Re: karkówka w zupie francuskiej cebulowej?
Prawdziwa francuska zupa cebulowa nie ma mięsa.
Ja zazwyczaj robię na dwie miseczki (ta zupa jest bardzo treściwa).
0.5 kg cebuli, 500ml bulionu wołowego, 3 łyzki masła, pół szkl....
rozwiń
Prawdziwa francuska zupa cebulowa nie ma mięsa.
Ja zazwyczaj robię na dwie miseczki (ta zupa jest bardzo treściwa).
0.5 kg cebuli, 500ml bulionu wołowego, 3 łyzki masła, pół szkl. białego wytrawnego wina, tymianek, żółty ser, grzanki
Cebule kroję w piórka i długo długo długo je smażę, na małym ogniu aż będą pięknie zrumienione a nawet bardziej brązowe niż zrumienione. Potem dodaję wino i smażę, aż wino wyparuje, następnie bulion i tymianek.
Zupa nadaje się do spożyca ), ale ja jeszcze na wierzch kładę pokrokone w drobną kostkę suchary i potarty ser i zapiekam miseczki z zupą w piekarniku, chwilkę, żeby ser się roztopił .
zobacz wątek