Widok

jaka osłona kuchenki?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy macie jakieś ochraniacze przy kuchenkach gazowych czy elektrycznych? jak się sprawdzają?
znalazłam tylko takie:
http://4bobas.pl/bezpieczenstwo-c-167/oslona-kuchenki-gazowej-plyty-grzewczej-p-1224
http://littlebaby.pl/pl/ochraniacz-na-kuchenke-prince-lionheart.html
może kupiłyście coś taniej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam inne podejście.

Dom przede wszystkim ma być bezpieczny. Cała chemia, leki, rzeczy niebezpieczne - poza zasięgiem dziecka. Zabezpieczenia na kuchence, kontaktach, pozamykane łazienki.

Nie można wymagać od małego dziecka, że w 100% będzie słuchało zakazów. Chyba, że nastraszy się je porządnie, a to dla mnie nieakceptowalne. Zwykle dobrze pouczone dziecko słucha niemal zawsze, i to "niemal" jest kluczowe.

Mam zamiast drzwi kuchennych bramkę, mam osłonę na kuchence i mogę sobie wybierać, kiedy synek jest ze mną w kuchni, co robimy i jak uczymy się zasad bezpieczeństwa. Przy tym wiem, że zrobiłam wszystko co się da, zeby nie było wypadku. Oraz mogę skorzystać z toalety w spokoju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no i sie ciesz ...

a myslisz ze dzieci które łykają KRETA to robią to bo im wolno ??

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak już pisałam - z dwójką siedziałam w domu - sama, bez drugiej osoby ktora by pilnowała jak ja nie patrze - i jakoś zadnego nie "olśniewało" żeby odkręcać gaz i otwierac gorące piekarniki - pokazałam że to gorące i można sie sparzyć -do tego stanowczy zakaz wstępu do kuchni - a mniejsze nawet ciągałam za sobą do łązienki jak inaczej sie nie dało żeby mieć na oku - i przetrwaliśmy bez ochraniaczy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
choćby po to że w mieszkaniu gdzie najdłuzej przebywa dziecko mnie te kurki martwią.

generalnie młoda nie dotyka- ale kilka razy ją "olśniło"

w mieszkaniu obcym zazwyczaj pilnuje sie dziecka bardziej niz w "bezpiecznym" domu

jak jestes sama z dzieckiem i idziesz na s****z to jaką masz pewność ze go "nie olśni"??!

o tym mówie

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja nie miałam ani ochraniaczy na kuchenke, ani bramek w kuchni - wiem że to też zależy od dziecka - ale moja dwójka od początku jest uczona że nie ma prawa dotykać piekarnika czy kuchenki - wiedzą że to jest gorące i niebezpieczne, poprostu kuchnia to nie miejsce na zabawy - jak są ze mną przy gotowaniu - czasami pomagają ale przy przygotowywaniu - do etapu wkładania do garnków i gotowania nie ma wstępu - moim zdanie ważniejsze jest nauczyć dziecko że czegoś nie można - pokazać mu że to jest gorace - bo co z tego że ty masz osłone, skoro dziecko pujdzie np. do dziadków gdzie nie ma czegoś takiego - za to jest kuchenka, kurki od gazu i wszystko w zasięgu ręki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Początkowo chciałam kupić osłonę kuchenki jednakże zdecydowałam się na bramkę którą założyłam przy drzwiach kuchni - zdecydowanie lepsze rozwiązanie przy niecierpliwym i wszędobylskim dwulatku :) i zdecydowanie tańsze niż osłony plus zabezpieczenia wszystkich sprzętów i szafek (które nota bene i tak mam bo nabyłam wcześniej).

Kiedy gotujemy synek stoi przy bramce i patrzy - nie muszę się martwić że idąc odlać np. ziemniaki czy makaron wejdę na niego z garnkiem pełnym ukropu czy też otworzy mi nagrzany piekarnik (taka właśnie sytuacja zmusiła nas do natychmiastowego działania i maksymalnego zabezpieczenia kuchni).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
aha ... a ja mam inny problem ... kurki ... co zrobic zeby ich dzidziunia nie przekręcała

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam tę z pierwszego linku i jestem bardzo zadowolona - nie ma możliwości, zeby maluch ściągnął garnek, dotknął palnika, czy przesunął pokrętło (mam pokretła na płycie). Połowa lęków z głowy.

Niektóre garnki słabo się mieszczą, jeśli mam zajęte wszystkie palniki, ale kupiłam zestaw Ingenio i jest ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry