Widok

kąpiel noworodka - wersja minimum?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam termin porodu na styczeń i coraz bardziej interesują mnie takie tematy. Jednak muszę przyznać, że mam mały mętlik w głowie. Na szkole rodzenia położna zaczeła temat pięknie (jak na mój gust ;) mówiąc, że jeśli chodzi o noworodki w pierwszym okresie ich życia, to im mniej kosmetyków tym lepiej. Ale zaraz później zaprezentowała kąpiel noworodka z użyciem płynu do kąpieli (namydlanie całego ciała poza wanienką), oliwki do kąpieli (dodatek do wody w wanience, do której po namydleniu wkładamy niemowlę), a następnie kremów (pokazała 2 rodzaje) do kremowania (w szczegolności okolic pieluszkowych). Dodatkowo uczyła, że niemowlę należy kąpać w ten sposób codziennie od początku (także zanim odpadnie kikut pępowiny).
Moja znajoma była na szkole rodzenia w Anglii, tam z kolei uczono, że niemowlaka na początku należy jedynie przemywać czystą wodą, a kąpiel nie musi być codziennie, wystarczy kilka razy na tydzień.
Może co kraj, to obyczaj, mnie jednak przekonuje wersja - im mniej tych wszystkich "detergentów" tym lepiej. Nie wiem jednak, czy sprawdza się ona w praktyce.
W związku z tym mam pytanie do doświadczonych mam, które może stosowały technikę rzadszych kapieli i mniejszej ilości kosmetyków, które kosmetyki są naprawdę konieczne i jak często? Czy np. pupę niemowlaka należy po każdym myciu kremować, czy wystarczy stosowanie np. Sudokremu w razie pojawienia się jakiegoś problemu? Czy od poczatku trzeba kąpać dziecko w wanience, czy na początku tylko przemywać? Ile razy w tygodniu wystarczy kąpać niemowlaka?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moim zdaniem - wody :)
oilatum soft, mustela baby są od pierwszego dnia
od samego początku używamy kosmetyków Nivea :) najpierw serii białej(łagodnej, na wszelki wypadek gdyby Młody miał być alergikiem), później niebieskiej :)

na Klinicznej używali do mycia noworodków płynu J&J top-to-toe :)

My nie kąpaliśmy dzieci codziennie, ponieważ lekarz mówił że nie ma takiej potrzeby. Owszem higiena, czyli przemywanie oczu, pępuszka, stóp, rączek itp. Zawsze używaliśmy kosmetyków przeznaczonych dla dzieci, bo wiem że są bezpieczne dla maluchów. Nie wiem więc po co przepłacać w aptece i kupować ekologiczne produkty, skoro w drogerii są dużo tańsze np Johnsons Baby https://www.johnsonsbaby.com.pl/produkty/kapiel-i-mycie .Pielęgnują, nawilżają, nie powodują żadnych zaczerwienień -dla mnie rewelacja!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Słaba reklama... I to w dodatku strasznie słabych produktów. Chyba już każdy wie, że Johnsons ma beznadziejne składy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I testuje na zwierzętach

Nigdy nie kapałem dziecka każdego dnia zmywanie flory bakteryjnej to nie są mity ale fakty. Skóra dziecka różni się od skóry i nie potrzebuję tak częstych kąpieli jak dorośli, też inaczej wygląda aktywność dnia dziecka. Jeszcze więcej i bardziej rzeczowo przeczytasz na https://e-niemowle.pl/co-musisz-przygotowac-do-pierwszej-kapieli/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Permanentny ból głowy.. :( (44 odpowiedzi)

Od jakiś 2-3 tygodni permanentnie boli mnie głowa. Dzień w dzień, przez większość czasu. Zawsze...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

do góry