Widok

kaplica sw. Anny

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zgodnie z sugestiami forumowiczów, wybrałam się do kaplicy sw. Anny. Jestem zauroczona. To idealkne miejsce na kameralny ślub. Można ją pięknie przystroić. Placyk przed kaplicą jest chyba najjbardziej romantycznym miejscem w Gdańsku.
Poważnie zastanawiam się nad zrobieniem tam ślubu.
Martwi mnie jedynie dość wąskie przejście między ławkami. Zważywszy, że obwód sukni ślubnej nie należy do najmniejszych, zastanawiam się, czy młodzi swobodnie przejdą do ołtarza. DFodatkowym utrudnieniem może być jeszcze dekoracja z tiulu.
Gości nie zmieści się dużo. Naliczyłam łącznie 24 ławki. W każdej nie usiądzie więcej niż 6 osób.
Czy ktoś był obecny na ślubie w tej kaplicy?
Raczej ostaniemy przy opcji sw. Mikołaja, ale cisz i kameralne otoczenie kaplcy mają w sobie dużo uroku, który jest kuszący.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mogę znaleźć nigdzie zdjęć kaplicy. Jeżeli ktoś z Was ma, to chętnie bym obejrzała.
aurelka..a gdzie jest ta kaplica??

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
Przy Muzeum Narodowym jest kościół sw. Trójcy. Jest on widoczny z ulicy, z jezdni. Do kościoła przylega kaplica. W kaplicy jest piękny ołtarz Matki Boskiej Ostrobramskiej (replika wileńska). Są też relikwie siostry Faustyny i obraz Miłosierdzia Bożego. Dla mnie osobiście są to bardzo istotne symbole, z którymi jestem silnie związana. Nie ukrywam, że bardzo mnie wzruszyły.
Na dodatek są organy. Wspaniele, bogato ozdobione, co nieczęsto zdarza się w kaplicach.
Przed kaplicą jest placyk. Zupełnie odgrodzony od ulicy. Z każdej strony otoczony jest murami (kościoła, kaplicy, klasztoru i murem). Na placyku są dwa pomniki: sw. Franciszka i sw. Klary.
Myślę, że w kaplicy nie zmieści się więcej niż 150 osób (biorę pod uwagę boczne ławki).
Dużym plusem jest zupełnie kameralna i rodzinna atmosfera. Nikt obcy nie zakłóci uroczystości. Placyk jest cudownym miejscem. Odizolowny od świata, sprawia wrażenie jakby czas zatrzymał się tam w miejscu. Goście odgrodzeni są od ulicy murami klasztornymi. Latem wije się na nich bluszcz i kwitną róże. Franciszkanie są pełni ciepła i chętni do pomocy. Pojechałam wczoraj bez zapowiedzi. Na ulicy przed kościołem spotkałam zakonnika wychodzącego z klasztoru. Od razu zaprowadził mnie do przełożonego, który bardzo się ucieszył, że jestem zainteresowana wzięciem u nich ślubu.
Kaplica jak to kaplica nie jest długa. Jeśli więc ktoś ma ochotę na dłuższe przejście po czerwonym dywanie, to nie jest to najlepszy wybór. No i jeszcze dość wąskie przejście między ławkami. Trzeba pójść i zobaczyć :)
Jest to piękna kapliczka, też zastawnawiam się czy brać tam ślub, ponieważ jest tam obraz MATKI BOSKIEJ OSTROBRAMSKIEJ (pochodzę z Wilna i mam sentyment do Tego obrazu). Jest małe ale , troszeczke za mało miejsca i wązko!!!!!! Mam niestety suknie z trenem.

Pozdrawiam Beti :)
image

Inne tematy z forum Wesele

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

do góry