Widok

moje wigilijne menu-prośba o radę

Pierwszy raz będę robiła święta u siebie, więc mam do Was prośbę: poniżej wklejam to co planuję podać na kolację i proszę o podpowiedź czy będąc moimi gośćmi czegoś bardzo Wam by brakowało?

Ciasta:
-3bit /lub ptasie mleczko z galaretkami/
-piernik
-blok czekoladowy
-makowiec

Na zimno:
-sałatka śledziowa /lub z tuńczykiem/
-sałatka warzywna
-ryba po grecku
-śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym
-terrina z łososia

-kisiel żurawinowy
-kompot z suszu

Na ciepło:
-barszcz z uszkami
-łosoś w porach
-paszteciki z kapustą
-pierogi z kapustą i grzybami
-pieczarki z kaparami
-łazanki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga te pulpeciki to fajna sprawa,B płynie na dorsza to będzie troche ryby,zrobie je w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki,kukurydzy,pieczarek i cebuli tak jak robie z mięsa mielonego
No i zapomniałam o kotletach rybnych .

Kolezanka robi zupę rybną z pulpecikami z dorsza .
Smith - pulpeciki robi się podobnie jak kotlety ;) tylko praca zakończona innego rodzaju obróbką cieplną ;)

1. zmielić filety z dorsza (lub kupić gotowe mielone)
2. bułkę namoczyć w mleku
3. cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle (nie jest obowiązkowa)
4. bułkę odcisnąć, dodać do ryby, do tego podsmażoną cebulę, jajko-jajka, duuużo posiekanej natki pietruszki, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
5. wyrobić masę i formować wg potrzeb(jeśli masa jest za rzadka - dosyp bułki tartej) - malutkie kuleczki albo kotleciki :] kotleciki obtoczyć w bułce tartej :] i smażyć na patelni ;] (świetne jako "ryba" po grecku i do octu)
pulpeciki gotuje się w wodzie z bulionem jarzynowym ;) możesz je zrobić lekko spłaszczone - łatwiej zalać galaretką ;] (wykorzystaj ten bulion z gotowania ich)
do galaretki co tam masz kolorowego - plasterki marchewki, groszek, kukurydza, małe różyczki brokuła, plasterki cytryny, małe gałązki koperku :]

proporcji nie podaję, bo robię na oko ;)

http://forum.trojmiasto.pl/cos-prostego-na-wigilijny-stol-t138362,1,16.html
Tak czekolada chili sernik i jablecznik:) moje dwa najulubiensze ciasta:))
Tak,sernik i jabłecznik zdecydowanie
Ryby smażonej brakuje.
A tak ok,sama pewnie wiesz co lubi ?Twoja rodzina.

W tym roku tez u nas święta i nie moze zabraknąć naszych pierogów z kapistą i grzybami,które lepie cały dzień i barszczu kóry robi B kilka godzin.
Na kolacje podaje jeszcze sałatki,jarzynową i sledziową,rybę po grecku,rybę w oleju,rybę w galarecie,pierogi smażone,kapustę z grochem,sledzie pod pierzynką,sledzie w pomidorach,w tym roku jeszcze dorsza po japońsku pierwszy raz.
smith2002, wg mnie menu ok..najadłabym się :)

wg mnie nic dorzucać nie trzeba :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia, zarzucisz przepisem na pulpeciki? :)
mi zdecydowanie brakuje sernika i jabłecznika :]

u nas właściwie karpia jadało się symbolicznie, żeby "zaliczyć" kolejne danie (musi być ich 12 choćby w minimalnej ilości) :P zawsze przeszkadzał mi ten mułowaty posmak :/ ale rok temu jak spróbowałam przepisu Okrasy na karpia w migdałach :))))) to robiłam jeszcze kilka razy po świętach ;) pomijałam tylko sos :]

też bym dała jakąś rybkę smażoną - ot chociażby tylko w mące :] np. kawałki pstrąga :]

no i u nas musi być ryba w galarecie i occie :] albo śledzie smażone w occie, albo pulpeciki z dorsza :] w galarecie - albo filety z dorsza lub łososia, albo pulpeciki z tych ryb :]
u mnie tez nikt nie je karpia:) mąż smaży pstrąga albo łososia.
ryb w galarecie też nikt nie je, a zreszta u mnie tylko trzy osoby są na wigilii i świętach więc spoko....mam mało tzw roboty a szkoda.......:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuję za wszystkie wypowiedzi

karpia nikt nie ruszy, był raz i tylko mama jadła, od tego czasu robi zawsze łososia, ale pomyślę może nad tym żeby go usmażyć zamiast zapiekać w porach, z pieczarkami też faktycznie może nie będę eksperymentować i zamiast kaparów tradycyjnie z cebulką
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym chyba juz nic nie dodala, no moze rybke w galarecie:) a z ciasta to miodownik:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi własnie brakuje sernika i ryby pieczonej-smażonej tak bez niczego...
krokietow z kapusta i grzybami.
niektorzy jeszcze robią kutię, albo kluski z makiem-------ja nie

pieczarki dałabym bez kaparów no chyba ze rodzinka lubi....
sporo osób ceni serniki na święta :) (ja akurat nie lubię serników) więc nie wiem czy jakiegoś ciasta nie podmienić :) to wszystko zależy od upodobań kulinarnych twojej rodziny i Twoich - i tyle w temacie :) więc kieruj się swoim gustem..nie zauważyłam, czy jest karp w menu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jajka faszerowane, jajka w sobie majonezowo śmietanowym z groszkiem, sałatka gyros, sałatka makaronowa..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Kulinaria

W którym sklepie mięsnym kupię baraninę w Gdańsku (3 odpowiedzi)

Poszukuję baraniny w Gdańsku - orientujecie się gdzie można kupić (może być z wyprzedzeniem, mam...

do góry