Widok

jak zrobić dobry żurek???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny chcę dziś zrobić dobry żurek na obiad z takiego żurku w butelce co jeszcze dodać właśnie idę do sklepu po warzywa i mięso , czy gotować go np na żeberkach czy raczej na drobiu zabielacie go jeszcze dodatkowo mąką czy śmietaną
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zabielam śmietaną i robię z własnego zakwasu
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Patysiak - jak robisz zakwas?
no ja nie umiem robić zakwasu i to musi postać kilka dni mam gotowy w butelce i co dalej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja żurek zawsze robię na kiełbasce, najlepiej białej... Mniam...
ja robię na żeberkach i dodaję biała kiełbasę, dodaję też suszone grzyby, dużo warzyw, czosnek, odrobinę chrzanu i zabielam gęstą śmietaną. Kaloryczne ale taki żur robię raz w roku i jest wyjątkowy.
Ja robie na podwawelskiej albo białej, dodaje czosnek, grzyby suszone, ziele angielskie, liśc laurowy, majeranek i zeszkloną cebulkę, pieprz, sól... mmm pycha :)
ja robię żurek na boczku wędzonym, czasem jak są to dodaję żeberka, też wędzone.
włoszczyznę myję, obieram, zalewam zimną wodą i gotuję. W międzyczasie kroję cebule i boczek wędzony, w małe kosteczki, podsmażam na patelni. Po ok. pół godzinie dodaję boczek i cebulę do warzyw i ten żurek z butelki. Doprawiam solą, czosnkiem i majerankiem i gotuję ok. pół godziny. Potem dodaję białą kiełbasę (kupuję cienką surową) i razem gotuję jeszcze ok. 20 minut. I gotowe:)
Dziewczyny ale mi apetytu narobiłyście.Ja żurek robię podobnie tylko zamiast czosnku daję 3-4 łyżeczki chrzanu.Coś mi się wydaję,że podrzuciłyście mi pomysł na jutrzejszy obiadek.Dziękuję :-)
imageimage
ja zainspirowana tym wątkiem zrobię barszcz biały :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też chyba żurek zrobię dawno nie było a ślina już do podłogi kapie:)
a ja dla mnie żurek z butelki jest nieco za kwaśny, dlatego dodają do zupy jedną paczkę żurku knorra; i też gotuję na wędzonce;
kolejność mam taką:
robię wywar z białej kiełbasy, listka laurowego, ziela ang i cebuli /1szt /, w między czasie podsmażam wędzonkę, po czym dorzucam ją do wywaru, dodaje żurek z butelki, żurek z paczki i zagotowuję; gotuję ok 10 minut, a na koniec zaciągam majerankiem :)) czasem wrzucam też pokrojone w kostkę ziemniaki
nie jest to postna zupa, ale wychodzi pyszna :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mama pod koniec gotowania żurku dodaje 2 łyzki chrzanu tartego- wychodzi smaczniejszy :P
Ja chrzan daję już do zupy jak jest na talerzu.
Oprócz tego biała kiełbasa, boczek, trochę warzyw utartych, czosnek i duuużo majeranku.
I koniecznie jajko na twardo!:)

Dla mnie też taki żurek z butelki jest za kwąsny, daję barszcz biały winiar.
SKŁADNIKI:
100 g mąki żytniej razowej

kilka ząbków czosnku (ja daję całkiem sporo)

liść laurowy

ziele angielskie

Mąkę wymieszać z 500 ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodać czosnek i przyprawy. Wlać do kamiennego garnka, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni
image
mój mąż uwielbia mój żurek :) twierdzi że jego mamy jest do niczego i zaproponowała jej że będę jej robiła zakwas :)
image
zapomniałam napisać :) powyżej to przepis na zakwas
image
patysiak to dawaj teraz przepis na żur z tego zakwasu :) nigdy nie robiłam an własnym zakwasie a chcę spróbować :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo, proszę ! przepis na żurek :
SKŁADNIKI:
40 dkg boczku wędzonego
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek,sól,pieprz
śmietana, chrzan

Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. dodać trochę śmietany (jak to lubi) i trochę chrzanu.
acha, jeszcze jajeczko ugotowane na twardo i biała kiełbaska (przy czym jajko zawsze a kiełbaskę czasem odpuszczamy). Jajko w ćwiartkach dodaję już na talerzu.
Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.
image
Patysiak - ten kamienny garnek można zastąpić czymś innym? (jak się robi zakwas)
ja kiedyś robiłam w litrowym słoiku i też było ok, zakrywałam tylko ściereczką
image

Mam pytanie. Czym różni się barszcz biały od zurku?

zurek jest na zakwasie zytnim, barszcz bialy na zakwasie pszennym (dlatego jet lagodniejszy w smaku).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja żurek robię na bulionie warzywnym krakusa i nadaje naprawdę dobrego samku żurkowi, z resz abulion wykorzystuje jako bazę do wielu dań, bo produkt jest naprawdę uniwersalny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeśli chodzi o żurek to lepiej skorzystaj z gotowego koncentratu żurku Krakusa, mają gotowy w płynie, ma zdrowy skład i świetny smak, ja go robiłąm na święta i goście się zachwycali moimi zdolnościami kulinarymi :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry