)

No tak, ale czy w 27tc jest to też niebezpieczne?

aaaaa...czyli już niedługo mogę sie zabrać za mycie okien :)

image
image
Chyba chodzi oto, ze mozesz porod wywolac, tak wnioskuje z 'zeznan" forumek;)

image

image

Radzilabym Wam tego nie robic jesli nie chcecie urodzic wczesniaka.
Jak bedziecie w 38tc to jak najbardziej zeby pomoc dziecku wyjsc z brzucha.
Mnie od mycia podlog zaczely sie wody saczyc a wtedy juz nie ma na co czekac tylko trzeba do szpitala jechac.Na drugi dzien urodzilam.

Chodzi o naciąganie więzadeł,więć jak chcecie przyspieszyc poród proponuje zacząć w 37-38 tygodniu myć okna.A z oknami wiąże się jeszcze to że najczęsciej robi się to na stołku czy na jakimś wyższym podnóżku i chodzi tez o upadek.

wiktoria napisał(a):

> Chodzi o naciąganie więzadeł,więć jak chcecie przyspieszyc
> poród proponuje zacząć w 37-38 tygodniu myć okna.A z oknami
> wiąże się jeszcze to że najczęsciej robi się to na stołku czy
> na jakimś wyższym podnóżku i chodzi tez o upadek.
>
>
dokłądnie tak
zwiazane jest to z wyciagnięciem + wysiłkiem

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Nie wiem skad sie to bierze,ale w mniej wiecej polowie ciazy zauwazylam u siebie i u znajomych dziewczyn, ktore byly w ciazy,jakies dziwne zamilowanie do mycia podlog w szczegolnosci:)ani przed ciaza,ani po nie zauwazam u siebie zbytniej checi do ich czyszczenia,ale w czasie ciazy....Ho ho-wielka pasja,prawie codziennie myta podloga
a ja pytałam o to mojego lekarza.... powiedział mi że nie ma pojęcia skąd to się wzięło że rąk w górze nie wolno trzymać. Śmiał się że chyba w Tinie napisali i teraz jakaś plota poszła:) ja mu mówiłam że słyczałam że płód może się wtedy oderwać, łożysko itd a On zaczął się smiać i powiedział że przy zdrowej ciąży to choć nie wiem co by się robiło po płód nie ma prawa się oderwać:) no a jak jest ciąża patologiczna to można nic nie robic i się poroni... więc dziewczyny spokojnie trzymajcie ręce w górze:P

[url]http://www.suwaczki.com/]image[/url]
image
pamietam jak w szkole nasza pielęgniarka wzięła nas na uświadamianą pogadankę i wspominała, ze ona poroniła bo wieszała firanki we wczesnej ciaży, potem też o tym słyszałam z innego źródła...
Mialam na studiach wyklady z poloznictwa z doktorem Olszewskim. Mowil, ze akurat ten jedyny "ciazowy" przesad ma sens, szczegolnie pod koniec ciazy, gdy glowka dziecka jest juz w miednicy. Gdy matka wyciaga sie lub podnosi rece do gory, glowka dziecka delikatnie wysuwa sie z miednicy. Istnieje wtedy niebezpieczenstwo, ze miedzy glowke dziecka a kosci miednicy matki moze dostac sie pepowina, ktora nastepnie zacisnie sie, gdy matka opusci rece i dziecko wroci na swoje miejsce. Nie wiem czy udalo mi sie to dobrze wytlumaczyc... ja w to wierze i jesli kiedys bede w ciazy to mycie okiem i wieszanie firanek z checia zlece komus innemu :)

(przepraszam za brak polskich znakow, ale komputer z ktorego pisze takich nie posiada)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry