Widok
ja robię żurek na boczku wędzonym, czasem jak są to dodaję żeberka, też wędzone.
włoszczyznę myję, obieram, zalewam zimną wodą i gotuję. W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni. Po ok. pół godzinie dodaję boczek i cebulę do warzyw i ten żurek z butelki. Doprawiam solą, czosnkiem i majerankiem i gotuję ok. pół godziny. Potem dodaję białą kiełbasę (kupuję cienką surową) i razem gotuję jeszcze ok. 20 minut. I gotowe:)
włoszczyznę myję, obieram, zalewam zimną wodą i gotuję. W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni. Po ok. pół godzinie dodaję boczek i cebulę do warzyw i ten żurek z butelki. Doprawiam solą, czosnkiem i majerankiem i gotuję ok. pół godziny. Potem dodaję białą kiełbasę (kupuję cienką surową) i razem gotuję jeszcze ok. 20 minut. I gotowe:)
a ja dla mnie żurek z butelki jest nieco za kwaśny, dlatego dodają do zupy jedną paczkę żurku knorra; i też gotuję na wędzonce;
kolejność mam taką:
robię wywar z białej kiełbasy, listka laurowego, ziela ang i cebuli /1szt /, w między czasie podsmażam wędzonkę, po czym dorzucam ją do wywaru, dodaje żurek z butelki, żurek z paczki i zagotowuję; gotuję ok 10 minut, a na koniec zaciągam majerankiem :)) czasem wrzucam też pokrojone w kostkę ziemniaki
nie jest to postna zupa, ale wychodzi pyszna :))
kolejność mam taką:
robię wywar z białej kiełbasy, listka laurowego, ziela ang i cebuli /1szt /, w między czasie podsmażam wędzonkę, po czym dorzucam ją do wywaru, dodaje żurek z butelki, żurek z paczki i zagotowuję; gotuję ok 10 minut, a na koniec zaciągam majerankiem :)) czasem wrzucam też pokrojone w kostkę ziemniaki
nie jest to postna zupa, ale wychodzi pyszna :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
Salambo, proszę ! przepis na żurek :
SKŁADNIKI:
40 dkg boczku wędzonego
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek,sól,pieprz
śmietana, chrzan
Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. dodać trochę śmietany (jak to lubi) i trochę chrzanu.
acha, jeszcze jajeczko ugotowane na twardo i biała kiełbaska (przy czym jajko zawsze a kiełbaskę czasem odpuszczamy). Jajko w ćwiartkach dodaję już na talerzu.
Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.
SKŁADNIKI:
40 dkg boczku wędzonego
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek,sól,pieprz
śmietana, chrzan
Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. dodać trochę śmietany (jak to lubi) i trochę chrzanu.
acha, jeszcze jajeczko ugotowane na twardo i biała kiełbaska (przy czym jajko zawsze a kiełbaskę czasem odpuszczamy). Jajko w ćwiartkach dodaję już na talerzu.
Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.