Widok
jąkanie sie 4, 5 latka proszę o pomoc
Witam mój 4.5 latek zaczął sie jąkac od jakiegoś tygodnia, nie znam przyczyny nikt w rodzinie sie nie jaka ( ponoć jakanie ma podłoże genetyczne) czy ktoś ma jakieś doświadczenie w pomocy dzieciom jąkającym sie , tu w Gdańsku? będę bardzo wdzieczna za pomoc dziekuje, bardzo sie martwie;-(
ja będąc w podstawówce się jąkałam przez jakieś 2 lata - tak się jakoś nagle zaczęło - też w rodzinie nie było przypadków jąkania, potem w liceum już przestałam się jąkać - tak samo jak przyszło tak nagle odeszło. może dziecko ma kontakt z jakimś dzieckiem które się jąka - i moze nietyle naśladuje co poprostu osłucha się jąkania i potem tak samo mówi, dzieci są podatne na takie rzeczy, jeżeli się martwisz porozmawiaj z logopedą
albo przezylo jakis stres,czasem jest to na tle stresowym,
co prawda wujek sie nie jaka ale zacina, i zostalo mu to po pobycie w szpitalu w wieku 5 lat, raz mocniej ras slabiej, ale sie mu to zdarza do dzis(choc mocno to umie zatuszowac)
ale mam kolege ktory sie zacina w co drugim slowie, i po dniu spedzonym razem my również gadamy jak on az nam glupio ale takie "zarazliwe" ma zacinanie
co prawda wujek sie nie jaka ale zacina, i zostalo mu to po pobycie w szpitalu w wieku 5 lat, raz mocniej ras slabiej, ale sie mu to zdarza do dzis(choc mocno to umie zatuszowac)
ale mam kolege ktory sie zacina w co drugim slowie, i po dniu spedzonym razem my również gadamy jak on az nam glupio ale takie "zarazliwe" ma zacinanie