Widok

kąpiel noworodka - wersja minimum?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam termin porodu na styczeń i coraz bardziej interesują mnie takie tematy. Jednak muszę przyznać, że mam mały mętlik w głowie. Na szkole rodzenia położna zaczeła temat pięknie (jak na mój gust ;) mówiąc, że jeśli chodzi o noworodki w pierwszym okresie ich życia, to im mniej kosmetyków tym lepiej. Ale zaraz później zaprezentowała kąpiel noworodka z użyciem płynu do kąpieli (namydlanie całego ciała poza wanienką), oliwki do kąpieli (dodatek do wody w wanience, do której po namydleniu wkładamy niemowlę), a następnie kremów (pokazała 2 rodzaje) do kremowania (w szczegolności okolic pieluszkowych). Dodatkowo uczyła, że niemowlę należy kąpać w ten sposób codziennie od początku (także zanim odpadnie kikut pępowiny).
Moja znajoma była na szkole rodzenia w Anglii, tam z kolei uczono, że niemowlaka na początku należy jedynie przemywać czystą wodą, a kąpiel nie musi być codziennie, wystarczy kilka razy na tydzień.
Może co kraj, to obyczaj, mnie jednak przekonuje wersja - im mniej tych wszystkich "detergentów" tym lepiej. Nie wiem jednak, czy sprawdza się ona w praktyce.
W związku z tym mam pytanie do doświadczonych mam, które może stosowały technikę rzadszych kapieli i mniejszej ilości kosmetyków, które kosmetyki są naprawdę konieczne i jak często? Czy np. pupę niemowlaka należy po każdym myciu kremować, czy wystarczy stosowanie np. Sudokremu w razie pojawienia się jakiegoś problemu? Czy od poczatku trzeba kąpać dziecko w wanience, czy na początku tylko przemywać? Ile razy w tygodniu wystarczy kąpać niemowlaka?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie chodzi o to, żeby w ogóle dziecka nie myć, tylko żeby nie moczyć kikuta w wannie na poczatku.
Są takie szkoły, ktore uczą, żeby w tym pierwszym okresie myć myjką, przemywać wacikami nie wkładając do wanienki.
oczywiście ze kikuta nie zamaczamy w wodzie dlatego nalewamy do wanny malo wody

a co do myjki ja nie uzywam uwazam ze jest to siedlisko bakterii wole myc reka
image
ja po urodzeniu dziecko kąpałam co 3-4 dni. To była połowa chłodnego września i zalezało mi, by maluszek jak najdłużej mógł zabezpieczyć się przed światem zew. no i ja mam w domu koty i psa więc było to ważne

z resztą teraz jest chłodno i dzieci też się teraz nie pocą więc nie było obaw, że pojawią się potówki, bo nie rzegrzewam

teraz kąpię co do zasady co 2 dni, po kupce myję pupę i codziennie rano myję pupcię w ciepłej wodzie

image
a i zapomniałam dodać

kąpię w emolium tj. emulsja do kąpieli z oliwką i myję go całego w tym łacznie z wloskami. Emolium wlewam do wody i myję go w takiej wodzie.

Po kąpieli całe ciało smaruję/robię masażyk parafiną - łacznie z włosami.
Na buźkę krem nawilżający Mustella stelatopia

na pupkę nie używam żadnych kremów. W ciągu dnia po siusiu lub kupce myję chusteczkami pampers z rumiankiem, obsuszam pieluszką i zasypuję mąką ziemniaczaną

pupcia jest idealna

image
do Asiula76
czy mozesz mi podac sklad masci posladkowej przepisanej przez lekarza, dokladnie chodzi mi o receprure z recepty lub z opakowania.
Kąpaliśmy codziennie w wodzie z dodatkiem Oilatum - mały jest alergikiem, glówkę myjemy szamponem Oilatum. Po kąpieli smarujemy małego maścią robioną na receptę (z eurycyną i vit. A). Pupcię przy każdej zmianie pieluszki smarowaliśmy cienko sudokremem. Teraz (mały ma 10 miesięcy) czasami kąpiemy co drugi dzień, sudokrem też jest tylko od czasu do czasu.
ja używam wersję minimum :) kąpiel co dwa dni -praktycznie od urodzenia do teram (mała ma 2,5 m-ca), w samej wodzie, myję mydełkiem bambino (również główkę), po kąpieli smaruję oliwką bambino, na początku przy każdym przewijaniu smarowałam linomagiem (sudocrem jedynie w sytuacji odparzenia -zgodnie z zaleceniami położnej), teraz smaruję przeważnie raz dziennie, przemywam pupcię samą wodą oraz chusteczkami (na zmianę), no i codziennie kremik na buźkę (jak zapomnę - skórką koło buzi łuszczy się) - no i to tyle :) mała nie ma żadnych problemów skórnych
Do Abigail

Moja córeczka ma już 2,5 roku więc maści dawno nie używamy i nie jestem w stanie podac Ci składu.
Jak poprosisz pediatrę to napewno wypisze Ci receptę.
Ja od początku kąpię codziennie. Była tak przyzwyczajona w szpitalu (leżała 22 dni na wcześniakach), więc nie było sensu zmieniać.
Używamy płynu do kąpieli Johnsona - do ciałka i włosków. Nie namydlamy jej tylko wlewamy płyn do wody. Po kąpieli oliwka tej samej firmy. Pupkę smaruję za każdym razem maścią pośladkową, którą mam jeszcze ze szpitala - jest suuper, super natłuszcza skórę. A na spacerek smaruję buźkę kremem ochronnym Johnsona.
Ja jestem zdziwiona,że zaleca się nie myc dziecka aż do odpadnięcia pępuszka ale widocznie co kraj to obyczaj:)

Córcia ma 2,5 roku i kąpie ją każdego dnia,to jak już ktoś napisał swego rodzaju rytuał - kąpiel,kolacja a potem długie spanie.
Poza tym ja sama nie zasnęłabym bez kąpieli czy prysznica więc uważam,że dziecku też jest przyjemnie,świeżo i czysto.
I tak muszę umyc pupcię,nóżki więc szybsza i łatwiejsza jest dla mnie kąpiel:)
aniella , nic sie nie martw, po porodzie, jak juz bedziesz na oddziale połozniczym to polozne na pewno odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania i rozwieją wątpliwości. poza tym codzienna kąpiel jest nie tylko dla utrzymania czystości ale uczy dziecka pewnego rytmu dnia...co do płynów i kremów to bardzo na miejscu jest to co powiedziała Twoja położna na początku-im mniej tego wszystkiego tym lepiej. pozdrawiam.
My od początku kąpiemy córcię co ok. 2-3 dni. Do kąpieli używamy jedynie żelu do mycia ciała i włosków. Po kąpieli niczym nie smarujemy. Na pupkę- jeśli coś się dzieje, to Bepanthen (ale również polecam maść pośladkową!). Córka ma 10 miesięcy i ma śliczną skórę, i pupkę bez odparzeń :) To jest moje minimum, które z sukcesem stosujemy.
ja używam emolium żel do kąpieli do mycia i płyn do kąpieli emolium, po wysuszeniu na pupkę sudocrem a do ciała balsam emolium.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Od początku codzienna kąpiel, z kosmetyków używamy Penatena i sporadycznie przez dwa -trzy dni kąpiel tylko w Olilatum.

Ale tak jak piszą dziewczyny to sprawa intuicji, która Ci powie jak będzie najlepiej. Szczerze nie wyobrażam sobie, żeby nie kąpać dziecka codziennie.
my kapiemy Frania co dwa dni. używamy Nivea. a z racji że Franio jest malym czocherkiem to używamy szampomu do włosów.
po kąpieli balsamik na dobranoc albo oliwka. i raczej robimy to w tempie ekspresowym, bo zaczyna sie wrzask.
na pupcię poki tego nie wymaga, nie staosuję nic. czekam jedynie aż przeschnie po wytarciu chusteczką.
...a ja będę moją małą kąpać tak jak moja siostra swoje dzieci w Anglii- dopóki kikut nie odpadnie, na przewijaku, wacikami nasączonymi wodą. A później już w wanience z kropelką płynu TopToToe na gąbeczce. Po każdej kąpieli obowiązkowo masażyki z odrobiną oliwki:) Kąpiel codziennie- przede wszystkim chodzi o rutynę i wieczorne zasypianie:) już w styczniu pierwsza kąpiel:):):)
Ja od zawsze kapałam codziennie i tak jest caly czas, na poczatku w oilatum i juz niczym nie smarowalam, mpotem plyn nivea, a teraz róznie :) co jest w promocji :D

I mniej wiecej od 3 mies życia (wtedy zaczelismy chodzic na basen) praktycznie w każdej kąpieli Mloda miala zamoczone uszy :D Ku przerażeniu obu babc :)
image
eee....moja Sarka zawsze ma uszy zmoczone,co wiecej zawsze chlapie sobie woda prosto w oczy i wogole jej to nie przeszkadza.
Mnie to dziwi,bo ja nienawidze jak mam wode w oczach,a w uszach to juz masakra:P
image
codziennie od poczatku z dodatkeim emolium i smarujemy sie parafina a buzke kremem specjalnym emolium...mala ma bardzo sucha skore z powodu nietolarancji ...jezeli chodzi o ciemieniuche gdyby miala sie pojawic( ODPUKAC!!!) to polecam tylko i wylacznie szamopn w piance Mustelli- rewelacja!
imageimage
kilka potrzebnych informacji znajdziesz tutaj http://www.female.pl/artykul/8703/Co-należy-wiedzieć-o-kąpieli-dziecka?.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wybór auta :) (85 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

WAŻNE -- POSZUKUJĘ AUTA NA PRZEWÓZ RZECZY DO POLSKI --- !!! (14 odpowiedzi)

Witam mam nietypowe pytanie poszukujemy auta, osoby która pracuje w jakiejś firmie przewozowej...

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować? (38 odpowiedzi)

Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w...

do góry