Widok

jakie chusty polecacie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jakie chusty polecacie dla dziecka o wadze 7 kg?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
-ika
wrzuć w google chustomania, wyrzuci Ci wiele stron i też filmik jak TVN albo TVP robiła o tym program, bardzo ładnie tłumaczą i pokazują sposoby wiązania

Ja przynajmniej sama przymierzam się do zakupu
Ja mam kółkową (Bebelulu) i polecam, szczególnie jeżeli rodzice są różnego wzrostu- łatwo dopasować, nałożyć, zdjąć. Teraz młodsza córka ma rok i 8 m-cy i też jeszcze ją czasem noszę (ale niedługo :-)))) -12kg ;-) )
W Centrum Zabaw Twórczych -Edward (www.centrumedward.pl)organizują chyba raz w m-cu szkolenie/pokaz noszenia chust. Jest kilka odmian i można poprzymierzać.
didymos jest super ale drogi
nati jest fajna i dużo tańsza
babylonia i vatanay cienka na lato ( nati bambusowa też)
storcz dość sztywny

A tak na prawdę każdemu pasuje co innego.

poczytaj www.chusty.info
Ja uwielbiam indio didymosa ;-) i mam cztery . Ale kusi mnie bambus nati. Ogólnie to fajnie zobaczyć ( i mieć) różne chusty i moim małym pragnieniem jest posiadanie takiego ciekawego stosiku z różnymi chustami ;-)
a to moje 2 kółkowe i jedna wiązana a czwarta do mnie leci ;-)

image
My posiadamy nati i jest super! Wcześniej miałam kółkową i przy wadze syna więcej niż 8 kg wymiękałam po 15 minutach. Wygodniej nosi mi się go kiedy mam ciężar rozłożony na 2 ramiona. Teraz Mikołaj ma roczek 11 kg i jest dość duży więc musiałam niedawno zacząć nosić go na plecach i ciężaru prawie w ogóle nie czuję.
Mam też uszyty mei tai. W nim nosi się dziecko jeszcze wygodniej. Niestety w mei tai-u Mikołaj chodzi tylko z tatą, bo dla mnie jest za duży i Mickens w nim u mnie tonie.
~Brzoskwisiu - czy w mei tai-u można nosić noworodka ? widzę że jest dosyć wysoko usztywniony jesli chodzi o trzymanie główki

image
Cytrynka w mei tai można nosić dziecko które już samo sztywno siedzi czyli ok 6-7 miesięcy
Dla noworodka fajny jest pouch ( chusta kieszonka), choć nie każdy lubi taką pozycje kołyskową.
Dobra tez jest chusta elastyczna dla maluszka, choć na lato to trochę za ciepło w niej moze być.
a jakie nosidelko polecacie?
Nosidełka polecam ergonomiczne.
Są różne.
Tutaj są wymienione rodzaje i gdzie można kupić http://chusty.biz.pl/ergonomiczne
Ja sama używam angelpacka i jest rewelacyjny. Bywa,z e po dobrych kilka godzin nosze mojego 8-kilowego szkraba i na prawde nie ciąży mi. Czesto też jak musze coś w domu zrobić mały laduje w angelpacku na plecach a ja sprzątam, odkurzam, gotuję, aż zaśnie ;-)

Typowego nosidełka-wisiadełka typu babybjorn niegdy nie miałam wiec sie nie wypowiadam.
Ale ergonomiki polecam z całego serca.
indio...ehhh... ja mam tylko jedno.Szmaragd. Piękny, mięciutki, cudny.
Bambusa miałam i średnio sie polubiliśmy.
Przede wszystkim radzę wypróbowac (może od kogoś pożyczyc na dzień lub dwa). Całkiem sporo dzieci nie lubi byc noszonych w chuście. Z moim dzieckiem tak właśnie było, z siostrzeńcem i dzickiem sąsiadki również. Chusta nie jest tania a może okazac się niewypałem :(
Ja miałam chustę kółkową - użyłam może trzy razy.
ja wlasnie czytalam, ze kolkowe gorzej sie sprawdzaja, dzieci nie wszystkie przepadają za ta pozycja.
KIlka osob ze znajomych tez je mialo i niestety...
wiązane są super rozwiazaniem, zgodnie z opiniami, bo sama nie mialam mozliwosi sprawdzic
Całkiem możliwe, że wiązane są lepsze. Kółkowa trzyma dzidziusia w dziwnej pozycji na leżąco - mój się denerwował. Masz wrażenie, że dziecko jest ściśnięte. Poza tym ma jedno bioderko w pozycji niezbyt zdrowej dla malucha, bo nie jest odwiedzione. w pozycji siedzącej sznurek uciska pod kolankiem i tamuje krążenie. W wiązenej pewnie tak nie jest. Ale nie wypowiadam się, bo nie używałam.
szmaragd bardzo ładny ;-). A mnie się śni indio kaszmir grafit mmmmmm ;-) musze je mieć ;-)
Ja nie uważam żeby kółkowa była mniej wygodna niż wiązanka dla dziecka, jedynie dla rodzica na dłuższą mete bo obciąża jedno ramie. Nogi dziecka w obu chustach powinny być tak samo tzn jak żabka. Czyli dziecko siedzi na chuscie a nie zwisa a nóżki ma tak troche do góry zgięte a plecki troche zgięte po łuku nie wiem jak to opisać. I tak jak rozmawiałam z lekarzem ( z reszta nie jednym) na ten temat to akurat najzdrowsza pozycja dla dziecka w odróżnieniu od pozycji w niektórych nosidełkach gdzie dziecko wisi na kroczu a nie siedzi i zwisają mu nogi. A noszenie przodem do świata to już w ogóle nie polecane bo dziecko nie ma oparcia i nie moze przyjąć naturalnej dla siebie pozycji. Ja w każdym razie swojego dziecka nigdy w nosidełko nie włoże (chyba że te ala chustowe, ergonomiczne albo typu MT) . Raz to zrobiłam zanim dowiedziałam się o chustach i nigdy więcej ;-) Ale może ja jestem spaczona chustowo ;-)
grafitowy kaszmir... wiem wiem...cudo...ale kosztowne to cudo...
Jak go zanabędziesz to bardzo chętnie spotkam sie w celu "pomacania" :-)
hehe męża już podgaduje ;-) ale poczekam jak wróci może na prezent z jakiejś okazji ;-) Ale czasami mi szkoda tyle kasy wydać na chuste a z drugiej strony serce bije szybciej jak go widzi ;-).
Jak coś to napewno się pochwale ;-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry