Widok
nie robiłam jeszcze takiej wersji :]
ale popatrz tu:
http://www.przepisy.pl/przepis/karkowka-marynowana-w-zupie-cebulowej#szukaj/Francuska zupa cebulowa, karkówka/przepisy
http://www.wielkiezarcie.com/recipe76174.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe72694.html
http://pasja-smaku.blogspot.com/2013/02/karkowka-pod-pierzynka.html
ale popatrz tu:
http://www.przepisy.pl/przepis/karkowka-marynowana-w-zupie-cebulowej#szukaj/Francuska zupa cebulowa, karkówka/przepisy
http://www.wielkiezarcie.com/recipe76174.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe72694.html
http://pasja-smaku.blogspot.com/2013/02/karkowka-pod-pierzynka.html
karkóweczka pokrojona w plastry
zupa Francuska Cebulowa Knorra
śmietana 30%
świeżo zmielony pieprz
kapka oleju/oliwy
karkówkę pokrojoną na zwykłe kotlety (bez rokzlepywania) obsypujemy z obu stron zupą cebulową, przykrywamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc, zeby się przegryzła
na drugi dzień wyciągamy karkóweczkę, skrapiamy lekko nlaszkę oliwą, wykładamy kotleciki, przykrywamy folią i pieczemy
czas pieczenia w zalezności od ilości karkówki
1 kg to ok.1,5 godziny w 180 stopniach
pod koniec pieczenia ściagamy folię, zeby się nieco mięsko zrumieniło
po upieczeniu wyciagamy karkówkę z blaszki a pozostały z pieczenia sosik zabielamy śmietanką i przyprawiamy pieprzem
na 1 kg karkówki starcza jedna zupka do przyprawienia
można dodac do mięsa podczas pieczenia kurki, opieńki, borowiki, a sosik bedzie jeszcze lepszy.
Piekę na święta:)
zupa Francuska Cebulowa Knorra
śmietana 30%
świeżo zmielony pieprz
kapka oleju/oliwy
karkówkę pokrojoną na zwykłe kotlety (bez rokzlepywania) obsypujemy z obu stron zupą cebulową, przykrywamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc, zeby się przegryzła
na drugi dzień wyciągamy karkóweczkę, skrapiamy lekko nlaszkę oliwą, wykładamy kotleciki, przykrywamy folią i pieczemy
czas pieczenia w zalezności od ilości karkówki
1 kg to ok.1,5 godziny w 180 stopniach
pod koniec pieczenia ściagamy folię, zeby się nieco mięsko zrumieniło
po upieczeniu wyciagamy karkówkę z blaszki a pozostały z pieczenia sosik zabielamy śmietanką i przyprawiamy pieprzem
na 1 kg karkówki starcza jedna zupka do przyprawienia
można dodac do mięsa podczas pieczenia kurki, opieńki, borowiki, a sosik bedzie jeszcze lepszy.
Piekę na święta:)
Prawdziwa francuska zupa cebulowa nie ma mięsa.
Ja zazwyczaj robię na dwie miseczki (ta zupa jest bardzo treściwa).
0.5 kg cebuli, 500ml bulionu wołowego, 3 łyzki masła, pół szkl. białego wytrawnego wina, tymianek, żółty ser, grzanki
Cebule kroję w piórka i długo długo długo je smażę, na małym ogniu aż będą pięknie zrumienione a nawet bardziej brązowe niż zrumienione. Potem dodaję wino i smażę, aż wino wyparuje, następnie bulion i tymianek.
Zupa nadaje się do spożyca ), ale ja jeszcze na wierzch kładę pokrokone w drobną kostkę suchary i potarty ser i zapiekam miseczki z zupą w piekarniku, chwilkę, żeby ser się roztopił .
Ja zazwyczaj robię na dwie miseczki (ta zupa jest bardzo treściwa).
0.5 kg cebuli, 500ml bulionu wołowego, 3 łyzki masła, pół szkl. białego wytrawnego wina, tymianek, żółty ser, grzanki
Cebule kroję w piórka i długo długo długo je smażę, na małym ogniu aż będą pięknie zrumienione a nawet bardziej brązowe niż zrumienione. Potem dodaję wino i smażę, aż wino wyparuje, następnie bulion i tymianek.
Zupa nadaje się do spożyca ), ale ja jeszcze na wierzch kładę pokrokone w drobną kostkę suchary i potarty ser i zapiekam miseczki z zupą w piekarniku, chwilkę, żeby ser się roztopił .