Widok

jąkanie sie 4, 5 latka proszę o pomoc

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam mój 4.5 latek zaczął sie jąkac od jakiegoś tygodnia, nie znam przyczyny nikt w rodzinie sie nie jaka ( ponoć jakanie ma podłoże genetyczne) czy ktoś ma jakieś doświadczenie w pomocy dzieciom jąkającym sie , tu w Gdańsku? będę bardzo wdzieczna za pomoc dziekuje, bardzo sie martwie;-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja będąc w podstawówce się jąkałam przez jakieś 2 lata - tak się jakoś nagle zaczęło - też w rodzinie nie było przypadków jąkania, potem w liceum już przestałam się jąkać - tak samo jak przyszło tak nagle odeszło. może dziecko ma kontakt z jakimś dzieckiem które się jąka - i moze nietyle naśladuje co poprostu osłucha się jąkania i potem tak samo mówi, dzieci są podatne na takie rzeczy, jeżeli się martwisz porozmawiaj z logopedą
albo przezylo jakis stres,czasem jest to na tle stresowym,
co prawda wujek sie nie jaka ale zacina, i zostalo mu to po pobycie w szpitalu w wieku 5 lat, raz mocniej ras slabiej, ale sie mu to zdarza do dzis(choc mocno to umie zatuszowac)

ale mam kolege ktory sie zacina w co drugim slowie, i po dniu spedzonym razem my również gadamy jak on az nam glupio ale takie "zarazliwe" ma zacinanie
na razie mamy zaczekac i obserwować , jeżeli po miesiącu objawy nie znikna albo sie nie zmiejsza trzeba działąć. Może ktoś ma jakieś doświadczenie z jąkającymi sie dziećmi?
po pierwsze - wyluzuj. To przejściowe. Nie ciągaj dzieciaka po żadnych "specjalistach", nie stresuj. To u dzieci normalne. Jeżeli nie przejdzie mu za 5 miesięcy to wtedy zagadaj z logopedą.
Moja miała tak przez 6 m-cy i przeszło. To normalne.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry