Widok

jakie bajki dla 2-latka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chcę kupić dla dzieci znajomej bajki na DVD, mieszkają za granicą więc bajki po polsku im się przydadzą. Zastanawiam się tylko jakie bajki oglądają 2-letnie dziewczynki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

moja 2 letnia córka też nie ogląda żadnych bajek, tv jest wyłączony, nie jest do niczego jej ani mi potrzebny, zamiast tego ogląda książeczki, układa puzzle i klocki, a także poznaje świat w czasie spacerów, jest tyle rzeczy, które można robić z dzieckiem bez włączania pudła, na serio, puzzle, książeczki, klocki, malowanie, itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Muszę przyznać, że jestem bardzo zdziwiona wypowiedziami, z których wynika, że dwuletnie (i młodsze) dzieci oglądają bajki, a ich opiekunowie nie widzą w tym nic złego. Mój syn ma prawie 2 lata i nie ogląda żadnych bajek - ma za to pokaźną bibliotekę z książeczkami o różnej tematyce, a poza tym czasem słuchamy bajek z Internetu. Badania dotyczące rozwoju dziecka wskazują, że jak najdłużej należy unikać telewizji, a z pewnością co najmniej przez okres 2-3 pierwszych lat życia. Czy Wasze dzieci naprawdę oglądają bajki?? Czy wg Was to jest w porządku na tym etapie rozwoju?? Chętnie poznam Wasze motywy włączania dziecku bajek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kup pierwszw wydania Pszczólki Maji -rewelacja.Moja kolezanka ma dużo bajek do sprzedania możesz do niej zadzwonić ,ma też duzo ksiązeczek i ładne ubranka

tel 660 554 466
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzieci do lat trzech nie powinny oglądać TV, wpływa to niekorzystnie na ich percepcję wzrokową, nie mają dobrze wykształconego wzroku, organizm nie nadąża a potem dziecko ma problemy z widzeniem przestrzennym
Polecam zdecydowanie bajeczki książeczki do oglądania, kolorowe, piękne specjalnie dla najmłodszych, są nawet miękkie, i bajeczki do czytania np przed snem, warto!
Można też kupić bajeczki do słuchania, na płycie maluch chętnie posłucha oraz piosenki dla dzieci, ale bez wideoklipów!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja polecam jak zawsze bajki do czytanie, które rozwijają wyobraźnie dzieci - wejdźcie na strone https://www.wydawnictwomd.pl/ i sprawdźcie jak piekne mogą być bajki i kolorowanki dla dzieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas pepa to też był hit, ale wolę Maszę i Niedźwiedzia:)

Dziękuję dziewczynom za odpowiedzi. Również zainteresowany tym pytaniem. I jest tak wiele przydatnych wskazówek.

Moja bratanica bardzo lubi Reksia, tutaj fajny artykuł na temat bajki można poczytać: https://www.bielsko24.eu/reksio-pies-ktorego-pokochalo-kilka-pokolen-dzieci/

Moje dzieciaki jak były małe to też głównie "Bolka i Lolka", "Reksia", "Krecika" - stare klasyki. Teraz już, pod koniec podstawówki, to bardziej pingwiny z madagaskaru na puls 2 zamiast nieistniejącej już dobranocki ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To prawda, dla dwulatków to fajna i kolorowa bajka. Moje dzieci są już ciut starsze i pięknie się potrafią przy niej skupić. A i porały przekazywane w bajce sa odpowiednie do wieku.
Zdaecydowanie polecam parauszek i przyjaciele. Polska bajka jak z najlepszych lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na przykład jakie byś polecała? Tylko, żeby bez przemocy.
Ja bym nie kupowała bajek. Tyle ich teraz.edukacyjnych, pięknie kolorowych leci w tł na kanałach dla maluchów jak minimini ze bez sensu chyba kupować dodatkowe.
Z tego co wiem wraca też Clifford. Moja córeczka go uwielbia!
Polecam Muminki, tylko obawiam się, że ciężko znaleźć je na DVD. W Muminkach pokazane są pozytywne relacje między bohaterami, nie ma tam przemocy i dziecko z przyjemnością je ogląda. Moja dwulatka za nimi przepada, na zmianę z Dorą i Peppą.
Nasz dwulatek uwielbia Misia Uszatka. Jak tylko słyszy melodyjkę od razu biegnie przed telewizor. Zaczyna też zwracać uwagę na smerfy i Bolka i Lolka. Inne bajki jakoś go nie interesują
Ciekawski George! Super, że w czerwcu wraca na MiniMini+. Oprócz tego Stacyjkowo i Strażak Sam. Syn też coraz bardziej lubi Tree Fu Tom, ze względu na ćwiczenia, które wykonuje z bohaterem.
wyżej wymieniono bajki głównie, które aktualne lecą na kanałach tv dla dzieci

ja zaproponuję coś co uwielbia moje dziecko, dużo to uczy i nie rozdzicza dziecka:
"Muminki", "Pszczółka Maja", "MIś Uszatek", "Krecik", "Smok wawelski"

oglądamy też inne bajki, jak "Bolek i Lolek, Zaczarowany ołówek, Reksio,

"Wilk i zając" - dla nas fajne, ale dziecko po tym jest jakieś rozbrykane no i tam jest przemoc w tej bajce, wilk ciągle walczy, łapie za szyje, poddusza :)))) więc to rzadko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No a z zagranicznych Tomek lokomotywa na 1 miejscu, Barney, Stacyjkowo, , Kluib Myszki Miki
u nas króluje Stacyjkowo :)
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

do góry