Widok

kąpiel noworodka - wersja minimum?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam termin porodu na styczeń i coraz bardziej interesują mnie takie tematy. Jednak muszę przyznać, że mam mały mętlik w głowie. Na szkole rodzenia położna zaczeła temat pięknie (jak na mój gust ;) mówiąc, że jeśli chodzi o noworodki w pierwszym okresie ich życia, to im mniej kosmetyków tym lepiej. Ale zaraz później zaprezentowała kąpiel noworodka z użyciem płynu do kąpieli (namydlanie całego ciała poza wanienką), oliwki do kąpieli (dodatek do wody w wanience, do której po namydleniu wkładamy niemowlę), a następnie kremów (pokazała 2 rodzaje) do kremowania (w szczegolności okolic pieluszkowych). Dodatkowo uczyła, że niemowlę należy kąpać w ten sposób codziennie od początku (także zanim odpadnie kikut pępowiny).
Moja znajoma była na szkole rodzenia w Anglii, tam z kolei uczono, że niemowlaka na początku należy jedynie przemywać czystą wodą, a kąpiel nie musi być codziennie, wystarczy kilka razy na tydzień.
Może co kraj, to obyczaj, mnie jednak przekonuje wersja - im mniej tych wszystkich "detergentów" tym lepiej. Nie wiem jednak, czy sprawdza się ona w praktyce.
W związku z tym mam pytanie do doświadczonych mam, które może stosowały technikę rzadszych kapieli i mniejszej ilości kosmetyków, które kosmetyki są naprawdę konieczne i jak często? Czy np. pupę niemowlaka należy po każdym myciu kremować, czy wystarczy stosowanie np. Sudokremu w razie pojawienia się jakiegoś problemu? Czy od poczatku trzeba kąpać dziecko w wanience, czy na początku tylko przemywać? Ile razy w tygodniu wystarczy kąpać niemowlaka?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nasza położna ze SR uczyła, że dziecko kąpie się 2-3 razy w tygodniu :)

i tak też robimy :)

do kąpieli płyn z oliwką + żel do mycia włosków i ciała + po kąpieli krem robiony w aptece na zamówienie :)
kąpalam co dwa dni .namydlałam rękę mydełkiem Bambino i myłam cale ciałko,łacznie z głowką.po kąpieli na początku stosowalam parafinę ciekłą,pozniej oliwkę.i to by bylo na tyle.od 4 miesiaca kąpię codziennie.pupy po kąpieli niczym dodatkowym nie smarowalam i nie smaruje jesli nie ma takiej potrzeby,a jesli juz jest to niczym innym jak tylko LINOMAGIEM(tani i dobry).sudocrem jak dla mnie beznadzieja,nie uzywalam.
image
dokładnie-intuicja to jest to czym powinnaś się kierować. każda z nas napiszę Ci tu co innego, bo każda robi tak jak uważa za stosowne i znów będziesz miała mętlik:)

ja kąpie Małą od urodzenia codziennie. wanienka jest z czystą wodą (bez detergentów). Na rękę biorę trochę płynu do mycia Nivea i myję a potem spłukuję wodą z wanienki.

Potem ciałko smaruję mleczkiem NIVEA a pupę Sudo(zawsze i po każdej kąpieli i zmianie pieluchy).

Tyle:)
Paulina ma 13 miesiecy i od urodzenia kapie ja tylko w oilatum :) nic innego nie uzywam... sporadycznie sudocremu ;]
Kąpiel noworodka codziennie ja myłam również główkę każdego dnia.Do kąpieli używałam tylko mydełko w płynie z serii SVR Topialyse (ze względu na małe ryzyko alergii,gdy butelka się skończyłam zaczęłam używac Hippa) którym myłam całe ciałko plus włoski.
Na początku dolewałam odrobinkę oliwki do wody.
Po kąpieli pupcię smarowałam maścią pośladkową (na receptę od pediatry) i to wszystko.
Sudocrem miałam w razie awarii ale odparzenia nam się nie zdarzały.

Do twarzy na spacerek krem na każdą pogodę.Tak wyglądał zestaw kosmetyków u nas:) uważam,że im mniej chemii u takiego malucha tym lepiej.
Kąpiesz codziennie , smarujesz oliwką i jak odparzenia to dopiero kremami .
Ja nie stosowałam Sudo i innych, jak nie było po co.
Kapałam codziennie, włoski co dwa dni.

Słuchaj swojej intuicji- nie szkól rodzenia.
image

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (19 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...

do góry