Re: jakie mieso na zupe
Oprócz tego "na czym" bardzo istotne jest "jak".
Aby uzyskać esencjonalny wywar, zalewasz kości zimną wodą i gotujesz na bardzo małym ogniu (tylko tyle, żeby utrzymać stan wrzenia z minimalną...
rozwiń
Oprócz tego "na czym" bardzo istotne jest "jak".
Aby uzyskać esencjonalny wywar, zalewasz kości zimną wodą i gotujesz na bardzo małym ogniu (tylko tyle, żeby utrzymać stan wrzenia z minimalną ilością pęcherzyków) przynajmniej ze 2h. W zależności, jaką zupę planujesz, możesz na tym etapie dodać np. liść laurowy czy ziele angielskie. W połowie gotowania dodajesz warzywa dla smaku (i tak się rozgotuja i pozytku z nich nie będzie). Potem wywar delikatnie zlewasz i kończysz zupę.
Możesz też dodać warzywa później, po zlaniu wywaru - jeśli mają stanowić istotny składnik zupy i nie mają się rozgotować na ciapę.
zobacz wątek