Widok

kara w przedszkolu - czy słusznie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, dzisiaj moja córka w przedszkolu nabroiła.
Kiedy dzieci wychodziły na dwór mojej córce zachciało się siusiu, Pani powiedziała jej aby poszła sama do toalety i dołączyła do nich jak skończy...... po kilku minutach Pani zaniepokioła się dlaczego ona nie wraca, poszła więc sprawdzić co ona tak długo robi w toalecie. Okazała się że jej tam nie ma, Panie bardzo się zdenerwowały i zaczęły szukać po całym przedzkolu, szukały przeszło 20 minut i nie znalazły jej. Podobno chciały wezwać policję ale w końcu się znalazła. Schowała się pod schodami i myślała że zrobi im żart. Siedziała tam tak długo...
Pani była tak zdenerwowana że z tych nerwów nie krzyczała na nią tylko jak sama mi powiedziała "wrzeszczała". Po czym córka nic podobno sobie z tego nie zrobiła i nie zrozumiała że źle zrobiła. Pani dała jej karę : do końca tygodnia nie może bawić się z dziećmi tylko sama i siedzi sama przy stoliku.
Powiedzcie mi czy słusznie zrobiła, czy powinnam się udać z tym do Pani dyrektor.
Dodam że córka ma 3 latka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do końca tygodnia? Dzises, jak dla mnie to kara dla nastolatka, nie dosc, ze nieadekwatna do wieku i jeszcze odroczona w czasie.
"rz" - to długa historia

popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
sory, bez przesady żeby 3 letnie dziecko miało siedziec w koncie do konca tyg. Kara ma byc odrazu za złe zachowanie, mogły odrazu zareagować, dziecko jutro nie bedzie pamietało że źle zrobiło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
a po drugie 3 letnie dziecko samo zostało w przedszkolu i miało dojść na dwór jak zroi siusiu? bez przesady, to chyba jej wina i siebie niech w koncie posadzi za to ze nie potrafo dzieci wysadzic przed wyjsciem na spacer
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6
Jutro już piątek,więc może ta kara tylko do jutra? :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj przegięcie
1. co to za zostawianie dziecka bez opieki
2. Wrzeszczeć ?? Na cudze dziecko ?? To jej problem ze nie umie se radzic z emocjami i dopilnowac dziecka. dziecko schowalo sie na skutek jej zaniedbania
3. co to za kara ?? bosh ... bosh ... jestem tak obudzona ze az nie wiem jak ubrac w slowa to co mi w glowie lata !!

4. ja bym poszla do Dyr choc balabym sie ze to odbijesie potem na dziecku - oj niewiem nie wiem

jejej gdyby nie strach o dziecko na bank poszlabym z tym do Dyr ... a tak niewiem ...

powodzenia

popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10
To chyba pani powinna usiąść przy stoliku. Jak można nie upilnować dziecka. Nawrzeszczała? Problemy z emocjami się leczy.
image
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9
tak , kara do jutra. czyli dziś i jutro 2 dni
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiem

a moze jeśli masz możliwość zostaw dziecko w domu zeby nie dostało tej kary
sama spokojnie przyemysl co zrobic

albo pójdz jutro do tej opiekunki i ładnie powiedz ze sobie nie życzysz takich kar i że przedszkole może co najwyzej posadzić na chwile dziecko na karne krzesełko i tyle w temacie karania

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
z naciskiem na CHWILE

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
sory ale co pani ma z kazdym dzieckiem latac do lazienki - to nic innego by nie robila tylko wc obslugiwala

kara surowa kara powinna byc - mama dziecku powinna wyjsnic w koncu dzieciak postawil na nogi cale przedszkole

z wrzaskami troche przesadzili
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6
Sytuacja zdarzyła się pod opieką opiekunki, nie mamy - więc to ta pierwsza powinna była dziecku "wyjaśnić"...
Ech, zaniepokojona współczuję "mądrych" wychowawczyń... Ja bym nie szła zaraz do dyrektorki, ale sobie pogadała na osobności z tą panią - bezpośrednio. Ona pewnie też gdzieś w środku żałuje (oby!), że zachowała się jak to dziecko w sumie, czyli bez sensu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
mjakmama - ale mi chodzi o to ze gdy dzieci byly na zewnątrz a w srodku prawie nikogo albo nikogo to moim zdaniem powinno sie isc z dzieckiem - bo gdy kota nie ma myszy charcują i efekt taki jak na samej górze

nie chodzi mi o bieganie na siusiu zawszeeeeeeee a wtedy kiedy dziecko zostaej w "opuszczonym " budynku

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
3-latki są jeszcze malutkimi dziećmi a jeżeli w przedszkolu jest więcej niż jedna opiekunka a powinna być to jedna powinna poczekać aż dziecko załatwi swoją potrzebę... Nie każdy trzy latek potrafi samodzielnie korzystać z toalety to po pierwsze a po drugie by wypadało się zapytać czy więcej dzieci nie chce siusiu... Dla dziecka chodzenie do przedszkola to ma być przyjemność połączona z nauką a nie kara...eh.... a w którym przedszkolu ta sytuacja miała miejsce?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyny mają rację jak można pozwolić aby 3 letnie dziecko poszło samo do toalety i samo wróciło na dwór. Wina opiekunki, że nie dopilnowała, dobrze wiedziała, że jakby się coś stało to byłaby jej wina dlatego tak się zdenerwowała
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
u nas sa dwa wejscia do przedszkola jedno od placu jedno glowne i przy tym przy placu jest kibelek bez przesady by dziecko musialo za kazdym razem z pania isc - poza tym to dziecko mialo glupie pomysly nie pani ;p
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8
mój syn jeszcze za mały na przedszkole ale pamiętam jak brat chodził to koło łazienki zawsze kręciła się jakaś woźna także nadzór jakiś był...w końcu to są malutkie dzieci! Dla mnie niedopuszczalne jest aby tak małe dziecko puszczać samo!Wczoraj koleżanka opowiadała,że zgubili jej syna w żłobku! Opiekunka sprowadziła na plac zabaw część dzieci po czym zostawiła je przy otwartej bramce i poszła po resztę! Mały wyszedł przez bramkę, skręcił w uliczkę i nawet nikt nie wiedział ,że wyszedł!! Gdyby nie jakaś obca kobieta która go zauważyła i przyprowadziła to nie wiem co by się z nim stało!
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Koniecznie idz to zgłos do kogos wyzej... to tylko 3letnie dziecko.Powodzenia!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
też jestem zdania że pani przesadziła
moim zdaniem dziecko 3 letnie miało prawo pomyśleć że robi fajny żart, pani swoją drogą nie powinna pozwolić jej samej iść do toalety...
poza tym kara odroczona jest bezsensu...

ja bym spokojnie porozmawiała z tą panią,powiedziała jak ja to widze...
do dyrektorki wtedy jak pani nie będzie chciała rozmawiać i rozwiązać problemu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dla mnie rażące jest to,że po
1.samą puściły i kazały dojść do reszty dzieci - powinny przecież przypilnować czy gdzieś nie wyszła, czy dobrze ubrała się na dwór itd.
2.z jakiej racji krzyczała? Jakby ktoś wrzeszczał na moje dziecko to zrobiłabym taką aferę,że szkoda gadać! Zostawiają tak małe dziecko bez opieki,a potem za własną głupotę drą się na dziecko! Nawet jeśli córka zrobiła głupotę (choć pewnie nie zdawała sobie z tego sprawy)wychowawczyni w przedszkolu nie miała prawa tak zareagować. Powinna tłumaczyć,a nie się wydzierać.
3.kara? Śmieszna chyba jest! Od dawania kar są rodzice,a nie obcy ludzie! Wychowawczyni powinna przy odbiorze dziecka powiadomić o zaistniałej sytuacji i poprosić rodziców o rozmowę z dzieckiem.
4.poszłaby do dyrekcji na "poważną" rozmowę,bo nie zaakceptowałabym takiego zachowania. Ciągle zastanawiałabym się czy może jeszcze "inaczej" karzą dzieci?A z samą wychowawczynią też przeprowadziłabym sobie rozmowę,że nie życzę sobie aby tak traktowała moje dziecko.
image

www.ans-photo.pl
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6
własnie ... ciekawe co tam sie dzieje przy słabszych akcjach ... hmmm

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
to jak oblejesz sie zupka to tez kara powinna byc bo nie umiesz jesc?!
ja bym rabanu narobiła od razu bez zadnego ale. Opikunki maja nauczyc dzieci a nie wrzeszczec czy karac! od tego sa rodzice a nie obce babsztyle!!
po drugie jak ida na dwor to ida dwie panie a nie jedna! nie ma kaffki czy czegos tam!!
ida dwie i w razie czego jedna idzie z dzieckiem.
na dodatek domyslam sie ze mala jest pierwszy rok w przedszkolu wiec to dla niej tez przezycie.
powinas isc razem z mala i spokojnie porozmwiac o zaistnialej sytuacji. nie zostaw tego tak na spokojnie bo beda potem po glowie malje jezdzily.
ja swojej w domu sama daje kary: np wylaczam bajke na 10 minut, pokazuje jej na zegarku ze jak strzalka bedzie tutaj to wlacze i sama czeka jak strzalka bedzie na odpowiednim mijescu i wlaczamy razem:)
bez krzyku itp.
image[/url]
image[/url]
[url=http://straznik.dieta.pl/]

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
bzdura z tym lataniem do przełożonych...
pani tez czlowiek...oczywiście z racji pracy jaka wykonuje powinna panować nad nerwami! ale mozna sie domyslac ze w takiej sytuacji mozna było sie zdenerwowac..
ja bym poszła, ale bezposrednio do nauczycielki, to z nią najpierw wyjaśnij co Ci sie nie podoba zamiast od razu iść i skarżyc do dyrekcji...

czasami odrobina dobrej woli pozwala załatwic sprawe tak że wszyscy są zadowoleni i nie odbija sie to potem na dziecku...zawsze najpierw rozmawiac warto bezpośrednio, jesli babka okaze sie ignorantką to wtedy dopiero idz do dyry
image
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja widzę, że niektórymi mamami kieruje głównie zazdrość- "jak ten obcy babsztyl mógł krzyknąć na moje dziecko, przecież to ja jestem mamą i tylko ja mogę to robić!" Egoizm nad bezpieczeństwem dziecka, by nigdy więcej tego nie robiło? Zastanówcie się trochę zanim cokolwiek "mądrego" powiecie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dokładnie!!! I z takiego podejścia "Mamuś" biorą się potem sytuacje, że w szkole też nie można zwrócić dziecku uwagi bo przecież nauczyciel to oby człowiek, a dziecko co? Może obrażać nauczyciela i w skrajnych przypadkach nawet pobić, ale nauczyciel musi pamiętać żeby nic nie powiedzieć - bo przecież od tego są rodzice.

Co nie zmienia faktu, że akurat w tym przypadku "kara" jest jak dla mnie totalnie nieadekwatna do sytuacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O rany, nie przesadzajcie! Coś się dziecku stało? Cała i zdrowa! Powiedziałabym wręcz, że wychowawczyni jest ok, bo się przyznała, że nawrzeszczała. Jeśli mała wystraszyła się jej, to może nawet i dobrze- zapamięta, że tak robić nie wolno. Tłumaczenie małej, że pani zdenerwowała się z uwagi na jej bezpieczeństwo nie ma sensu- jest za malutka, by to zrozumieć. Ale zrobiła źle i to musi wiedzieć.
Gdyby wszystkie nadopiekuńcze mamusie schowały swoje ochronne parasole, byłoby wśród młodzieży o połowę tragedii mniej. Wiem, że chcecie dla swoich pociech jak najlepiej i jest to zrozumiałe, ale w ten sposób robicie im krzywdę. Później dzieci dorastają, nie potrafią przystosować się do społeczeństwa i zwyczajnie nie radzą sobie w życiu, bo całe życie dyryguje nimi mamusia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
Oczywiście że natychmiast do p Dyrektor (niech wie).Chociaż Paniom jak w w wielu przypadkach, ujdzie to na sucho.Czasem warto z boku przyjrzec się opiece Pań na podwórku.Ploteczki i narzekania że mało zarabiają.To niech spróbują np w gimnazjum .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
w przedszkolu przeciez grupą nie zajmuje sie tylko 1 pani, a zazwyczaj conajmniej 2 więc co za problem zeby przez chwilę przypilnowała dziecko w toalecie jesli cały budynek został opuszczony, bo grupa wyszła.
Poza tym to jest tylko 3-letnie dziecko, a maluchy mają naprawdę rózne pomysły. Poza tym panie w przedszkolu są odpowiedzialne za dzieci i za myslenie za nie, tak jak my za myslenie naszych maluszków, gdy są pod naszą opieką.
Kara? ok, ale tego 1 dnia, a nie przez kilka dni, bo mala jutro nie będzie juz pamietac za co ją ukarali i w koncu zniechęci się do przedszkola. przedszkole nie ma być złem koniecznym dla dziecka ani karą tylko czyms przyjemnym. Jak rodzic ma spokojnie pracować jesli dziecko będzie wystraszone przedszkolem, czy bedzie się bało pani w przedszkolu?
pani powinna jej spokojnie wytłumaczyc, a nie wrzeszczeć, nawet jesli była mega zdenerwowana. jak nie potrafi panować nad swoimi nerwami to niech weźmie sobie prochy uspokajające albo się zwolni.

nadmienię, że wypowiadam się nietylko jako mama 2,5letniego przedszkolaka, ale i jako nauczyciel

ja bym to z panią dyrektor jednak na spokojnie omówila
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
tak sie zdenerwowała bo wiedziała, że to jej wina i pewnie już oczami wyobraźni widziała policję, całą akcję poszukiwań zaginionej dziewczynki, swoja osobę w Uwadze ;) i takie tam.... i sie wyładowała na dziecku. Pewnie w tych nerwach taką karę wymyśliła. Wg mnie to za duża kara za takie przewinienie i to raczej ta baba powinna siedzieć w odosobnieniu 2 dni a nie dziecko. Dla dziecka 10 minut to długo, a co dopiero 2 dni. Przesadziła. Może to nie powód żeby od razu rozkręcać aferę, ale musisz się bacznie przyglądać tej babce.
Jako pedagog twierdzę ze zawiniła pani, a "wywrzaskiwanie" na dziecko - niedopuszczalne. Trzyletnie dziecko może naprawdę mieć różne pomysły, mamy październik, nie zakończył się jeszcze proces adaptacji, szczególnie ze na początku frekwencja jest słaba - nie rozumiem jak pani mogła zostawić dziecko i wymagać aby samo dołączyło do grupy. Czy ta pani "oddała" w czerwcu sześciolatki? Może zapomniała ze od trzylatka nie można wymagać takiej samodzielności jak od 5,6-latka. Raczej żadna kara jej nie spotka ale plus jest taki ze w najbliższym czasie będzie bardziej baczyła na podopiecznych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
to takie pytanie do pani nauczyciel i mamy 2.5 letniego dziecka: w swojej pracy zawodowej nie wyjasniasz spraw na biezaco z rodzicami swoich uczniów tylko ich oddelegowujesz do dyrekcji???? brawo a gdzie współpraca pedagog- rodzic?
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja bym jutro przy córeczce porozmawiała z Panią - i wytłumaczyła małej dlaczego Pani krzyczała, że była zdenerwowana i jakie są zasady w przedszkolu, wytłumaczyć małej, że niech się lepiej już nie chowa... i po jakiejś takiej pogadance - zmienić (według mnie) głupią karę w coś innego (żeby PAni potwierdziła tą zmianę) - karą mogłaby być pogadanka ze wszystkimi co wolno robić a co nie (improwizuję?). A już bez córeczki mogłaby się potoczyć reszta tej rozmowy. Trudne jest chyba to, że trzeba trochę Małej pokazać, że Pani ma być jakimś autorytetem, że no okej raz się "pomyliła" i wybuchła - ale że nie powinno się jej już to przydarzyć.
image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
przez takie matki tworzy się patologia w szkole, najlepiej jeszcze pożałować dziecka - bo pani nakrzyczała, później dzieci/młodzież olewa nauczycieli a matki domagają się wychowywania ich w szkole, ludzie zacznijcie trochę myśleć, mogę się założyć ze sytuacja nie wyglądała aż tak dramatycznie, poza tym dziecko 3 letnie potrafi samodzielnie myśleć a rodzice są od tego by współpracować z pedagogiem i wyjaśnić dziecku co jest dobre a co złe, najlepiej jak g*wniary, ze skarga do dyrektor a nauczyciela jak intruza potraktować, żenada
image
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5
Patologia to jest wtedy kiedy dziecko nie ma poczucia bezpieczeństwa i jest przyzwolenie na to aby wszyscy w koło je karali i krzyczeli! Przedszkole dziecku powinno kojarzyć się dobrze,a nie ze strachem! Co do współpracy z pedagogami to dla mnie oznacza to przedyskutowanie danej sprawy i ustalenie jakiegoś planu działania ,a nie darcie się obcej baby na dziecko,bo doskonale wiedziała ,że to jej wina.
image

www.ans-photo.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nauczyciel który nie dopilnował mojego dziecka, a następnie drze paszczę, żeby się wyżyć JEST w/g mnie intruzem. Od trzylatki wymagała opiekunka samodzielnego myślenia, a z jej myśleniem samodzielnym co się stało gdy puszczała ją samą, bez opieki do toalety?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam wrażenie że tu nikt nie patrzy z punktu widzenia dziecka!Tymczasem dziewczynka na pewno czuje lepiej że zrobiła coś złego. Schowała się wiedząc że to złamanie zasad, wytrzymała w działaniu dwadzieścia minut, będąc w stanie nie reagować na poszukiwania. Musiała więc czuć jak napięcie rośnie, jak niedobre jest to co robi!

Tu tylko pasowało okazanie gniewu przez jakiś autorytet. Nie podważaj więc go przez uczenie dziecka jak uniknąć konsekwencji.
Kara? Jak najbardziej adekwatna! Skoro mała zażartowała z grupy to jest z niej na dwa dni wykluczona.
Skoro nie chciała być z dziećmi, niech z boku popatrzy jak współpracują, aż zatęskni.

Aż się dziwię że zamiast skorzystać z wychowania przez nauczycielki, ty chcesz utrwalić głupie i szkodliwe zachowania dziecka. To tak jakbyś ogłupiała córkę.

A co do nauczycielek, to jak można się dziwić że się zdenerwowały i okazały to dziecku? Właśnie częścią społecznego wychowania dziecka jest pokazywanie mu że i dorośli się denerwują gdy przyczyna jest poważna. W ten sposób pokazuje się dziecku granice i znaczenie pewnych zachowań.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6
no nie wiem czy wrzask to "wychowywanie dziecka"
sajwer to 3 LETNIE DZIECKO
Ono nie kuma ze zażartowało z grupy ONO pomyślało "zrobie Pani niespodzianke i się schowam "

dostało łomot (wrzask) i nie kuma o co chodzi bo nie styka sie na codzien z łomotem po zrobieniu niespodzianki

i jeszcze za tę "niespodzianke" jest wyłączone z gupy
dzieci wytykają palcami ==> rozpacz dziecka które nie nadal nie kuma bo opiekunka nie wyjaśniła tylko zwrzeszczała

to trzeba wyjaśnić - 3 letnie dziecko kuma wyjasnianie , nawet moje niespełna dwuletnie kuma

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
a dziecko nie slyszalo ze ja szukaja??????? nie chce mi sie wierzyc ze nie wiedziala ze zle robi. Znam dzieci w tym wieku i one sa bardzo sprytne.
image
image
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
Też uważam, że to wina opiekunki, dzieciom 3-letnim trzeba poświęcić chyba troszkę więcej uwagi !!! a w jakim Przedszkolu cała sytuacja się wydarzyła ?
ale nie wrzeszczy sie na dzieci
i nie odstawia się ich od grupy
i bez pierdół - TO 3 LETNIE DZIECKO a nie dorosły idiota!!

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
na pewno nie powinna wrzeszcze moim zdaniem tez ktos z mala powinien pojsc do tej lazienki wkoncu to 3latka dopiero. ale tez moje zdanie jest takie ze dziwie się Tobie, ze nic Pani nie powiedzialas odrazu, ze dziecko ma przeciez dopiero 3 lata i kara jest zbyt surowa ze juz jeden dzien ja tak ukarala to chyba wystarczy i ze nie powinna krzyczec a raczej wrzesczec na Twoje dziecko bo jeszcze jakis urazow sie nabawi i wcale nie bedzie chciala chodzic do przedszkola. Takze jesli jeszcze nie zwrocilas uwagi tej Pani to zrob to jak najszybciej a co do pani dyrek. to bez przesady chyba jestes dorosla i mozesz zalatwic ta sprawe z wychowawczynia nie trzeba zaraz leciec i skarzyc bo raczej nie ma to sensu. Pani dyrektor moze jeszcze stanac w obronie wychowawczyni. Takze lepiej an spokojnie wyjasnic kobiecie ze zle postapila i ze chyba zapomniala ze to jest jeszcze male dziecko i nie musi rozumiec kazdego swojego postepowania. A moze ta Pani tez byla w jakis sposob nie mila dla niej i mala chciala sie odegrac choc watpie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
"Mam wrażenie że tu nikt nie patrzy z punktu widzenia dziecka!Tymczasem dziewczynka na pewno czuje lepiej że zrobiła coś złego. Schowała się wiedząc że to złamanie zasad, wytrzymała w działaniu dwadzieścia minut, będąc w stanie nie reagować na poszukiwania. Musiała więc czuć jak napięcie rośnie, jak niedobre jest to co robi!"

pewnie jak już sie zorientowała, że źle robi się chowając to bała się wyjść
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
może bała sie własnie wrzasku albo innych konsekwencji ... może już je znała ...

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Przedszkole dziecko powino kojarzyć z czymś miłeym, w końcu i tak zostało oderwane od domu, mamy, stałych części dnia.
A tu za takie coś, w sumie mała mogła uznac to za zabawę, nie wierzę, że zrobiła to z premedytacja w tym wieku, pani daje jej karę.

Od dawania kar sa rodzice.
Mogła powiedzieć przy mamie, co zrobiła córka i razem obrać front a nie krzyczec na dziecko i stosować jakies chore kary!

W ogóle rodzaj tej kary- bez komentarza!Totalna bzdura.Mogły już coś mądrzejszego zastosować.

Baby mają się zajmowac dziećmi a nie plotami, dziecko powinno być cały czas w zasięgu ich wzroku i koniec kropka.
Może w tym czasie zajmowały sie bardziej absorbującym dzieckiem.

Ja bym zareagowała- porozmawiała z panią, jak nic to nie da, poszła na rozmowę z dyrekcją.

Rozumie kary, zasady, ale sytuacja zupełnie wymknęła sie spod kontroli tylko jednej DOROSŁEJ osobie- pani przedszkolance, zarówno stosując krzyk, jak i dopuszczenie do zniknięcia dziecka!
image

image
Dziecko bez powodu nie schowałoby sie pod schodami.
Gdyby była miła atmosfera i miało ochotę na wspólne wyjście z panią i dziećmi, szło by w szary dym!
Może tu warto pomysleć , co małą zatrzymało tyle czasu pod schodami!
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
sama autorka watku pisze ze dziecko schowalo sie dla zartu wiec Anna czemu dopisujesz jakas spiskowa teorie ze niby nie chcialo na dwor bo nie mila atmosfera
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie dopisuje , tylko dziwi mnie 20 minutowa zawiecha u dziecka 3 letniego!

Janek wysiedziałby ze 2 minuty , nawet jakby bał się wyjśc, a o dopiero 20 minut!!!!

Nic Ci to kompletnie nie daje do myślenia??!No, prosze Cie!
image

image
Chyba, że pani w akcie zemsty, dopisały z 15 minut:)
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
moze lubi zabawy "w chowanego":)
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie daje do myslenia bo wiem jakei potrafia byc 3 latki
idzcie nakrzyczcie na panie hahhaha to bedzie wychowawcze
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziwią mnie wypowiedzi matek które od tak sobie pozwalają na to aby inne osoby darły się na ich dzieci i jeszcze to popierają...ciekawe czy takie dziecko będzie miało potem zaufanie do rodziców?! Chyba,że takie są wypowiedzi ponieważ to nie na ich dziecko nawrzeszczano...
image

www.ans-photo.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
nikt tutaj nie popiera "wrzeszczenia" bynajmniej nie doczytałam takiego postu...natomiast negowany jest jedynie sposob załatwienia sprawy przez mame dziecka..i tyle
image
dziękuję za opinie, dodam jeszczę że moja córka ma naturę małego psotnika i żartownisia, w domu ciągle wymyśla jakieś żarty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
zaniepokojona, daj znać jak rozwiązałaś tą sprawe ostatecznie:) trzymam kciuki aby wilk był syty i owca cała:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie jedyna kara odwleczona w czasie to przygotowanie w domu laurki z przeprosinami - po to żeby dziecko miało okazję wrócić do problemu z rodzicami - zakładam że rodzice wykorzystają okazję do rozmowy z dzieckiem na temat tego co wolno a czego nie i dlaczego
do du..p taka wychowawczyni, jak by na moje dziecko nawrzeszczała to bym s...kę utłukła na miejscu. NIE MA PRAWA !!!!!!! jeszcze mi się cisną epitety ale już się powstrzymam.
Kurcze ale dziecko pomysłowe, nie ma co :):):)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12
wypowiem się z punktu widzenia zarówno mamy jak i nauczycielki pracującej z maluchami...
1. nigdy, przenigdy nie wypuszczam dzieci do toalety bez nadzoru!! (zerówka, starsze mogą chodzić tylko w czasie przerwy)
2. kara bezsensowna :(
3. reakcja nieodpowiednia, ale dla mnie częściowo zrozumiała - babce poszły nerwy ze strachu o dziecko
4. gdyby to bylo moje dziecko wolałabym, żeby dostało ochrzan niż gdyby nie było reakcji - teraz schowała się pod schodami a jutro może dla żartu przebiegnie przed jadącym samochodem ??!!
tłumaczenie, że 3 letnie dziecko zrobiło tylko zart i przecież nic się nie stało jest dla mnie brakiem odpowiedzialności

Na spokojnie porozmawiałabym z wych. i wyjaśniła, że samodzielne puszczanie dziecka jest niedopuszczalne i proszę, żeby na moje dziecko nie krzyczeć ale chodzenie do dyr, pretensje do babki są bezsensowne

Kiedyś matka mojej uczennicy zrobiła awanturę, bo jej córka (13letnia) szła prosto pod tramwaj a koleżanka nauczycielka złapała ją za ubranie w ostatniej chwili

Młoda pożaliła się, ża Pani ją szarpie!!

I teraz gdy czytam niektóre posty - już mnie to nie dziwi ;/
[url=http://www.forumticker.net/]image

popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ewa - No brawo, to jest dopiero piękny przykład zachowania ;/
[url=http://www.forumticker.net/]image

popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ewa, cóż za dojrzałość....a niestety przykład idzie z góry:(
image
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
W szkole podstawowej i gimnazjum, jeżeli uczeń chce skorzystać z toalety podczas lekcji, nauczyciel nie ma prawa wypuścić dziecko samo, tylko ew. jeżeli naprawdę z tej toalety musi skorzystać idzie z koleżanką.

I to przykład dzieci już dużych.
Niedopuszczalne jest puszczenie dziecka samego do WC, a że dziecko sie schowało ? Bo to 3 latek z "mądrymi" pomysłami.

Kara może i tak, w postaci 10- minut na krzesełku, a nie dwa dni, bo w życiu nie zrozumie taki maluch, że dwa dni nie może się bawić z dziećmi.

P.S. Ewa, gratuluję dojrzałości
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kasia31 w jakim gimnazjum nauczyciel chodzi z dzieckiem do toalety??:))) W jakim Ty świecie żyjesz, w gimnazjum to młodzież chodzi do toalety co najwyżej z płcią przeciwną, żeby się móc bzyknąć raz a dobrze. I robią to zarówno podczas przerwy jak i lekcji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
w podstawówce samemu chodzilo sie podczas lekcji po szkole,zamiast do toalety gabke zmoczy to na space po pietrach zeby tylko dluzej
image
a właśnie, że tak bym zrobiła i tyle. i mam gdzieś wasze opinie, bo żadna idiotka nie ma prawa wyżywać się na 3 letnim dziecku za to, że nie dopilnowała swoich obowiązków. najwidoczniej owa pani nie nadaje się do pracy z takimi maluchami. dla mnie to jest karygodne zostawić takiego malucha samopas i słusznie należy się tej pożal sie Boże wychowaczyni porządny opr
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Tylko czekam,aż się pokłócicie!Jak zwykle zresztą.
O matko widze ze sporo Mamusiek tu stosuje bezstresowe wychwoanie wobec dzieci... efekty beda za pare lat jak Wam dzieci w twarz napluja:/
Pewnie ze nauczycielka nie powinna wrzeszczec ale rozumiem ze mogla tak zareagowac bo sie zdenerwowala. Ja natomiast bardziej bym sie skupila na wytlumaczeniu dziecku ze zrobilo zle, ze pewnych rzeczy nie powinno robic, a nie na zastanawianiu sie czy pojsc na skarge do Pani dyrektor...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
czy tez uwazam ze moze mala miala jakies powody zeby sie schowac - moze nie odnajduje sie w grupie, moze myslala ze to mama ja znajdzie, moze to byc zwykla tesknota za domem i "przeniesienie sie" moj nawet w zabawie w chowanego jak my chodzimy i pytamy gdzie jest gabrys to sie odzywa "tu jest" i wiem ze ma tak wiecej dzieci.

co sie stalo to sie stalo i tak nie cowfnie juz tego ze byl ochrzan, ale uwazam ze to wystarczy i juz nie mozna tego dalej ciagnac, nie wolno jej tego wypominac tylko porozmawiac ze tak nie wolno, ze pani krzyczala bo sie przestraszyla ze cos sie jej stalo itp itd(nawet jezeli sami w to nie wierzymy) zeby mala nie bala sie jej i przedszkola- no bo musi tam chodzic, a z pania porozmawiac tez jak z czlowiekiem, zeby nie uprzedzic jej do siebie i dziecka, ze wytlumaczylo sie dziecku ze powiedziala ze juz tak robic nie bedzie, zeby pani teraz ja przytulila, i powiedziala ze juz beda w zgodzie, ze dlatego ze jest grzeczna dziewczynka nie bedzie kary i moze sie bawic z dziecmi. itd itp.

ale dziecko musi wiedziec ze zrobilo zle i ze tak nie wolno,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
obiektywnie uważam że kara jest ok, ale oczywiście gdyby tyczyło się to mojego dziecka to pewnie bym się ostro wkurzyła, bo chyba żaden rodzic nie lubi jak ktoś obcy karze jego pociechę...
Na pewno nie podoba mi się to że 3latce kazała iść się wysikać i samej dołączyć na podwórku....
Jeśli sytuacja nie daje Ci spokoju to pójdź na rozmowę z dyrektorką, ale nie z pretensjami a po radę aby rozwiała Twoje wątpliwości co do postępowania Pani przedszkolanki...
ludzie pasali "idz porozmawiaj" z DYR/opiekunką
forumki przekształciłyna: "z pretensjami", "robic awanturę"

o tak to prawa wszelkich forum ...

wcale się nie dziwię nauczycielce ....juz miała megastresa napewno , ostatecznie nic się nie stało , że Pani nieco nakrzyczała cóż...sama wie , zę zle zrobiła . zarówno Pani i dziecko mają nauczkę i ja bym afery nie robiła - co do kary nie widze powodu do rozpaczy a karzywda wielka dziecku się nie stanie . Dzieci muszą się słuchać Pan w przedszkolu i tego Twoja córka musi się nauczyć jeszcze , musi wiedzieć , że to nie zabawa , ze polecenie Pani w przedszkolu jest święte - z czasem dzieci się tego uczą. Co do wyjścia do ubikacji to nauczyciel nie musi krok w krok podąrzać za dzieckiem , jestem w stanie zrozumiec to , ze bylo zamieszanie z wyjściem na dwór i Pani wysłała dziecko samo tym bardziej , że ubikacja nie była daleko.
Ewidentnie mała uznała , ze jak się schowa to będzie fajna zabawa noo takie prawo dziecka w tym wieku , że miewają postrzelone pomysły :-)
Nie rób afery , odpuść sobie ..porozmawiaj z córką wytłumacz , że nie może tak robić w przedszkolu .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po pierwsze 3-latek nie powinien bez nauczycielki sam iść do toalety.
Po drugie - kara zbyt surowa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
wiecie wy to jesteście jednak w większości takie przewrażliwione trzęsące się mamuśki. Takie matki kwoki.
Jak Pani nie może dawać kar w przedszkolu?? jasne że może! a nawet musi jeżeli dziecko źle się zachowuje to co ma je głaskać po główce. Zastanówcie się dziewczyny trochę. Ta Pani źle zrobiła że puścila małą samą do toalety ale ja mam wrażenie że niektóre z was to uważają że Pani przedszkolanka powinna poświecać 100% uwagi tylko waszemu dziecku. Dajcie tym dzieciom być troszkę samodzielnym bo wychowacie takie społeczne kaleki.
Nie mieszkam w Polsce i tutaj jest zupełnie inny sposób wychowania w przedszkolu. Większość was na zawał by zeszła. Dzieciaki piją wodę z kałuży, taplają się w błocie, nie ważne czy pada deszcz śnieg czy świeci słońce większość dnia są na dworzu. Nikt na nie nie krzyczy i są bardzo szczęśliwe i nie chorują!
Jest takie porównanie matek polek i matek tutejszych:
Matka Polka gdy widzi że dziecko wchodzi na drzewo to mówi " uważaj bo spadniesz"
Matka w tym kraju gdy widzi taką akcję mówi " spróbuj może Ci się uda"

i to jest ta różnica. A 3 latek rozumie wiecej niz wam sie wydaje
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jako nauczycielka przedszkolna powiem tak: ŻADEN 3 latek nie powinien sam chodzić do toalety, 4-5 latki idą same jeśli toaleta jest drzwi w drzwi z salą w której odbywają się zajęcia, ale mimo to ja zawsze stoję w drzwiach pomiędzy salą a łazienką, mimo że moje dzieci są 4 letnie. Nauczycielka nie wywiązała się z obowiązków, bo pozostawiła dziecko samo sobie i zapewne w ogóle zapomniała, że mała jest w tej toalecie, a jak sobie przypomniała, to było już za późno. Co do kary - jak dla mnie totalna beznadzieja. Kara mocno odroczona w czasie i w dodatku dziecko ponosi teraz konsekwencje za głupotę swojej pani.
a mnie leczy jak ktoś na forum pisze "a ja jestem z UK albo z Nibylandii i to co wy wyrabiacie w Polsce to abstrakcja a tu to w ogóle jest zarąbiście i wszyscy są tacy wyluzowani".
Szkoda że te osoby nie rozumieją że co kraj to obyczaj i że jeśli ktoś żyje w jakimś kraju to najnormalniej w świecie mu to pasuje i nie trzeba krytykować go za jego mentalność... No ale cóż... niektórzy światowi tego nie rozumieją....
Moim zdaniem kare powinny dawać ale adekwatną do wieku.Takie oddzielenie od grupy małego dziecka raczej nie jest mądrą karą.Raczej powinna wymyśleć coś innego.Gorzej jakby się pobiła i szrpała o zabawki to takie oddzielenie na cały dzień może by miało sens ale w tym przypadku taka kara raczej nie.

U nas w podstawówce też zależy w której klasie puszczali w 2 osoby albo jak było w miare blisko przerwy to przetrzymywali.Później wymyślili,że trzeba dawać zaświadczenie o problemach z pęcherzem i tylko wtedy wypuszczali.Zresztą porównywanie przedszkola ze szkołą nie ma raczej sensu.Zresztą należałoby zauważyćże w szkole są przerwy i nauczyciele kręcą się po korytarzu.W podstawówce najstarsze klasy miały dyżury na schodach żeby pilnować młodszych przed bieganiem i z jednej strony się wchodzilo z drugiej schodzilo a panie woźne i inne do tego przeznaczone pilnowały szatni i wyjścia żeby nikt nie wyszedł i drzwi byly zamykane na klucz.

W przedszkolu nie wydaje mi się,że ktoś tak siedzi przy drzwiach i pilnuje.Nawet w zawodówce drzwi były zamykane i byly dyżury,dodam,że w szkole dla dorosłych też jest ktoś na recepcji i pilnuje drzwi.

Pani powinna stać właśnie chociarz między salą a korytarzem i spojrzeć czy dziecko idzie do toalety.

I gratulacje dla byłej gimnazjalistki.Szybko wzięłaś się bzykanie w kiblach itp.Teraz młodzież nie szanuje siebie ani innych.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Baba dała ciała i tyle. absolutnie nie powinna dziecka samego wysyłac do wc! wrzaski????!!!! nie nadaje się do pracy z dziecmi. a gdyby coś się stało, to co? a gdyby młoda coś sobie zrobiła po wyjściu z wc, to pomoc nadeszłaby dopiero po 20min? skandal. 3 latek wg mnie jest za mały na zostawianie go samego. pogadaj z tą babką i solidnie wytłumacz jej co o tej sytuacji sądzisz
w domu też nie puszczasz 3-latka samego do łazienki , stoisz i dogladasz go cały czas ???...ostatecznie w przedszkolach toalety/lazienki sa dostosowane do malych dzieci i raczej trudno zrobić sobie tam wielką krzywdę tym bardziej jeśli poszło tam 1 dziecko bo troszkę inaczej wygladałaby sytuacja gdyby bez opieki weszło tam kilkanascioro dzieci - wtedy nie wyobrażam sobie aby nauczyciel nie poszdł z nimi do tej łazienki.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dom mam zamknięty na klucz i tak zawsze mam na oku co robi bo na tym etapie wklada wszysko do buzi a o mydle i wodzie nie wspomne.Potrafi wymyśleć różne rzeczy żeby tylko znalźc się w łazience.A dziecko potrafi być sprytne.Skoro nauczycielka się zdenerwowała to była taka opcja żeby dziecko gdzieś zagineło czy uciekło na dwór.
Nie widze problemu żeby sobie otworzyla drzwi wejściowe i wyszła a nawet w ciągu tych kilkunastu minut podsunęła krzesełko i otworzyla zamek jeśli drzwi sa na nie zamykane wogule i poszła w świat.

Masz na naszym forum nawet przyklad.Zaginął 3,5 latek w czwartek.

Jakiś czas temu odprowadzalam młodego do żłobka i ku mojemu zdziwieniu stoi chlopczyk zapłakany przed otwartymi drzwiami.Patrze nikogo nie ma a dzieciaki lataja za budynkiem na dworzu.Zobaczyły nas i zawolaly panią zanim zdążyłam się zapytać co się stało.Okazało się,że młody spał i pani wyszła na minute do slepu obok.A dzieciak w przerażeniu i płaczu tak szarpał drzwi,że je otworzył i dzięki bogu stał przed nimi i nigdzie nie poszedł.
Druga wpadka nowej opiekunki to jak poszła przewinąć jakiegoś malucha a on złapał i odkręcił Domestosa.Wybielił sobie koszulke z lekka i na szczęście nie wsadził do buzi.Jak taka opiekunka mogła nie zauważyć tego i wogule co tam robiła taka chemia na podłodze.Więc dzieci trzeba pilnować bo to tylko dzieci.
Była gimnazjalistka, akurat mam córkę w gimnazjum ( 1 klasa ) i jeżeli coś piszę, to poparte informacjami sprawdzonymi

Jeżeli dzieciak w gimnazjum chce iść do ubikacji podczas lekcji, albo musi wytrzymać do przerwy, albo idzie z drugą osobą !!
To informacja od nauczycieli na zebraniu, jak również poparta przez moją córkę, nauczycielka nie wypuszcza ich samych do ubikacji

Była gimnazjalistko i jeszcze jedno.
Nie doczytałam końcówki tego co napisałaś i już rozumiem Twoją opinię :)

13sto latka idzie do ubikacji bzyknąć się. Brawo to w jakim Ty świecie żyjesz, bo dyskutując o bzykaniu 13-14-15 latków to juz patologia.
Owszem zdarza się, ale raczej nie jest na porządku dziennym, że 13sto latkowie uprawiają sex, ale skądś ten przykład Ci do głowy przyszedł, aby nie z autopsji

No, niesłusznie pani nie dostała kary...

To chyba jakiś trolling, bo nie wierzę, że jakaś przedszkolanka by się przyznała rodzicowi do tylu tak poważnych błędów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
oczywiście, że nie słusznie. Porozmawiaj z dyrektorką, bo to raczej ta pani powinna dostac karę, a nie 3 letnie dziecko pozostawione bez opieki.
SKANDAL !!!! JAK MOŻNA 3 LETNIEMU DZIECKU DAĆ TYDZIEŃ KARY ....ONO I TAK NIE ZROZUMIE DLA CZEGO JEST UKARANE .
3 LETNIE DZIECKO 3 MINUTY KARY I TO ZARAZ PO ZROBIENU PRZEWINIENIA .... INNA OPCJA NIE MA SENSU WYCHOWAWCZEGO .
TAK NA MARGINESIE TO TEJ PANI MALEZY SIĘ KARA I NAGANA ZA NIEDOPILNOWANIE DZECKA ...CZY ONA MA WYKSZTAŁCENIE PEDAGOGICZE ? CHYBA PRZESPAŁA TE STUDIA ....
POLECAM WYBRAĆ SIĘ DO PANI DYREKTOR ......
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
ale czytaj ze ze zrozumieniem to nie był tydzień kary :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
ok rybalon nie tydzień ale i tak dwa dni to za długo dla takiego malego dziecka. 3latek moze poczuć się odrzucony i nieakceptowany przez grupę (która również zmieni spojrzenie na to dziecko). tak jak napisała poprzedniczka karę stosuje zaraz po przewinieniu i nie może rwać tak długo ani tyg ani dwóch dni...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Rybalon, dom domem a przedszkole to inne sprawa. i nie chodziło mi o zrobienie sobie krzywdy akurat w toalecie. owszem, mojego kiedyś 3letniego syna doglądałam w łazience, bo potrafił różne głupoty robic.
w przedszkolu mojego syna panie zawsze szły do toalety z dzieckiem, szczególnie jak byli na dworzu. dzieciaki zostawały z opiekunką a ona szła do środka z dzieckiem do wc. dopiero w ostatniej grupie mogły same chodzic.
nie toleruję szczególnie wydzierania się na dziecko. czy to w moim wykonaniu, czy tym bardziej obcej dla dziecka osoby! to jest metoda wychowawcza?
tu była potrzebna kara zaraz "po" i rozmowa i pani i przede wszystkim rodziców.
ciekawe co ta pani zrobi przy jakichś innych poważniejszych przewinieniach? będzie biła dzieci?
pewnie częśc z was tez wtedy napisze, że to ok, bo przez bezstresowe /=bez bicia/ wychowanie skutkuje później tym, że dzieciaki plują rodzicom w twarz! straszne brednie co niektóre z was tu wypisują
albo przebzykała te studia ...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Agatha ona się mogła przyznać bo wiedziła ze 3 letnie dziecko powie ze PANI WRZESCZALA i stwierdziła ze powie sama ...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
to jest dziecko ma 3lata bedzie wiedzialo za co ta kara, chya ze masz dziecko z pamiecia zlotej rybki ;P
i nie chodzi tu o to że dziecko sobie zrobi krzywde korzystając z WC

tylko że dziecko które wie że samo idzie do WC a wszyscy są na zewnątrz ma głowę pełną głupich niespodzianek i pst

i od tego jest opiekunka aby w takich sytuacjach wzmorzyć kontrolę

jakby miala powołanie + wiedze + zdrowy rozsądek to by do tego nie dopusciła

przestraszyła sie, nie tylko ona, skoro całe przedszkole postawili na nogi...napewno teraz juz bedzie chodzić z dziecmi do toalety...:)

jak łatwo Wam ocenić i skreślić człowieka nawet na oczy go nie widząc..
image
dzieci nie chodza same do toalety nie tylko dlatego, że mogą psocić... jakiś czas temu była głośna sprawa o pedofilu w szkole - tak naprawdę każdy może wejśc do szkoły, niestety...
domyślam się, że w przedszkolu jest trudniej (przynajmniej mam taką nadzieję)

nawiązując do kilku postów powyżej - te z Was, które myślą, że w szkołach nie ma seksu, alkoholu, narkotyków - bardzo się mylą - nie dotyczy to tylko gim i liceum, w 6 klasie też się zdarza

jeszcze co do postu autorki, jeżeli ta wychowawczyni to notoryczna krzykaczka, niemiła, strasząca dzieci - porozmawiałabym, jezeli krzyczała, bo nie wytrzymała stresu - akurat sprawę krzyku bym odpuściła a dziecku wytłumaczła dlaczego była taka jej reakcja a nie inna

swoją drogą wszystkie oburzone krzykiem mamy - bardzo jestem ciekawa, jak Wy byście zachowały się w tej sytuacji. Pisać sobie na chłodno jest bardzo łatwo ;p
nie pochwalam jej zachowania. ale jestem skłonna zrozumieć
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja tez bym była zła na miejscu mamy :) poszło dziecko grzecznie do ubikacji, potem się schowało no cuz ale w formie zabawy a nie złosliwie uciekła czy popsuła coś, pobiła kogoś itd
Moim zdaniem trzeba było jej poprostu wytłumaczyć ze wszystkie dzieci się o nią strasznie martwiły itd itd a nie wrzeszczyć i jeszcze dawac kare , bez sensu wogole.
Ale to moje zdanie ja nie kończyłam żadnej pedagogiki ani nic z praca z dziecmi więc moge się mylić :)
image
heh w formie zabawy wsiadlam kiedyś na motor z obcym facetem - byłam na koloniach wtedy, Jezuuuu taki dostałam ochrzan, że masakra
uważam, ze bardzo mi się należało. Nawet mi do głowy nie przyszło sie poskarżyć komuś

Facet mnie przewiózł kawałek i odwiózł - trwało to może 3 minuty
ale wychowawca chyba osiwiał tego dnia ;p

wiadomo, jak mogło się to skończyć ;/

tłumaczenie, że to zart naprawdę jest bez sensu

idź popracuj trochę z dziećmi - niech porobią Ci takie żarty - zobaczymy jak się będziesz dobrze bawić ;p
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
No a co do wrzeszczenia - opiekunka tez człowiek cieszcie się ze zawału nie dostała, dokładnie jak ktoś wyżej napisał pewnie miała już czarne scenariusze przed oczami, ale się przyznała nie leciałabym z tym do Dyrektora.
Moja kumpela racuje na policji i dostają zgłoszenie ze dwa 5 - latki sobie wyszły z pszedszkola i siedza w pizzeri i zamawiają pizze :) Dobre co :) Wyobrazam sobie przerażenie tych opiekunek a wierze ze raczej paznokci nie malowały w tym czasie :)
image
wielkie debaty uskuteczniacie!

niech rzuci kamien mama, ktora nigdy, przenigdy nie podniosla glosu na swoje dziecko!!!! wtedy pogadamy!!! juz widze najglosniej zawsze krytykuja osoby, ktore same maja najwiecej za uszami...

nie popieram zachowania nauczycielki, zeby bylo jasne, nic jej nie usprawiedliwia, ze tak sie zachowala-ale zastanowcie sie same nad soba-nie macie sobie nic do zarzucenia????
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
a co robiły? jak można niezauważyc, że dwoje dzieci wychodzi z przedszkola? no chyba, że pani wysłała je do toalety a sama była na placu zabaw z pozostałymi.
wg ciebie to normalne, że te 5latki sobie wyszły tak łatwo? u mojego syna drzwi otwierało się za pomocą domofonu również od wew a włącznik był poza zasięgiem łapek nawet wysokiego przedszkolaka.
teraz pokloccie sie o to ktore dziecko chodzi do lepszego przedszkola..ktore ma drzwi na domofon a ktore przedszkole ma kraty w oknach :)
Przedewszystkim wychowawczyni nie powinna zostawiać dziecka samego w przedszkolu i iść na plac zabaw z innymi ...Sami wiecie ,że dzicko pozostawione same ma duuuużo pomysłów ...i teraz sytuacja w której dzicku coś się stało ...zrobiło sobie krzywdę ...KTO BĘDZIE ukarany za tą sytuację dziecko czy opiekun dziecka ...kto powinien ponieść karę ? i na kogo powinno się nakrzyczeć ? Czy ta Pani "opiekunka " to mądra osoba ...winą obarcza dzieco !!!!
Moim zdaniem zrobiła prawidłowo a dlatego,że;
1.dzieci są pod jej opieką, gdyby coś się stało ona odpowiada
2.jeden dzień bez zabawy z dziećmi to nie koniec świata
3.może twoja córcia się czegoś nauczy bo napewno zapamięta tą historię

A Ty moim zdaniem powinnaś dziecku na spokojnie wytłumaczyć że pani w przedszkolu jej pilnuje i nie można się tak "bawić w chowanego"itd...

W zadnym razie nie miała bym pretensji do pani z przedszkola o reakcję.
Pozdr.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oczywiście dziecku trzeba wytłumaczyć ,że nie wolno się chować ,i że źle zrobiło ...ale kara należy się opiekunce a nie dziecku ,które nie potrafi w tym wieku ocenić konsekwencji swoich czynów .... i prawdziwy pedagog powinien to wiedzieć .
Oj dziecko w wieku lat 3 potrafi odróżnić pewne rzeczy! Jak wie,że chce siusiu to wie też że "po" ma wrócić,koniec kropka.
Nie rozumiem takiego gadania jw. Poza tym jedna opiekunka nie jest w stanie latać z każdym do wc bo ktoś musi pilnować dzieci na placu prawda? A to rodzic jest odpowiedzialny za wychowanie dziecka,kobieta miała prawo i dobrze że zastosowała jaką kolwiek karę bo dzieciaki zazwyczaj słuchają "obcych"zwracających uwage. Nawet bardziej niż własnego rodzica bo im zwyczajnie głupio że coś przeskrobały a rodzice mają miekkie fajki.)że tak to ujmę.) a póżniej mają problemy jak ich dzieciaki idą do szkoły bo tam też pani pewnie się czepia, wyolbrzymia itd bo uwagi zwrócić przecież nie ma prawa tak?
miłego dzionka.)
Każdemu może zdarzyć się chwila odmóżdżenia i popełnienie błędu w stylu - wysłanie trzylatka samodzielnie do budynku w celu skorzystania z toalaety.

Każdemu moze się zdarzyć wydarcie się na dziecko, którego się w popłochu pół godziny szukało (wydarłabym się na 90%, bo już bym była półżywa ze strachu).

Każdemu może się zdarzyć nałożenie na dziecko kary niewspółmiernej do czynu i wieku dziecka.

Ale popełnienie tych trzech rzeczy w ciągu pół godziny... No dobra, prawo serii, jedno pociagnęło drugie. Może się zdarzyć, trzeba panią obserwować, ale nie ma co kręcić wilelkiej afery.

Ale opowiadnaie tej historii po kilku godzinach, bez zrozumienia własnych błędów tylko "dziecko było takie niegrzeczne i teraz będzie miało karę"? To oznacza, ze ta pani to niereformowalna idiotka.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7
Karollla nie chodzi mi o chwalenie się lepszym przedszkolem. pisałam o zwykłym państwowym. chodziło mi o zasady bezpieczeństwa! tyle. nie chciałabym usłyszec, że moje 3letnie dziecko "zaginęło" albo, że poszło sobie z koleżanką na pizze!

co do szkół. mój syn jest teraz w pierwszej klasie i do wc chodzą dwójkami.

sex w kiblu? wow. o tym jeszcze nie słyszałam. o słoneczku owszem, ale sądziłam, że to po lecjach ;-)
Jestem pedagogiem z wieloletnim doświadczeniem. No cóż...zastanawiające jest to, że dziecko 3-letnie usiedziało w jednym miejscu 20 minut, że chciało zrobić psikusa Pani. Jeżeli była to grupa dzieci 3-letnich, to gdzie była w tym czasie opiekunka? Jej obowiązkiem jest zaprowadzić dzieciaczka do toalety. Przed wyjściem na jakikolwiek plac zabaw czy spacer należy spokojnie pozwolić dzieciom na skorzystanie z toalety.Po drugie rozumiem flustrację Pani oraz jej zdenerwowanie-bo w rzeczy samej to ona odpowiada za dziecko ....Jeżeli dziecko nic sobie z tych krzyków nie robiło-to może zdążyło się już przyzwyzaić do sposobu ,,bycia" Pani?!?!?! Kara siedzenia samotnie przy stoliku....także nieodpowiednia do wieku.
Należy bezwzględnie porozmawiać z wychowawczynią córki a także obowiązkowo przeprowadzić rozmowę z dzieckiem o zaistniałej sytuacji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
błagam... pedagog pisze o "flustracji"...
i jak tam dzisiejszy dzień w przedszkolu?
Agatha- brakowało mi Ciebie:)

Temat paskudny, tyle błędów w kilkanaście minut..eh
image

image
N-l-o tym właśnie pisałam, dla mnie dziwne i podejrzane, dziecko 3 letnie nie reaguje na krzyki( albo właśnie reaguje w taki sposób) i siedzi w jednym miejscu 20 min!!!!Szok!
image

image
Kasia31 a słyszałaś o zabawie wśród gimnazjalistów o nazwie "słoneczko"? hehe lepiej bierz córkę i leć do ginekologa, bo możesz się zdziwić jak niedługo przyjdzie Ci babcią zostać;D
Miło mi :)

Moje małe nie ma jeszcze trzech lat, a już od długiego czasu jest mistrzem cierpliwości w zabawie w chowanego. Potrafi kwadrans spedzić w kryjówce (na szczęście ma tylko jedną ulubioną kryjówkę, więc duzo się nie naszukam, jak nagle się robi cicho).
byla gimazjalistko - ty zamiast pisac nie na temat to lec do swojej gromadki ...

Dzięki za tak liczne opinie. Dzisiaj nie była mała w przedszkolu bo jest podziębiona i do poniedziałku chcę ją podkurować. W poniedziałek będę rozmawiała z nauczycielką, więc dam znać co i jak.
Dejwi
Pięknie to ujełaś!!!!
Dejwi z tego co piszesz wynika, że Twój dzieciak chyba najwidoczniej przesiaduje do 20:30 w przedszkolu:))) Już chciałaś nas zaskoczyć swoją bystrością, ale znów Ci się nie udało...a byłaś tak blisko...;D
Była gimnazjalistko, jednak wszystko z autopsji opisujesz.
Dobrze Dejwi napisała, jak zaczęłaś w wieku 13stu lat to gromadka osmarkana zapewne już woła o mleko.
Obowiązki wzywają, szkoda twojego czasu na umoralnianie kiedy mam iść ze swoją córką do ginekologa, bo całe szczęście mam bardzo mądrą córkę.
Ale pamiętaj niedaleko pada jabłko od jabłoni, więc zacznij się bać o swoje potomstwo

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
czym sie rozni gromadka osmarka wolająca o mleko od gromadki dzieci wolajacych o mleko??? nie wiecie??? kultura wypowiedzi :)
image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Karolla, o kulturze mogę podyskutować z kimś godnym tego, a nie z byłą gimnazjaliską która chce mnie uświadomić, że 13sto latka uprawia sex w wc szkolnym

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
ale to obrazaj ja a nie jej niczego winne dzieci.
image
Kasia, a co poradzisz, że niektórym toalety szkolne z seksem się kojarzą. Mnie kojarzą się z piciem zimnej wody z kranu i wymyślaniem fryzur z koleżankami. Większości dzisiejszych uczennic też. Ale przecież takie "inne" dziewczynki były zawsze. Trzeba współczuć, bo to najczęściej ofiary nadużycia w dzieciństwie. I lepiej nie ciągnąć tematu w taki sposób. "Była" musi szukać profesjonalnej pomocy, zamiast strzelać po omacku na forum.
Fakt że pani w przedszkolu nie miała prawa na wrzeszczeć na dziecko z tego co wyczytałam to dziecko powiedziało że pani wrzeszczała, być może podniosła głos lecz nie koniecznie aż tak jak to powiedziało dziecko.

Pani ma pod opieką grupkę dzieci jedno chce siku wchodzi do budynku gdzie na pewno są inne panie w każdym przedszkolu jest pani która pomaga więc pewnie się gdzieś kręci .Teraz pretensje by mogły mieć inne matki że pani zostawiła dzieci same a sama poszła jedno dziecko zaprowadzić do środka .
Postawmy się na miejscu tej pani jedno dziecko jej gdzieś znika co byśmy czuły strach ,silne zdenerwowanie ,kara jaką otrzymało dziecko była nadana pod wpływem bardzo silnych emocji pewnie później nauczycielka ochłonęła ale konsekwencja musi być .
W opisanym przez autorkę wydarzeniu jest nalot na nauczycielkę a nie ma nawet słowa o tym że jej dziecko bardzo źle zrobiło skoro mowa była że ma iść siusiu i do nich dołączyć to dziecko albo nie słyszy albo nie słucha ,3 latek nie jest niemowlakiem powinien rozgraniczać pewne sprawy co jest zabawą a czego nie powinien robić ,mój syn też chodził do przedszkola nie raz mówił że pani na nich krzyczy bo coś przeskrobali nie leciałam z pretensjami dlaczego krzyczą w przedszkolu na moje dziecko ,gdyby mój syn wpadł na tak głupi pomysł chowania się kiedy nie ma zabawy to moim głównym celem była by rozmowa z dzieckiem a nie zastanawianie się czy dostał słuszną karę .
może ja jestem za miękka, albo zbyt pobłażliwa... tak czy inaczej wydaje mi się że karanie3 latka (i to w dodatku karą 2-dniową) za to że sie schował to zbyt wiele. Już i tak dziecko sie strachu i wstydu najadło i to chyba wystarczy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Karollla, teraz to przesadziłaś :)
Osmarkane dzieci to obraza ? No proszę Cię. Co Ty mi o kulturze piszesz, po użyciu słowa osmarkane dzieci.

To ja swoją córkę wciąż obrażam, bo właśnie 3 tydzień z rzędu jest osmarkana, także nie będę tu pisać, tylko pędzę do swojej osmarkanej córki.

Troszkę przesadziłaś, umoralniając mnie, że użycie słowa osmarkane jest obrażające.
Uwierz mi, ostatnia jestem do awantur, a tym bardziej nawet słownie zrobienie krzywdy dziecku.

Agatha, mi się kojarzy z plotami na długich przerwach.
Super, że jesteś :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A i jeszcze jedno.
Mi się WC nigdy nie kojarzyło z sexem. Czy to gimnazjum, liceum, czy wyższa szkoła.
Jeżeli powiążę wc+sex to wychodzi mi = patologia...

Także Agatha dobrze napisała, powinnaś szukać pomocy, jeżeli w tak młodym wieku masz takie doświadczenia

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
hehehe, noooooo... mi sie kibel kojarzy co najwyżej ze s****iem ;) a od s****ia do seksu raczej w skojarzeniach daleko ;)
Cześć Agata:) I jak tam?

Gimnazajalistko i to jest powód do dumy,że znasz takie zabawy jak "słoneczko" I jak pusty musi być twój tok myślenia dziecino skoro uwazasz,ze w tej zabawie jedynym zagrozeniem jest ciąża,a słyszałaś o HIV? O chorobach wenerycznych?
Właśnie przez takie małolaty jak ty te choróbska się szerzą!
Jakze pouczjącą znalezliscie sobie zabawę.

ZLIKWIDOWAC GIMNAZJA!!!!
część ola:)
jak chodziłam do szkoły podstawowej czy średniej, to jakoś nikt nie bzykał się po kiblach. co najwyżej paliliśmy fajki. mam 30lat więc aż takim dinozaurem nie jestem.
słoneczko praktykuje się na lekcjach czy w czasie przerw gimnazjalistko?
a gdzie są w tym czasie nauczyciele?
A ja widzę ile jest kciuków do góry a ile w dół pod wypowiedziami więc zastanówcie się mamy czy wasze reakcje są słuszne ;)
image
image

image
Agusia, gdzie są te kciuki?
Daria ;) Żartujesz sobie teraz? :D
image
image

image
a propo kar- u mojej córki w żłobku w najstarszej grupie też są kary-gdy np. dziecko uderzy inne itp, na chwilę nie bawi się z grupą tylko siada przy stoliku sam.
pewnie gimnazjalistka sie r******a z byle kim i dlatego kibel jej sie z sexem kojarzy i do tego jej okreslenia sloneczko slyszalysce takie okreslenie bo ja nie pewníe do dzis tam sie sexi
no Agusia poważnie, nie widzę nigdzie żadnych kciuków, czy się zaloguję czy nie
eeee, już widze te kciuki tylko są takie jaśniutkie że je przeoczyłam (zonk) hehe ;) teraz jestem już w domu...... :P
tak, tak , oczywiście frustracja....za szybko chciałam się wypowiedzieć...:) dziękuję za upomnienie :)
jaka bzdura nie wierze w cos takiego!jak zwykle mamuśki dramatyzuja................
dajcie sobie juz siana z ta kara...stalo sie teraz bedziecie przezywac ten watek przez miesiac....
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie czytalam całego wątku.

odpowiadajac zalozycielce, tak moim zdaniem kara jest jednak troche nieadekwatna ale nie dziw sie ze nauczycielka nakrzyczala, wiele z nas bedac na jej miejscu zrobiloby dokladnie to samo pod wplywem chwili.

kurcze dziecko zniknelo, nie ma to jaka miala byc jej reakcja??? logiczne ze sie zdenerwowala. Tez bym nakrzyczala na takie dziecko za głupie żarty.

3.5 latek to juz nie maluch, pewne rzeczy powiniem rozumiec.
no tak, 3,5 latek to już dorosły przecież! Powinien więc odpowiedzieć karnie, jak dorosły :D
szok!
Kasia31 a dla mnie rozwódka = patologia.
Była gimnazalisto moje dziecko o 20:30 już spi … kumasz … a ze mam jedno to se mogę w w necie posiedzieć – tak to Ciebie dziwi - coz w wieku gimnazjalnym się uczyłam i lego układałam … każdy robi co lubi …

Osmarkane dziecko to chyba nie obraza … raczej efekt pogody …

?? - to żeś pojechała ... noł koment i wstydz się swojej głupoty

dla każdego co innego jest patoligią

Czepiliście sie tej gimnazjalistki jak rzep psiego ogona, gdzie jest napisane, że ona robiła to "słoneczko"?
Daria gdybyś potrafiła czytać miezy wierszami i odberać ton wypowiedzi tez byś podejrzewała,ze to robiła.
Za jaką dumą był post przez tą gimnazjalistkę napisany...

Powtarzam:
ZLIKWIDOWAC GIMNAZJA.

Gimnazjum,kur...kto to wymyslił?g*wniarze w gimnazjach myslą,ze są już prawie dorosli,a to jeszcze siusi majtki wszyscy i potem się dzieją słoneczka,gradobicie itd.
dokładnie Ola
a dwa: to kto gimnazjalistce pozwolił GENERALIOWAĆ ze wszyscy w gimnazjum to sex po kiblach robią ... e??

Ty Gimnazjalistko - a może tobie się drogi pomyliły ... z tą do gimnazjuz z ta do domu uciech co ??

Dziewczyny czytam Wasze wypowiedzi i się śmieję do rozpuku :) Nie ma to jak dla beki podkręcić wątek jakimś głupim komentarzem, a Wy całe posikane piszecie z wypiekami na twarzy :) Normalnie uwielbiam jak się tak ciśnieniujecie jedna po drugiej :) A potem każdy wątek kończy się obelgami, wyzwiskami, domysłami kto z kim i po co do kibla idzie itp. bzdury. Ojjj nie macie co robić, nie macie... Radzę znaleźć jakieś fajne hobby, bo już się pomału nudne robicie :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Po pierwsze, była gimnazjalistko dlaczego podpisujesz się róznymi nikami :)
Dejwi, ta ?? to była gimnazjalistka :)

Co do patologi, nic nie pobije rekordu puszczania się w szkolnym WC :)

Normalnie gdyby nie taki promyczek jak Ty, to byśmy z nudów pozdychały. Jeszcze trochę podszlifujemy swoją osobowość i też będziemy trollować po forach, ze szczególnym uwzględnieniem wplatania w każdy post słówek "beka", "kibel", "sikanie".

Ale pewnie zajmie nam ok. 60 lat uzyskanie takiego poczucia humoru oraz wyrafinowania. Demencja starcza będzie nam potrzebna, jak sądzę.
a mówiłam,ze do gimnazjów chodzą sisiu majtki,łatwo swoją wypowiedzią udowodniła to gimnazjalistka więc dziewczyny no nie ten poziom,dyskusja nic nie warta...
Ahatha i "bzykanie" - nie zapominaj bo nici ze szlifowania osobowości ...

Puścić letnie dziecko same do toalety i powiedzieć - jak skończysz to do nas przyjść - jest dla mnie czymś niezrozumiałym. Wg mnie zaniedbanie opiekuna
Okropne te Panie!!! Na pewno bym to zgłosiła! Poproszę o namiary na te przedszkole, jesteśmy przd wyborem i nie chciałbym trafić na te:\
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Zaniepokojona gdybym ja była na Twoim miejscu to od razu bym zareagowała - rozmowa z Panią - bez obecności dziecka. A po drugie poważna rozmowa z dzieckiem.
Ja miałam już rozmowę z Paniami przedszkolankami u córki w przedszkolu i uważam że bardzo ważna jest taka rozmowa. U nas chodziło o jedzenie w przedszkolu przez córkę. Spotkałyśmy się, porozmawiałyśmy i wszystko jest jasne. Z córką też dużo rozmawiamy.
Według mnie Pani przedszkolanka dostała niezłą nauczkę i oby takich błędów nie popełniały jak puszczanie dzieci samych do toalety.
A co do nadopiekuńczowości rodziców to jakiś absurd - dziecko musi czuć że rodzic jest po jego stronie i nie da go skrzywdzić bo później się zamknie w sobie i nie będzie chciało z rodzicami rozmawiać (ja tak mam z moją mamą).
Kasia31 jak dla mnie to zarówno rozwód jak i puszczanie się w kiblach to patologia :) Szkoda, że dla Ciebie tylko to drugie jest fe :)
Gimnazjalistka spadaj juz do tego swojego "gimnazjum'' co....
olaoleńka a ciebie już podobno miało tu nie być na tym forum:) i jednak wróciłaś, buuuuuuuuuuuuuuu :(((( a już myślałam, że jednego gamonia mniej ,hihihi;D Spadaj na weselnik, tam trzymają twój poziom;D
OlaOlenka TY SIĘ Ciesz ze w ogóle masz "poziom" bo była gimnazjalistka nie ma chyba żadnego ... ciekawe czy chociaż PION umie trzymać ...

Oj g*wniaro,g*wniaro a co ty robisz na forum dla matek i dzieci?
Czyżby zabawa w słoneczko miała swoje skutki????Hahahahah.

Powiodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
gradobicie? a cóż to takiego?
też się zastanawiałam, ale nikt nie pytał to myślałam, że tylko ja taka niedoszkolona ;)
ha, a temat dalej trwa, tylko go przegapiłam.'
Gimnazjalistko, całe szczęście zdanie małolat puszczających się w szkolnym wc mnie nie interesuje, także dla Ciebie rozwód może oznaczać patologię, tylko uważaj, bo życie pisze różne scenariusze, żebyś kiedyś dzieciaku nie płakała.

olaoleńka, ja nie wiem skąd ty masz dane o tym gradobiciu, bo nawet wujek google nie wie.... ;)
Czyżbyś chodziła do gimnazjum...? ;) ;) ;)
"gimnazjalistką" pewnie jest jakiś Rysiu lat 80 a Wy się tak wkurzacie. Dziewczyny przestańcie pisać, dopiero się wkurzy.
hehe,Daria własnie dlatego ze mnie gimnazjum nie dotknęło,pomyliłam gradobicie z mordobiciem,ech:)
a tak po za tym to te gimnazjum to jakies specjalne??? powaznie pytam... vhpdza tam dzieci specjalnej troski???? chodzenie do toalety w parach w wieku 13lat zeby co???dziecko kostki toaletowej z mentosem nie pomylilo che che
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
po 1 jest dziwne że dziecko poszło samo do wc a wogule powinno być tak: przed wyjściem na dwór niania jak jest bierze po 3/4 dzieci i idą do wc zaś pani/ wychowawczyni ubiera te dzieci które już były w wc; jeżeli dziecko narozrabia to się tłumaczy dziecku co złego zrobiło lub też powinno być poduszka/ krzesełko i minutnik - nauczycielka nastawia minutnik i prosi dziecko aby usiadło i tłumaczy / mówi dziecku że jak "zegarek "zadzwoni może wstać i się ubierać ale zawsze musi być osoba dorosła!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
w ogóle
Szkoda...........z dziecka zrobiliście roślinkę pozbawiając go własnego rozumu, z przedszkolanki potwora - wszystkim życzę więcej zdrowego rozsądku i opanowania - to najbardziej przydaje się w opiece nad dziećmi - tym samym na tym forum na palcach jednej ręki policzyć można osoby, którym taką opiekę bym powierzyła....wszyscy są stanowczo nazbyt pobudliwi......owszem przedszkolanka postąpiła źle, ale dziecko również i myślę, że trzyletnie dziecko jest istotą rozumną, i rozumie że robi coś źle jeśli wcześniej były ustalone granice jakich przekraczać nie wolno.
Zatem widać, że tu i rodzice ponoszą pewną odpowiedzialność. Nie chodzi w tym o to żeby kogoś krytykować, ale by sytuacja się nie powtórzyła. Przy okazji cała grupa przedszkolna, dzięki stosownej pogadance mogłaby się czegoś nauczyć, kara zaś nie uczy, a upokarza. Każdy z nas postępuje czasem dobrze, czasem źle....dziecko tym bardziej ma prawo popełniać błędy, ważne by się czegoś na nich nauczyło. Mleko się wprawdzie rozlało - były krzyki i kara. Czas na rozmowę zawsze jest dobry...nigdy nie jest za późno...a dzieci pamiętają i rozumieją więcej niż nam się wszystkim wydaje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
mamusiu tej 3 latki tak wychowałas skoro juz robi takie dowcipy, ok kara za duza, ale jesli jest jedna pani w przedszkolu to postaw sie w jej sytuacji i ogarnij wszystkie dzieci a w szczegolnosci twoja córunie, jak ci zle to wynajmij opiekunke, kazdy marudzi jak nie pracuje w przedszkolu i nie wie ze mamusie czesto gorsze niz ich dzieci
Matko do ciebie, w którym bądź kościele! Czesio Ty znowu na wagarach byłeś?? Sudomia i Gumoria z tymi bachorami! Marsz do Higienistki.
Czesiu sie poprawi prze Pani :)
No i dobrze,że tak wychowawczyni zrobiła za moich czasów siedziało się w kącie ,dostawało się burze z piorunami na tablicę i już kara musi byc bo pozniej te dziecko z niczego nie bedzie sobie zdawac sprawe i nie bedzi wiedziec co wolno a czego nie,popieram wychowawczynie przedszkola.
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry