Widok

jak ugotować dobry żurek?:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam ochote na zurek, jedna z moich ulubonych zupek..a nigdy jeszcze jej nie gotowalam. macie jakies sprawdzone rady?nie chce mi sie robic wlasnego zakwasu wiec chyba wykorzystam gotowy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie, przylacze sie do prosby :) Uwielbiam zurek, ale zawsze robilam na gotowym zakwasie (staralam sie tylko nie brac zakwasu do zurku slaskiego, bo nie lubie w nim tej wedzonki), no ale teraz nie mam szans zeby dostac zakwas, wiec moze ktos powie jak zrobic zurek "od podstaw"?

image

ja niestety nie gotuje bo nie lubie:)a jak juz dla meza robie to z paczki:D i dodaje jajo:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Zakwas się robi z chleba żytniego i czegoś tam jeszcze i to trwa i nigdy się w to nie bawiłam, robię z butelki.
Gotuję białą kiełbasę i kawałek mięska albo boczku, potem do wywaru dodaję butelkę, mięsko i kiełbasę ugotowane i pokrojone, ziemniaki w kostkę, kawałek startej marchewki pod koniec, trochę cebulki zeszklonej na patelni, doprawiam dużą ilością majeranku, pieprz, sól i przyprawa Knorra do żurku.
Na koniec jajeczko w ćwiartki do talerza, łyżeczka czubata chrzanu i nalać zupkę... Mniaaaam :))))

imageimage
robie tak samo :-)
ziemniaki wam sie ugotuja w tym zakwasie?:)
bez problemu, może jedynie trochę dłużej, ale nawet nie wiem bo nie sprawdzałam... :D

imageimage
ja zawsze kupuję gotowy zakwas, a żurek gotuje bez ziemniaków bo nie lubie z ziemniakami

image
image
Tez wole zurek bez ziemniakow, za to z jajkiem.
Gdyby ktos mial jeszcze pomysly na ten zakwas, to chetnie wyprobuje :-)

image

Zakwas na żurek:

250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego

Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Przelać do wyparzonych butelek, w lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.

Dla 4 osób potrzeba 500 ml zakwasu.

Ziemniaki w kwaśnym się nie ugotują :) trzeba najpierw ugotować wszystkie składniki z ziemniakami, potem dodać żur i zagotować tylko, albo podawać ugniecione ziemniaki oddzielnie.

ZAKWAS DODAJE SIE NA KOŃCU

hehehe, co kraj to obyczaj :)

imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nie daje rady,mam juz dosc...... (27 odpowiedzi)

Musze sie wygadac,przepraszam ze tu ale nie mam komu;( Mam 26lat i okolo 100000tys dlugu przez...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

do góry