Widok

jak wyglada pierwszy dzien w przedszkolu 3latka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
nie dlogo wrzesien i moj 3latek idzie do przedszkola , zupelnie nie wiem czego sie spodziewac
jak wyglada ten pierwszy dzien czy maluszki zostaja na te kilka godz jak w podpisanej umowie co trzeba ze soba zabrac no i jak ubrac dziecko czy jakos elegancko a moze zwyczajnie i wygodnie

prosze o pomoc i z gory dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zabierasz ciuszki na zmiane, kapcie, posciel do spania z pizamka, kubek ze szczoteczka i pasta, ubierasz luzno i wygodnie :))
musisz się dowiedzieć w przedszkolu
ja pamiętam że u nas przez pierwsze dni dzieci nie kładziono spać (i tak płakały więc nie chciały Panie ich dodatkowo stresować że tam zostaną na spanie jakby na noc),
pierwsze dni u nas większość rodziców (którzy mieli mozliwosć) odbierała dzieci wcześniej, np. po obiedzie.
kapcie na pewno, szczotka+kubeczek, ubierz tak żeby dziecku bylo wygodnie.
u nas dzieci spaly od pierwszego dnia. takze posciel byla potrzebna.
ale np. nie myly zabkow, dopiero po polroczu.
ubieralam od pierwszego dnia wygodnie i na zmiane mieli chlopcy: majteczki, skarpetki, spodnie i bluzeczke, czyli wszystko co moze sie ubrudzic lub zmoczyc.
image
image
dziewczyny a jak jest ze śniadaniem?? moja młoda generalnie będzie chodziła na 7 ale będzie taki czas gdzie będę musiała ją zaprowadzać już kilka minut po 6 i teraz pytanie- czy mam jej dawać do jedzenia coś w domu?? czy da radę wytrzymać do 8.00 do śniadania??? czy dawać jej coś w plecaczek?
u nas sniadanie tez o 8 ja bym dala jej jakas przekaske typu jablko lub jogurt z rana w domu ale tylko wowczas gdy bedzie szla po 6 do przedszkola
Bierzesz to co potrzeba dziecku czyli kapcie na zmianę w jakiś worek zmianę majteczek spodni ,koszulek ,pani w przedszkolu powiedziała że najlepiej dla takich maluchów 3 latków 2-3komplety na zmianę ,pościel jeżeli dziecko śpi też trzeba zabrać ,szczotki ,pasty u nas na razie się nie przynosi ,powiedzą kiedy ,ja ubieram dziecko wygodnie w dresy najlepiej dziewczynki w jakieś leginsy.

Starszego syna odbierałam od samego początku ok 15-16 ale on był starszy miał prawie 5 lat jak dostał się do przedszkola ,młodszego odbierać będę troszkę wcześniej ale to przez pierwsze dni .Co do śniadania ja nie dawałam w domu nic ,zresztą syn nie chciał ja prowadziłam go tak na 7 czasami trochę po ,ale od tej siódmej spokojnie wytrzymywał do śniadania .
no moj synek to w styczniu konczy 4lata i juz od dobrego roku nie spi w dzien
czy drzemki w przedszkolu sa obowiazkowe dla wszystkich?
Gosia, moi w domu tez nie spali, a w przedszkolu podobno padali jak kawki. U nas lezakowanie bylo obowiazkowe (tylko w pierwszej grupie), no ale jak dziecko nie zasnie, to sobie lezy i odpoczywa. Pani u nas czytaly bajeczki na poczatku drzemki i wlaczaly muzyke relaksacyjna.
Powiem Ci, ze moj starszy syn jeszcze w 3 grupie na odpoczynku poobiednim zasypial, a w domu nie ma na to zadnych szans.
image
image
W przedszkolu gdzie idzie mój syn są dwie grupy 3 latków i 3-4 latków i w jednej są dzieci które śpią w drugiej nie ,jak podpisywałam umowę to pani dyrektor mi zaznaczyła że mój idzie do grupy bez spania ,bo on od dawna nie śpi w dzień .
Ale w razie czego ja jakieś dziecko faktycznie będzie bardzo senne jest materac może się zdrzemnąć ,ale z tego co mówiła wychowawczyni na zebraniu te co nie śpią w domu to i w przedszkolu nie śpią ,zajęte są za bardzo .

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry