Widok

kąpiel noworodka - wersja minimum?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam termin porodu na styczeń i coraz bardziej interesują mnie takie tematy. Jednak muszę przyznać, że mam mały mętlik w głowie. Na szkole rodzenia położna zaczeła temat pięknie (jak na mój gust ;) mówiąc, że jeśli chodzi o noworodki w pierwszym okresie ich życia, to im mniej kosmetyków tym lepiej. Ale zaraz później zaprezentowała kąpiel noworodka z użyciem płynu do kąpieli (namydlanie całego ciała poza wanienką), oliwki do kąpieli (dodatek do wody w wanience, do której po namydleniu wkładamy niemowlę), a następnie kremów (pokazała 2 rodzaje) do kremowania (w szczegolności okolic pieluszkowych). Dodatkowo uczyła, że niemowlę należy kąpać w ten sposób codziennie od początku (także zanim odpadnie kikut pępowiny).
Moja znajoma była na szkole rodzenia w Anglii, tam z kolei uczono, że niemowlaka na początku należy jedynie przemywać czystą wodą, a kąpiel nie musi być codziennie, wystarczy kilka razy na tydzień.
Może co kraj, to obyczaj, mnie jednak przekonuje wersja - im mniej tych wszystkich "detergentów" tym lepiej. Nie wiem jednak, czy sprawdza się ona w praktyce.
W związku z tym mam pytanie do doświadczonych mam, które może stosowały technikę rzadszych kapieli i mniejszej ilości kosmetyków, które kosmetyki są naprawdę konieczne i jak często? Czy np. pupę niemowlaka należy po każdym myciu kremować, czy wystarczy stosowanie np. Sudokremu w razie pojawienia się jakiegoś problemu? Czy od poczatku trzeba kąpać dziecko w wanience, czy na początku tylko przemywać? Ile razy w tygodniu wystarczy kąpać niemowlaka?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nigdy nie kapałem dziecka każdego dnia zmywanie flory bakteryjnej to nie są mity ale fakty. Skóra dziecka różni się od skóry i nie potrzebuję tak częstych kąpieli jak dorośli, też inaczej wygląda aktywność dnia dziecka. Jeszcze więcej i bardziej rzeczowo przeczytasz na https://e-niemowle.pl/co-musisz-przygotowac-do-pierwszej-kapieli/

I testuje na zwierzętach

Słaba reklama... I to w dodatku strasznie słabych produktów. Chyba już każdy wie, że Johnsons ma beznadziejne składy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

My nie kąpaliśmy dzieci codziennie, ponieważ lekarz mówił że nie ma takiej potrzeby. Owszem higiena, czyli przemywanie oczu, pępuszka, stóp, rączek itp. Zawsze używaliśmy kosmetyków przeznaczonych dla dzieci, bo wiem że są bezpieczne dla maluchów. Nie wiem więc po co przepłacać w aptece i kupować ekologiczne produkty, skoro w drogerii są dużo tańsze np Johnsons Baby https://www.johnsonsbaby.com.pl/produkty/kapiel-i-mycie .Pielęgnują, nawilżają, nie powodują żadnych zaczerwienień -dla mnie rewelacja!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
od samego początku używamy kosmetyków Nivea :) najpierw serii białej(łagodnej, na wszelki wypadek gdyby Młody miał być alergikiem), później niebieskiej :)

na Klinicznej używali do mycia noworodków płynu J&J top-to-toe :)
oilatum soft, mustela baby są od pierwszego dnia
moim zdaniem - wody :)
Dziewczyny, a co z kosmetykami do mycia dla noworodka? Dzisiaj przejrzałam w sklepie wszystkie dostępne i na każdym było napisane, że zalecane dla dzieci po pierwszym miesiącu życia. Czego więc używać przez te pierwsze 30dni??
Kochane mamy! Prowadzę szkoły rodzenia "Super Mama" w trójmieście.
Bardzo zaniepokoił mnie pierwszy post o tym jak to położna na jakiejś szkole rodzenia zaprezentowała kąpiel noworodka z "toną" kosmetyków!
Każda położna powinna się regularnie szkolić, bo zalecenia pediatrów często się zmieniają. Obecnie zaleca się kąpiel rzadko, bo raz w tygodniu, aby nie zmywać naturalnej bariery ochronnej skóry. Ale trzeba również spojrzeć na zagadnienie od strony nie czysto naukowej, ale od strony wprowadzania rytuałów do życia dziecka. Tak więc odpowiedź na pytanie jak często spada na rodzica :) Pozdrawiam Anna Bartkowska http://www.supermama.boo.pl
nie napisałam, że trzeba myć codziennie, tylko, że ja tak robię i wydaje mi się to słuszne, nikomu nie mówię, że jeśli nie kąpie codziennie to robi źle, wydaje mi się to dziwne, mam inne zdanie, ale oczywiście każdy ma prawo do swoich własnych przekonań, codziennie czy nie codziennie myte dzieci- oby szczęśliwe i kochane-nie przesadzajmy...

kąpię codziennie (poza pewnymi wyjątkami) ale nie używam wielu kosmetyków, płyn do kąpieli i oliwka, nigdy nie miałyśmy problemów ze skórą, pewnie bardzo dużo zależy od dziecka, jego skóry, skłonności do alergii itp.
image
"czy każdy nie powinien robić tak jak uważa?"
no to jest chyba pytanie do Ciebie wickedwoman
ja Ci nie sugeruję, że coś źle robisz kąpiąc codziennie np.

"czemu potrzebujecie aprobaty innych?"
przede wszystkim nie potrzebujemy dezaprobaty
czytaj uważnie, wątek był skierowany "do doświadczonych mam, które stosowały technikę rzadszych kapieli i mniejszej ilości kosmetyków" (to cytat z pierwszego posta) i były tam konkretne pytania i wątpliwości, które miałam jeszcze w ciąży,
a nie do kobiet, które tego nie stosują, nie rozumieją i chcą sobie pokrytykować, żeby poczuć się lepsze
Tu chyba nie chodzi o aprobatę ale o rozmowę z mamusiami o podobnym zdaniu - aby się wspólnie wspierać, doradzać itd :)
Aniela: chutoforum znam i bardzo lubię czytać - chociaż jeszcze się tam nie udzielam :)
czy każdy nie powinien robić tak jak uważa?
potrzebujecie froum ludzi żeby się przekonać do racji, których i tak jesteście pewne?
skoro robicie coś wg waszej najlepszej wiedzy i dla dobra dziecka, to chyba jest ok, prawda? czemu potrzebujecie aprobaty innych?
image
polecam chustoforum - to co tu jest "bardzo odmiennym zdaniem" tam jest normą :) no chyba, że chcesz walczyć z wiatrakami ;)
:) w sumie każdy ma swoje zdanie :) tylko szkoda że jak pojawia się jakiś temat gdzie próbuje się przedstawić bardzo odmienne zdanie to zaczyna się nie miła dyskusja itd... "czasami strach pisać" :) :) a tak dzisiaj przy okazji tego wątku pomyslałam o zalożeniu wątku dla mam, które wyłamuja się ze stereotypów i maja bardziej niekonwencjonalne podejscie do wychowywania dzieci, ale może poczekam aż mały się urodzi - wtedy nie będę pisała tylko o moich planach i przekonaniach ale o praktyce :)
a widzisz ... ale dla niektórych tu jest nie do pojęcia, że można być czystym nie kąpiąc się w wannie i nie używając tony detergentów ... nie wykąpany w standardowym polskim stylu w wannie = brudny i nie umyty w ogóle
Aniella bardzo mnie ucieszyła Twoja wiadomośc że nie kapiesz dzieciaczka codziennie i nie poddałaś się "presji" większości :) Juz niedługo samam będę miała okazję rozpocząc kapiele i też nie mam zamiaru kapać codziennie synka - uwazam że obmycie buzi, pupy, paszek wacikami z wodą w zupełności wystarczy przed spaniem, a kapiel może byc co 2 dni :) Co do kosmetykow to przetestowałam na sobie (a mam sklonnosci do alergii) że im mniej chemi tym lepiej - oliwa z oliwek jako dodatek do wody i masażu oraz mydełko szary jeleń powinny wystarczyć (a na pupę maść witaminowa lub linomag) :)
jasne, w XVIII w w ogóle się nie myli tylko perfumowali, można spać bez uprzedniego umycia się, i na pewno się od tego nie zginie, nie wiem tylko czy to przyjemne
image
Oliatum soft jest do mycia,
spodziewałam się po tym forum sugestii, że jak dziecko nie jest kąpane w wanience codziennie to znaczy, że jest brudne, zaniedbane i na pewno nieszczęśliwe ... ale nie będę się tłumaczyć i opowiadać o całej pielęgnacji etc., żeby dowodzić, że tak nie jest ... w ogóle odnoszę wrażenie, że na tym forum (podobnie jak na weselniku, na którym nigdy nie pisałam, ale zajrzałam kilka razy) jakikolwiek niekonwencjonalny wpis spotyka się z ostracyzmem
Jeszcze co do kąpieli.
Dla noworodka to jedna z niewielu rozrywek w początkowym okresie życia, bardzo wzbogacająca jego doświadczenia i odczucia, jak również rozwój fizyczny.
Dla noworodka jest to korzyść na pewno przerastająca korzyść wątpliwą wynikająca z oszczędzenia dziecku kontaktu z kranówką codziennie.
Chyba zresztą lepiej do kranówki przyzwyczajać od razu :D.
Czegoś do mycia chyba będziesz wolała używać. Niemowlę pod koniec dnia, po wielokrotnych ulewaniach po prostu nieprzyjemnie pachnie skwaśniałym mlekiem.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Jak mieszka się w Wejherowie? (35 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

do góry