Widok

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest czysty. Problem stanowi katar, który mu spływa po tylniej ścianie gardła i powoduje kaszel. Przepisano nam na to tylko syropy, synek zaczał kaszleć we wtorek i do dzisiaj kaszle. Zapytałam lekarza czy nie można temu zapobiec bo synka strasznie ten kaszel męczy, usłyszałam, że nie wolno powstrzymywać kaszlu bo dziecko musi swoje oskrztusić i potem ta wydzelina może się odłożyć np. na oskrzelach. Z jednej strony logiczne ale z drugiej płakać mi się chce maluch się tak męczy :(

Jak wy sobie radzicie z takimi objawiami ? jak długo ten kaszel może się jeszcze utrzymywać ?

podaję synkowi: Pulneo, Herbapect i Neosine, robię inhalację z soli i płuczę noc Nosadrillem
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10
moja 3 latka takze ma katar i kaszel od soboty i bierze takze syrop od lekarza zapisany inhalacje z soli i krople nasiwin i dalej to samo!! więc pewnie 2 tygodnie tak bedzie tzn u nas jeszcze tydzień ! mała takze strasznie meczy ten katar i kaszel
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
dodam ze mojej siostry syn takze 3 latka to samo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Na katar dawałam krople Nasivin Soft, działają b. dobrze, nie kapie z nosa, stosować max 4-5 dni.
Na kaszel faktycznie zawsze słyszałam, że dla dziecka tylko syropy wykrztuśne, aby dziecko mogło odkrztusić wydzielinę - u nas sprawdzał się Hedelix (nie wiem czy już dla 3 latka)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja młodej hedelix podawałam jak miała 2 lata, więc można
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
smith2002 a w jakiej dawce jej podawałaś
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas super wyciszał na noc podawany sinecod w kropelkach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
wyciszajaco mozna na noc dawac diphergan (nawet w dzien), w dzien inhalacje i mucosolwan
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
wesołka, nie pamiętam dokładnie, ale chyba 2x5ml
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja bierze syrop FOSIDAL 3 razy dziennie po 5 ml tak lekarka zapisała i krople Nasivin do noska 3 razy dziennie dodatkowo inhalacje i masc majerankowa i smaruje ja olejkiem kamforowym na noc
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja właśnie Sinecod w kropelkach dałam dzisiaj w nocy to resztę nocy ładnie przespał ale i na to lekarka kręciła nosem. Mówiła, że w ostateczności ale mi go było tak żal, że podałam.

A ile taki kaszel może sie utrzymać ? zaczęło się we wtorek ale słabo kaszlał, dopiero w środę się rozbujało, więc w sumie dzisiaj 3 dzień, tylko ile on da radę biedny tak kaszleć :(

Kurde mamy XXI wiek, samoloty śmigają, operacje przeprowadzają zaocznie a nie potrafią wymyślić nic na durny katar !!! :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
aha dodam jeszcze, że mu katar nie leci, że się tak wyrażę z przodu ;)
tylko tyłem ściaka, nie rozumiem dlaczego ???? tak by się wycierało nos i przynajmniej nie byłoby tego kaszlu :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tez wlasnie od wtorku walczymy z grypa, i kaszel wlasnie teraz jest najgorszy. Tylko moj maly po kilku dniach choroby jak juz widzi lyzke z syropem to ucieka, a jak uda mi sie jakos mu podac to pluje.
A powiedzcie, wiem, ze w nocy nie powinno sie podawac syropu na kaszel, ale czy rzeczywiscie tak sie tego trzymacie? Moj tak w nocy kaszlal, ze podalam, ale polozylam sie u niego w pokoju na kanapie, zeby miec go w razie co na oku.
Ze sprawdzonych specyfikow na kaszel syrop Sinecod i masc Pulmex Baby, a na katar kropelki Olbas Oil.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Syropy wykrztuśne należy podawać najpóźniej do godz. 17. Wieczorem czy w nocy nie można pobudzać wytwarzania wydzieliny. Ja na noc jak miałam to dawałam Diphergan, skutecznie uspokaja kaszel w nocy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tylko ten Diphergan po 2rż, a ja mam 1,5 - roczniaka. Znacie cos innego co mozna na noc stosowac?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
1,5 tez dawałam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
moj synek diphergan miał zapisany juz jak mial roczek własnie na katar i kaszel dostawal na noc i pomógl wyjśc mu z infekcji bez antybiotyku a starszemu przedszkolakowi daje ostatnio przy katarze czy kaszlu syrop pneumolan i super sie sprawdza póki co
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
mojej córci zawsze, no może prawie zawsze pomaga na kaszel syrop z cebuli taki babciny przepis, ale działa, zresztą nam też pomaga :)
cebulę kroję w "piórka", do słoiczka, do tego 2 łyżki miodu i kilka kropel cytryny, jak się odstoi i cebula puści sok (trzeba przemieszać od czasu, do czasu), to podaję kilka razy dziennie po łyżce, spróbujcie.... ja daję, jak tylko zaczyna się jakaś infekcja
jeśli chodzi o katar, to na noc skraplam jej brzeg łóżka olbas oil, wtedy łatwiej jej przespać noc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kasik2006 a jaką ilość i ile razy dziennie tego syropku cebulowego mam podawać 3 latkowi? I to się z jednej cebuli robi? Puszcza dość sporo soku? Dziś zrobię i słoik zamknę i postawię w ciepłym miejscu, to może szybciej puści sok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas kilka dni temu synek miał kaszel, to lek. zapisała syrop lipomal, herbapect, 3 razy dziennie inhalacje z soli fizjol. (w tym rano z dodatkiem Mucosolvanu), wapno, na noc Sinecod i Nasivin soft (3 razy dziennie). Katar przeszedł całkiem, ale jeszcze czasem lekko pokasłuje. Ale to sporadycznie. Osłuchowo był czysty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry