Widok

jakie chusty polecacie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jakie chusty polecacie dla dziecka o wadze 7 kg?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
-ika
wrzuć w google chustomania, wyrzuci Ci wiele stron i też filmik jak TVN albo TVP robiła o tym program, bardzo ładnie tłumaczą i pokazują sposoby wiązania

Ja przynajmniej sama przymierzam się do zakupu
Ja mam kółkową (Bebelulu) i polecam, szczególnie jeżeli rodzice są różnego wzrostu- łatwo dopasować, nałożyć, zdjąć. Teraz młodsza córka ma rok i 8 m-cy i też jeszcze ją czasem noszę (ale niedługo :-)))) -12kg ;-) )
W Centrum Zabaw Twórczych -Edward (www.centrumedward.pl)organizują chyba raz w m-cu szkolenie/pokaz noszenia chust. Jest kilka odmian i można poprzymierzać.
didymos jest super ale drogi
nati jest fajna i dużo tańsza
babylonia i vatanay cienka na lato ( nati bambusowa też)
storcz dość sztywny

A tak na prawdę każdemu pasuje co innego.

poczytaj www.chusty.info
Ja uwielbiam indio didymosa ;-) i mam cztery . Ale kusi mnie bambus nati. Ogólnie to fajnie zobaczyć ( i mieć) różne chusty i moim małym pragnieniem jest posiadanie takiego ciekawego stosiku z różnymi chustami ;-)
a to moje 2 kółkowe i jedna wiązana a czwarta do mnie leci ;-)

image
My posiadamy nati i jest super! Wcześniej miałam kółkową i przy wadze syna więcej niż 8 kg wymiękałam po 15 minutach. Wygodniej nosi mi się go kiedy mam ciężar rozłożony na 2 ramiona. Teraz Mikołaj ma roczek 11 kg i jest dość duży więc musiałam niedawno zacząć nosić go na plecach i ciężaru prawie w ogóle nie czuję.
Mam też uszyty mei tai. W nim nosi się dziecko jeszcze wygodniej. Niestety w mei tai-u Mikołaj chodzi tylko z tatą, bo dla mnie jest za duży i Mickens w nim u mnie tonie.
~Brzoskwisiu - czy w mei tai-u można nosić noworodka ? widzę że jest dosyć wysoko usztywniony jesli chodzi o trzymanie główki

image
Cytrynka w mei tai można nosić dziecko które już samo sztywno siedzi czyli ok 6-7 miesięcy
Dla noworodka fajny jest pouch ( chusta kieszonka), choć nie każdy lubi taką pozycje kołyskową.
Dobra tez jest chusta elastyczna dla maluszka, choć na lato to trochę za ciepło w niej moze być.
a jakie nosidelko polecacie?
Nosidełka polecam ergonomiczne.
Są różne.
Tutaj są wymienione rodzaje i gdzie można kupić http://chusty.biz.pl/ergonomiczne
Ja sama używam angelpacka i jest rewelacyjny. Bywa,z e po dobrych kilka godzin nosze mojego 8-kilowego szkraba i na prawde nie ciąży mi. Czesto też jak musze coś w domu zrobić mały laduje w angelpacku na plecach a ja sprzątam, odkurzam, gotuję, aż zaśnie ;-)

Typowego nosidełka-wisiadełka typu babybjorn niegdy nie miałam wiec sie nie wypowiadam.
Ale ergonomiki polecam z całego serca.
indio...ehhh... ja mam tylko jedno.Szmaragd. Piękny, mięciutki, cudny.
Bambusa miałam i średnio sie polubiliśmy.
szmaragd bardzo ładny ;-). A mnie się śni indio kaszmir grafit mmmmmm ;-) musze je mieć ;-)
grafitowy kaszmir... wiem wiem...cudo...ale kosztowne to cudo...
Jak go zanabędziesz to bardzo chętnie spotkam sie w celu "pomacania" :-)
hehe męża już podgaduje ;-) ale poczekam jak wróci może na prezent z jakiejś okazji ;-) Ale czasami mi szkoda tyle kasy wydać na chuste a z drugiej strony serce bije szybciej jak go widzi ;-).
Jak coś to napewno się pochwale ;-)
Mi ostatnio serce mocniej zabiło jak zobaczyłam na chustostraganie indio jedwabne apricot-rubin.
Mimo,że czerwień nie należey do moich ulubionych kolorów to to indio cudowne było ;-)))
Przede wszystkim radzę wypróbowac (może od kogoś pożyczyc na dzień lub dwa). Całkiem sporo dzieci nie lubi byc noszonych w chuście. Z moim dzieckiem tak właśnie było, z siostrzeńcem i dzickiem sąsiadki również. Chusta nie jest tania a może okazac się niewypałem :(
Ja miałam chustę kółkową - użyłam może trzy razy.
ja wlasnie czytalam, ze kolkowe gorzej sie sprawdzaja, dzieci nie wszystkie przepadają za ta pozycja.
KIlka osob ze znajomych tez je mialo i niestety...
wiązane są super rozwiazaniem, zgodnie z opiniami, bo sama nie mialam mozliwosi sprawdzic
Całkiem możliwe, że wiązane są lepsze. Kółkowa trzyma dzidziusia w dziwnej pozycji na leżąco - mój się denerwował. Masz wrażenie, że dziecko jest ściśnięte. Poza tym ma jedno bioderko w pozycji niezbyt zdrowej dla malucha, bo nie jest odwiedzione. w pozycji siedzącej sznurek uciska pod kolankiem i tamuje krążenie. W wiązenej pewnie tak nie jest. Ale nie wypowiadam się, bo nie używałam.
Ja nie uważam żeby kółkowa była mniej wygodna niż wiązanka dla dziecka, jedynie dla rodzica na dłuższą mete bo obciąża jedno ramie. Nogi dziecka w obu chustach powinny być tak samo tzn jak żabka. Czyli dziecko siedzi na chuscie a nie zwisa a nóżki ma tak troche do góry zgięte a plecki troche zgięte po łuku nie wiem jak to opisać. I tak jak rozmawiałam z lekarzem ( z reszta nie jednym) na ten temat to akurat najzdrowsza pozycja dla dziecka w odróżnieniu od pozycji w niektórych nosidełkach gdzie dziecko wisi na kroczu a nie siedzi i zwisają mu nogi. A noszenie przodem do świata to już w ogóle nie polecane bo dziecko nie ma oparcia i nie moze przyjąć naturalnej dla siebie pozycji. Ja w każdym razie swojego dziecka nigdy w nosidełko nie włoże (chyba że te ala chustowe, ergonomiczne albo typu MT) . Raz to zrobiłam zanim dowiedziałam się o chustach i nigdy więcej ;-) Ale może ja jestem spaczona chustowo ;-)
W kółkowej można motac w pozycji żabki na biodrze, ale jak dziecko jest siedzące.
Malutkiego dzieciaczka nosi sie w pozycji kołyski i faktycznie wiele dzieciaczkó tego nie lubi, a i dla bioderek jest to nie zawsze najlepsze.
Mój Mikołaj akurat lubił pozycję kołyskową, ale znam bardzo dużo dzieci którym ta pozycja nie odpowiada. Za to wiązanie chusty np. kieszonka to ulubiona pozycja do zasypiania większości dzieci. Dla mnie chusta kółkowa to był koszmar... cholernie niewygodne, mocno obciążające kręgosłup i ramię. Muszę przyznać, że kupiłam chustę ale nie byłam przekonana do noszenia dziecka w niej. Bardzo zaskoczyło mnie to jak łatwo można ją związać i jak przyjemnie nosi się w niej dziecko. Mój mąż to w ogóle był na mnie wściekły za to, że wydałam tyle kasy "na kawał szmaty", ale jak mu założyłam ją i pochodził trochę ze śpiącym i tulącym się Mikołajem zmiękł i później wolał chodzić na spacery z Mikołajem w chuście a nie w wózku.
madaflay masz racje że na biodrze tylko jak dziecko siedzi już sztywno . Ja zaczęłam jak mała miała 5 miesięcy i kołyski nie nosiłam ;-). Ale ja jestem bardzo zadowolona z kółkowedo didymosa zwłaszcza na krótkie wyjścia z samochodu gdzieś itp. Szybko sprawnie i mogłam wszystko załatwić z dzieckiem ;-). Także polecam mieć i taka i taką na inne okazje. Tyle że przy cieższym dziecku kółkowa już gorzej lepiej się sprawdza wiązanka
na szybkie wyjścia z/do samochodu mam poucha lucky baby lub angelpacka
na spacery wiazankę, MT i aplx
:-)

Z pouchem, jak z kólkową nie każdemu pasuje, a dodatkowo trzeba dobrze rozmiar dobrać. Ale szybkość instalacji dziecia jest porażająca ;-)
No to ja w takim razie jestem z tych kólkowych ;-)
choć wiązaneczki są najlepsze ;-)
Kobitki a wiecie może czy w trójmieście jest jakiś sklep gdzie można nabyć chusty?
chusty to raczej przez internet. chyba że jakieś polskie to może ale ja nie widziałam. Tylko w sklepach internetowych
w Gdańsku można nabyć Girasola u Oli.
Tutaj jej strona:
http://www.girasol.pl/

Ew. jakąś używkę od kogoś z Gdańska ;-)
Dzięki dziewczyny, zamówiłam na necie. Oby tylko mały chciał z niej skorzystać :)
A jaką zamówiłas? ;-)
Też jestem ciekawa co zamówiłaś ;-)
Zamówiłam elastyczną wiązaną NATI. Potem przymierzę się do nosidełek ergonomicznych :) Nie mogę się już doczekać, kiedy chusta dojdzie :)
Ja tez zaczynałam od elastycznej. I myslałam, ze od razu na ergonomiki sie przerzucę...
ha! Naiwna byłam ;-)
Jako, ze do ergonomicznych dziecko musi być siedzące, a w elastycznej w pewnym momencie robi sie cieżko zamówiłam długą tkaną nati, potem bambusa, neobulle, babylonie, aż w końcu indio didymosa ;-)
A zeby nie było...to mam teraz i MT i nosidło ergonomiczne ;-)
to widze ze ty doswiadczona chusciara jestes :). To sie ciesze bo myslałam ze ja tu jedna co kupiła pierwsza chuste i na niej nie zakonczyła :) tylko kupuje kolejna i kolejna :). dzis przyszło do mnie kolejne indio, niestety nie kaszmir ;-/ ale przecudowne konopie :). pierwszy raz miałam konopie w reku i jestem zachwycona ;). A no i przyszło indio eibe ( zielone) ale to dla koleżanki ale oczywiście se macnełam ;-). Grube , mięsiste jak koc ;-) ciekawe.
A no i ten bambus nati mnie kusi ;-) ale ten stary bo ta nowa perła jakoś nie dokońca do mnie przemawia
zaraz doświadczona....
raptem kilka szmatek przeszło przez me rece ;-)
Doświadczona to jest...( i tutaj długa lista czustomaniaczek)...

A konopie też chętnie bym pomacała. Ponoć nośność rewelacyjna.
Dziewczyny,czy Wy macie w domu więcej niz jedną chustę?
Mam elastyczną,ale córcia robi się już zbyt ciężka i mi osiada w niej.Chciałabym kupić coś przewiewnego na lato,ale nie wiem co.Jeśli macie takowe to byłaby szansa,żeby je u Was pomacać?
a w jakiej dzielnicy mieszkasz?

Na lato polecane są babylonie, vatanai i bambus nati.
Ale to i tak sprawa indywidualna.
Bambusa już sie pozbyłam jakiś czas temu, a babylonia dopiero co odleciała do nowego właściciela.
Z długich chust w tym momencie mam indio i neobulle.

Pomacać zawsze możesz ;-)
Ja mam 4, jeszcze ;-) bo jedną kółkową indio myśle sprzedać. Więc mam tak dwie kółkowe indio bawełniane (są na zdjęciach ) , indio bawełniane wiązanka ( na zdjęciu ) i nowe konopie ;-). Ale myśle że długo taki stan nie będzie bo kuszą mnie kolejne ;-)
Otóż to!
Chusty musza migrować :-)
nam wczoraj położna w szkole rodzenia mówiła, że lepsze są nosidełka :)
Kanka, kaszmir pojawił sie chwilę temu do sprzedaży.
Na pewno wiesz gdzie ;-)
Mieszkam na Kolorowym. Czytałam właśnie o tych chustach,które mi wymieniłaś.Hmmm...Skoro tak się na każdym forum powtarzają,to chyba po prostu z nich będę wybierać,a Tobie nie zawracam głowy.Już nawet upatrzyłam sobie jedną vatanai :D.
wiem widziałam ehhhhh ;-)
Kurka żeby tak teraz mikolaj przyszedł i zrobil prezent ;-)
ale jedynie pocieszam się tym że wolałabym 6 a to 5 ;-) hehe
:-)
a ja z tęsknota na jedwabny apricot-rubin spogladam ;-)
A to 6 ;-)
ehhhh....
Dziewczyny,wyczytałam na chustowym forum,że Vatanai Maruyama wymaga już bardzo dużej wprawy w motaniu,no ale podobno na lato idealna.Możecie się do tego ustosunkować? Wpadła mi w oko,ale obawiam się,że nie dam rady zapanować nad nią :)
nie miałam vatanai, to nie wiem
miałam babylonię i bambusa - oba motały sie świetnie
Bambus bardziej miękki jest niż babylonia.
Ale jest tak, ze kazdemu pasuje co innego.
Moja rada jest taka - weź to co podoba Ci sie wizualnie najbardziej. Ważne jest nosić w czymś ładnym i pasującym, prawda?
A co do motania - jak bedziesz już miała to sama zobaczysz czy panujesz nad nia czy nie.
Nie spróbujesz, nie bedziesz wiedziała ;-)

Ja też nie miałam vatanai więc nie wiem. Moją pierwszą chustą byla indio bawełniana. Ja też uważam kup co Ci się podoba a zobaczysz nauczysz się i na takiej a potem jak się wciągniesz jak my ;-) To zaczniesz testować inne ;-)
I ten jedwabik mmmm ;-)
Przyszła moja chusta :))) Teraz czas na testowanie z moim bąbelkiem ;) Trzymać kciukasy ;)
I czekam na relacje z wiązania ;-)
może jakies zdjątko chusty wstawisz? ;-)
A więc pierwsze dwa podejścia nieudane :( Mały płacze, ale się nie poddam i jutro spróbuje znowu ;)
A ze zdjęciem to, że tak powiem.... eeeeeeeeeeeeeeee....... nie umiem ;p
Trzymam kciuki za udane zamotanie.
A mały może płakać bo mu gorąco.
Elastyczne bardziej grzeją.
Ubierz go ceniuteńko i nie motaj jak jest duży upał. Spróbuj wieczorem.
Nie zniechęcaj się. U mnie było podobnie.Przez tydzień motałam ją codziennie od 5 do 10 minut,bo się dłużej nie dało. Pomaga ciągły ruch, wyjście na dwór , bo tam się dużo dzieje ,zabawy przed lustrem :). Teraz wychodzimy na 2 a nawet 3 godzinne spacery :).Powodzenia
Karol, jak postępy w chustomotaniu?
madaflay a ja z ciekawości zakupiłam bambusika czerwonego ;-)
A teraz czaje się na nino z welną. Jeszcze nie miałam nino a Ty nosiłas może? Jeśli tak to jakie jest w porownaniu z indio? ;-)
Gdzie można kupić chustę bambus nati? Mój dzidziuś urodzi się w sierpniu i też chciałabym jej używać:) Od kiedy można nosić bezpiecznie dzidziusia w chuście?
Tu masz sklep natalii i tam masz i bambusa ;-)
http://www.natibaby.pl/sklep/index.php?p=productsList
Dzieci można nosić w zasadzie od urodzenia w zależności w jakim wiązaniu. Są różne możliwości odpowiednie do wieku ;-)
Znalazłam, może ktoś skorzysta?:
Kolejne spotkanie z cyklu "Noszenie dziecka w chuście" już 14.07.2009 (wtorek) o godz. 17.30
Zapraszamy na kolejne spotkanie z serii "Noszenie dziecka w chuście". Spotkanie poprowadzi Małgorzata Włoch-Hofman, mama trójki dzieci, mająca doświadczenie w noszeniu malucha w różnych sytuacjach, odkrywająca radość noszenia w chuście na wiele sposobów, bezpiecznie i wygodnie.

Koszt udziału w spotkaniu: 10 zł (bilet rodzinny)
a gdzie jest to spotkanie?? moze jakis namiar na stronke? dzieki
Spotkanie jest w Centrum Edwarda.
http://www.centrumedward.pl/.

My znowu nie dotrzemy, a tak chciałam się wybrać z mężem. Nic mam nadzieję, że uparty syn niebawem wyjdzie i w sierpniu się pojawimy:)
image
image
hehe no to będzie nowy chuscioszek ? ;-)
Kanka,
nie miałam nino. Jeszcze ;-) Wszystko przede mną ;-)

Oooo... chustowe spotkanie w Edwardzie...może przybędę... zawsze to bliżej niż kangurowe spotkanie w Gdyni ;-)
To możemy się jakos spotkać na macanie jak dojdzie nino ;-)
No i jeszcze coś zamówiła ale narazie to tajemnica ciiii ;-)
zobaczymy czy coś z tego wyjdzie ;-)
i nie jest to kaszmir ;-/ ( jeszcze narazie nie ;-) )
na macanie zawsze chętnie ;-)

A wybierasz sie do edwarda we wtorek?
Jeszcze sie nad tym nie zastanawiałam ;-) Ale nigdy nie byłam więc... ;-)
Kanka ja nie wiem czy my się nie spotkałyśmy na warsztatach z Agą Dudą na Morenie. Albo mam jakieś przewidzenia.
Jedna chusta już czeka-kółkowa, ale teraz mąż się przekonał że chciałby zobaczyć wiązane na żywo i poćwiczyć.
image
image
To raczej nie ze mną bo ja na warsztatach jeszcze nie byłam ;-)
Ale może czas to nadrobić ;-)
Nasze próby noszenia na razie bez zmian , ale jeszcze się nie poddaje :) Może się też wybiorę z bąbelkiem do Edwarda ;)
wybierz sie :-)
w Edwardzie fajnie jest ;-)
I kto był dzisiaj w Edwardzie?
A ja dzisiaj po lekarzach z małą ;-/. Ale za to przyszedł bambus i nino z wełenką ;-)
a ja czekam na MT z rubinrota ;-)
oooo to Ty kupiłaś ? ;-)
Też mi sie podobał ale pierw postanowiłam zapisać się na testy MT bo nigdy nie miałam a potem pomyśle o kupnie ;-)
A dziś do mnie przyszedł kaszmir ;-) Jest boski, już został moją ulubiona chustą. Takie powinny być wszystkie chusty ;-)
Więc teraz to mogę umawiać się na macanko ;-) hehe
nooooo... to ja ;-)
pare dni wcześniej przegapiłam okazje sprzedaży chusty rubinrota, a w Edwardzie opowiadałam właśnei dziewczynom, ze mam ochotę na spróbowanie siebie w czerwieni ;-)
A jeszcze wcześniej marzył mi sie MT z jakiegoś indio.
I tu taka okazja. NIe mogłam przepuścić :-)

Motałam sie w Edwardzie w zarę i powiem Ci,ze to też jest chusta grzechu warta ;-)

A co do macanka, to chętnie, chętnie... bardzo ciekawa jestem kaszmiru.
Napisze Ci PW na chustach :-)
A co powiecie na Manducę? Fajnie sie nosi? ja czekam aż mój do niej dorośnie i zaczynamy się nosić. Mam nadzieję, że jeszcze w te wakacje :)
podobno fajnie
ja nie mam
mam aplx - to teżnosidło ergonomiczne. Jest super ;-)
dziewczyny, mam nadzieje pomożecie.

jestem zupełnie zielona w temacie chust. wlasnie zamowilam swoja pierwsza chuste- kolkowa, a moj maluch ma miesiac. nie wiem czy to dobry wybor, ale od czegos musialam zaczac. chcialabym jeszcze sprobowac wiazana elastyczna, jak myslicie warto dla takiego maluszka?

no i jeszcze jedno pytanie- podajecie tu przerozne nazwy, ale gdzie ich szukac, moze macie namiary najakies sklepy internetowe- nie musza byc to polskie sklepy.

bede wam wdzieczna za kazda pomoc

pozdrawiamy chustowe mamy :D
image

image
Kółkowa do bani przy maluszku - nóżki nie powinny być łączone.
Polecam chusty tkane, nie elastyczne.
Ja mam nati.
http://natibaby.pl/
Zainteresowanym chustami polecam lekturę forum http://www.chusty.info

A pragnącym coś zakupić polowanie tutaj: http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=107

I jako najbardziej uniwersalną polecam chustę tkaną.
Nati to dobry i niedrogi wybór ;-)
A ja polecam na początek chusty elastyczne firmy Polekont (są super!!), a później tkane. To jest polska firma i posiada odpowiednie certyfikaty.
Moja pierwsza chusta to jest chusta be close z womaru i przyznam, ze tak jak bylam sceptycznie nastawiona do noszenia tak teraz sie przekonalam
to zalezy od dziecka, od motywacji i od chusty oczywiscie bo wiem, ze zla chusta moze skutecznie zniechecic
na szczescie dobrze trafilam z ta be close zaffiro

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (72 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

do góry