Widok

jakie witaminy brałyście na początku ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moja ginekolog jeszcze mnie nie widziała ale zaleciła branie witamin pregnavit ? Jak to było u Was
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja gin stwierdziła, że jeśli kobieta zdrowo się odżywia, je warzywa, owoce, pije soki, to nie ma potrzeby brać żadnych witamin, o ile nie występuje np. anemia. Ja na początku ciąży w ogóle nie brałam nic, ponoć dziecko i tak zaopatrzy się "samo" w to, co najlepsze. Jeśli Tobie nic nie dolega, to chyba nie ma potrzeby nic łykać. Ale skoro Twoja lekarka zaleciła Ci witaminy, to może ma ku temu powody? Ja zaczęłam łykać witaminy (głównie żelazo) właśnie ze względu na anemię.
do końca 3 miesiąca wystarczy brać kwas foliowy a potem w zależności od wyników i sposobu odżywiania się...
ja mam np dobre wyniki ale kiepsko u mnie z jedzeniem warzyw i owoców więc łykam sobie Feminatal
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do konca 3 m-ca kwas foliowy a potem feminatal
Od ok 7 tygodnia biorę Centrum Materna.

ja brałam ten kwas foliowy https://www.e-medest.pl/domowa-apteczka-kwas-foliowy-tabletki-250-szt.html

Mój ginekolog od razu polecił mama dha premium +, żeby zapobiegać niedoborom i osłabieniu organizmu całą moca kompleksowego zestawu witamin i faktycznie, czułam się dość dobrze a moje wyniki przez calą ciążę wyglądały imponująco :)

Moj ginekolog też zalecił mi branie mama dha premium + ze względu na duże niedobory kwasu foliowego pomimo stosowania dobrej zdrowej diety.. doceniłam ten produkt ogromnie jak przestały mnie budzić nocne skurcze w łydki, bo ma w sobie dużą ilosć magnezu. Poza tym też jest jod, wit D i oleje dha, czyli wszystkie produkty, które who polecena podczas ciąży. Poziom kwasu foliowego po miesiacu stosowania się podwyższył, więc musi coś być w tym produkcie, że działa.
Najpierw kwas foliowy, poźniej Elevit.
a mi przez telefon zaleciła właśnie ten preparat a dopiero we wtorek pierwsza wizyta
image

najpierw kwas foliowy a później vibovit mama :) Duużżżo zdrówka
Co na bolący brzuch. zjadłam kanapki z ogórkiem świeżym i teraz boli mnie brzuch co mogę zrobić by przestał. Czy krople żołądkowe nie zaszkodzą mojej dzidzi jestem na początku ciąży.
image

Ja centrum materna ale jak zdrożał o 15 złotych to zmienialm na Falvit który starczy na 2miesiace i kosztuje 30 zł
image[/url]
image[/url]
Możesz wziąć nospę. Jest rozkurczowa i w ciąży często zalecana dla kobiet, które mają np. skurcze.
W razie mocniejszego bólu - APAP (albo coś innego z paracetamolem).
ja cala ciaze i karmienie bralam elevit, a na bol brzucha mozesz sprobowac gelatum aluminii- to na zgage taka zawiesina, ja mialam bole brzucha i zgage w ciazy i to mi pomagalo (bezpieczna dla malenstwa- dawana na oddziale patologgi na zaspie)
aha, ale ja bralam to od 6 miesiaca- a na poczatku ciazy to nie wiem czy mozna
na początku kwas foliowy-sam

ok 6 mca lekarz stwierdził że jak chce to moge sobie jakies witaminki kupic obojetnie jakie wiec kupiłam Falvit mama a drugie opakowanie mam już prenatalu (podobno skład ten sam a cena o wiele nizsza, pani w aptece powiedziała ze o co przepłacac)

image

dzięki dziewczyny bul brzucha minął masowałam i wypiłam dwie gorzkie herbaty. Co do witamin to właśnie się zdźiwiłam ze kazała mi brać pregnavit nie dośc że drogi to trudno go zdobyć.
image

Od początku ciąży brałam Feminatal z kwasem foliowym, od 3 miesiąca Feminatal Metafolin. Teraz podczas karmienia też biorę Feminatal Metafolin. Warto brac witaminki nawet jak się ma dobre wyniki badań, bo z tego co jemy niewiele przyjmuje organizm. A gdy będą złe wyniki, to nie nadrobisz niedoboru witamin.

image
kwas foliowy do 12t.c potem prenatal
imageimage
Feminatal N.
Ja biore Feminatal N caly czas
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
do konca 12tygodnia brałam tylko folik, potem (do teraz i pewno później też) centrum materna DHA dla kobiet w ciąży i karmiących. Popieram teorię że wystarczy dobrze się odzywiac i nie trzeba brac dodatkowo witamin, gorzej jesli (tak jak ja) kobieta na początku ciąży ma jadłowstręt i nie przyjmuje tyle pokarmu ile powinna, a przyjęty pokarm nie zaspokaja potrzeb rozwojowych płodu.....wtedy lepiej zabezpieczyć się witaminkami :)
Ja na początku Elevit brałam, później kwas foliowy
image
image
Ja od początku ciąży biorę Feminatal odpowiedni do danego trymestru. Najpierw był to Feminatal 800, teraz na drugi trymestr jest to feminatal 400.
ja nie brałam zadnych witamin, kwas foliowy zaczelam brac w ok 2/3 mc, i bralam do konca 8 mc, od 6 do konca bralam zelazo i nic wiecej.
Ja przez pół roku przed faktyczną ciąża oraz przez cały okres jej trwania biorę Elevit Bayern'a - jest to jedna z niewielu witaminek która nie zawiera jodu (nie polecane przy problemach tarczycowych).

Moim zdaniem warto brać witaminki ponieważ obok tego że wpływają korzystnie na dziecko - ja zauważyłam znaczącą poprawę samopoczucia u siebie. Ponieważ jestem bardzo aktywną osobą często nawet przed ciążą nie dosypiałam, nie dojadałam :) teraz oczywiście ze względu na synka staram się pilnować wszystkich godzinek - jedzenia i spania. Nie mniej jednak po miesiącu brania witamin przed ciążą czułam jakbym miała dużo więcej siły i chęci do życia, poprawiła się kondycja włosów i paznokci oraz cery.

Ważna jest jeszcze jedna kwestia - podejście lekarza prowadzącego do witamin - mój bowiem wyjaśnił mi że jest zwolnennikiem bowiem co prawda dzieciaki rodzą się większe - ale są znacznie silniejsze niż te których mamy nie brały w ciąży witaminek. Poza tym pora roku i organizm kobiety w ciąży (który szczególnie na początku odrzuca wiele potraw) sprawia że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie w diecie uzupełnić wszystkich witamin i mikoelementów :)

Uff ale się rozpisałam :)
image

ja podczas ciązy brałam tabletki chelaferr forte tak by uzupełnić poziom żelaza we krwi
ja bralam pregnavit w ciazy i podczas karmienia

Ja bralam do 3 -go miesiaca kwas foliowy ,potem feminatal :)
image
image
Centrum Materna do 3mc a poźniej Prenatal Clasic
ja brałam Elevit, zaczełam miesiac przed ciążą, a potem brałam do końca karmienia piersią
mój gin jest zdania że nie ma potrzeby faszerować sie chemia....ani w pierwszej ani w drugiej ciazy nie bralam zadnych wspomagaczy poza folikiem...dla mnie to bez sensu jesli sie ma dobre wyniki i płód rozwija sie prawidlowo...
mam podejrzenia ze część lekarzy "zaleca" konkretne witaminy bo mają w tym jakiś biznes:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
gorzej jak wyniki nie sa prawidlowe...ja mialam lekka anemie cala ciaze raz wieksza raz mniejsza i ciagle cos tam bylo nie tak wiec w takim wypadku uwazam ze lepiej cos brac
eee, to no wtedy są podstawy i jestbto bezdyskusyjne, ale odnosze wrażenie, że wiele kobiet łyka "coś tam" z nadgorliwości...
Prenatal + Folik.
Ale miałam anemię całą ciążę.
image
ja brałam Folik do ok 3 mc, pózniej Feminatal, a jak miałam anemię to piłam herbatkę z pokrzywy rewelacja!
kwas foliowy, potem lekarz powie jakie witaminy itd, napewno w oparciu o wyniki badan krwi itd:)
image
image
ja tylko żelazo chelatowe
do 3 miesiaca folik a pozniej feminatal n:)
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/url
ja żelazo chelaferr bo ma rekomendacje instytutu Matki i Dziecka ;)
ja brałam kwas foliowy i nic więcej nie biorę na razie :)
Ja podczas ciąży brałam wapń , dokładnie ten - http://www.aptekagemini.pl/calperos-1000mg-100-kapsulek.html i kwas foliowy. Nie ma też co przesadzać z tymi witaminami/suplementami.
W każdej ciąży brałam kwas foliowy przez 3 pierwsze miesiące, a potem absolutnie nic więcej, bo wszystkie wyniki miałam dobre :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na początku brałam tylko kwas foliowy, następnie w II i III trymestrze Pregna plus :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pierwszy trymestr tylko kwas foliowy, potem Prenatal Classic + Prenatal DHA.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja brałam tylko kwas foliowy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam pamiętać również o synergii witaminy D3 z witaminą K2:
http://www.sloncewpigulce.pl/witamina-k/zrodla-wystepowania-naturalnej-witaminy-k2

Szczegolnie,ze wcale nie jest tak łatwo zapewnić witaminę K2 zimą. Nie jest to tak trudne jak w przypadku witaminy D3. Faktem jest jednak to,że jemy niewiele świeżej zieleniny zimą. A własnie w niej jest najwieksza zawartość tej witaminy.

W ciąży witaminy te są bardzo ważne nie tylko dla zdrowia własnego ale również dla rozwoju maluszka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja brałam Pregna Plus. Ten suplement poleciła mi moja ginekolog. Dodatkowo zaznaczyła, że oprócz tego zwracać uwagę na posiłki (zdrowe, małe, ale częste).

1 trymestr "Folik mama1" i na 2/3 trymestr też "Folik Mama 2/3+laktacja". Nic więcej.

ja tak naprawdę już przed ciążą zaczełam przyjmować witaminy, już na 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę brałam folik żeby uzupełnić braki kwasu foliowego.

ja mam preparat z kwasami omega3, zażywam go juz od momentu jak planowaliśmy dzidziusia. Pregna 250 DHA, wspomaga on rozwój mózgu maluszka od chwili poczęcia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja się stosuję głownie do zaleceń z https://oczekujac.pl/2018/08/witaminy-w-ciazy-jak-je-uzupelniac.html#witamina-d-w-ciazy i na razie wszystko jest w normie.

A ja się stosuje do zaleceń lekarza, a nie blogerek ;) Biorę mollers mama i jest wszystko ok, wyniki książkowe, okaz zdrowia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

i przed i w trakcie calej ciązy brałam mamadha premium, mój ginekolog mówił że mają najlpszy skład, szczególnie dużo jest dha, najwięcej wśród witamin jakie sprawdzałam, dha ma duży wpłkyw na mózg i wzrok, może mój maluszek ni ebędzie tak jak mama musiał nosić okularów ;)

oczywiscie wszelkie polecane przez lekarza uniwersalne, natomist moj lekarz polecil mi jeszcze lunazyne - bardzo dobry produkt, wyniki poprawily mi sie z miesiąca na miesiąc. Po prostu - warto :)

U mnie od razu padła mama dha premium - moja doktor zna mnie doskonale i wie, ze nie mogę suplementować żelaza z innych medycznych względów, a w skladzie na szczescie go nie ma ( za duzo żelaza moze rowniez zaszkodzic dziecku!) . ten preparat to idealnie dopasowana dawka super witamin i skladników + witamina D, którą deceniłam najmocniej zimą

brałam mama dha premium + bo miałam kolosalne braki kwasu foliowego a że zaszłam w ciąże póżną jesienią to i niedobory witaminy D i jodu również. Suplement fajnie wyregulował mi wyniki badań i poczytałam, że oleje dha w nim zawarte bardzo fajnie działają na rozwój płodu, za miesiąc wybuch- na razie wszystko jest ok.

ja sobie kupiłam kwas foliowy i kwasy omega 3 1000 z naturell, bardzo fajny mają skład, dużo dha i nie odbija mi się po nich ryba i wiem też że ten olej rybi jest pozyskiwany z czystych źródeł.

w mamadha to jest najlepsze ze wystarczą 2 dziennie tabletki zeby wszystkie potrzebne witaminy i minerały dostarczyć, ne trzeba kupować różnych preparatów i też te same witamiy można brać i w ciązy i potem karmąc piersią
Ja tak naprawde jeszcze przed zajsciem w ciaze zaczelam sie suplementowac, porobilam badania i okazalo sie,ze mam za malo magnezu, jodu i jeszcze wit d, nie chcialam brac wielu tabletek, ale z drugiej strony chcialam, zeby organizm byl w jak najlepszej formie, na szczescie znalazlam mamedha plus, ktora w jeden tabletce ma wszystkie te witaminki a i kwas dha i foliowy wiec zostala ze mna cala ciaze

Jak ja byłam w ciąży brałam mama dha premium, poleciła mi je moja przyjaciółka, która jest ginekologiem i prowadzi moją ciążę. Powidziałam ze w moim przypadku ro będzie najlepsza opcja bo jestem zapominalska i roztrzepana a to tylko dwie tabletki dziennie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie zawsze mozna uzupelnić witaminy i minerały w organizmie za pomocą diety. W przypadku niektórych witamin takich jak Witamina D3, jest to wręcz niemożliwe z uwagi na to, ze witamina ta praktycznie nie wystepuje w organizmie Jest syntezowana w skórze za pomocą słońca, a słońca w Polsce od jesieni do wiosny nie ma zbyt wiele. Kwas foliowy z kolei ma ogromne znaczenie dla prewencji wad cewy nerwowej u dziecka. Warto jest suplementować go na kilka tygodni przed zajściem w ciążę, z uwagi na to, ze wady bardzo często powstają w pierwszych 4 tygodniach ciąży, kiedy kobieta nie jest ciazy świadoma. Z suplementów, polecam zerknąc sobie na skład Composity: https://compositamama.pl/

Może nie tyle na początku ale jak starałam się zajść w ciąże przyjmowałam suplement Ovarin. Pomaga wyregulować gospodarkę hormonalną i tym samym pomaga zajsc w ciąże

Zajrzyjcie tez sobie tutaj https://lubiehrubie.pl/wiadomosci/jakie-medykamenty-warto-miec-zawsze-pod-reka/ Gdzie jest świetnie opisane co powinno być pod ręką ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomysły na tegoroczne prezenty : (43 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

do góry