Widok

kiedy testować?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, proszę o radę. Mam testy o czułości 10 mlU/ml, paskowe, z allegro. Mam cykle regularne 26 dniowe. Ostatnia @ 27 maja. Owulacja 8-9 czerwca. Spodziewana @ 22 czerwca (poniedziałek). Od soboty - bóle w podbrzuszu, najpierw kłucie, później już jak na @ tylko słabsze. Od soboty podwyższona temperatura 37,2 (w pochwie). Od kilku dniu okropny ból piersi, żyłki, obrzmienie (jak przy poprzedniej ciąży). Nudności i wielka zgaga. Senność. Od kilku dni robię test z porannego moczu i niestety ciągle negatywny mimo że ponoć taki czuły ... Jest sens robić go jutro czy w niedziele, czy poczekać już do poniedziałku? Czy to, że teraz nie wychodzą przekreśla nasze szanse na fasolkę? Dodam, ze przy poprzedniej ciąży, pojawiła się blada kreska dopiero w dniu spodziewanej @ ale bardzo blada, wtedy beta wychodziła 75. Zanim zaczęłam testować byłam pewna, czułam, że się udało, ale jak kolejny raz widzę tylko jedną kreskę ... to zaczynam wątpić w moje objawy :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Haniu, przykro mi bardzo... Byłam w podobnej sytuacji - też były dwie kreski, beta była taka na granicy (12,7), potem przyszła miesiączka i duże rozczarowanie... Ale po 3 miesiącach znowu zobaczyłam dwie kreseczki i teraz jestem w 5 miesiącu. I tego samego życzę Tobie :* To prawda, że w tej ciąży był na początku "strach w oczach", bo trudniej jest wierzyć, że "wszystko będzie dobrze". Ale po jakimś czasie odzyskuje się zaufanie do życia...
Trzymaj się mocno!
Korzystając z wizyty w rodzinnym trójmieście zrobiłam sobie badania i okazało się, że mój poziom PROLAKTYNY jest o 200% za wysoki ... Ponieważ jednocześnie robiłam też badania tarczycy, wiem, że nie jest to spowodowane nadczynnością czy niedoczynnością tarczycy, bo wszystko z nią ok. Najprawdopodobniej zatem mam gruczolaka przysadki mózgowej, który jest odpowiedzialny za zbyt wysoki poziom tego hormonu, który jest odpowiedzialny m.in. za poronienia nawykowe, nieutrzymywanie ciąży i bezpodstawne tycie... W najbliższym czasie czeka mnie tomografia głowy i ok 3 miesięczna kuracja farmakologiczna. Mam nadzieję, że to jedyna przyczyna naszych niepowodzeń ...
Haniu,
jeśli chodzi o prolaktynę to lepiej sprawdzić ją dwa a nawet i trzy razy zanim zaczniesz się martwić...Kiedy robiłam ją po raz pierwszy wyszła mi mega wysoka - dużo powyżej górnej normy no i byłam pewna, że trzeba będzie z nią walczyć, leczyć itd. Ale moja gin. powiedziała, że prolaktyna jest tak dziwnym hormonem, że potrafi podskoczyć nawet w momencie wbicia igły przy pobieraniu krwi i nieźle zafałszować wynik. Nie mówiąc już o stresie, niedospaniu czy nawet lekkiej zadyszcze przed badaniem...I zanim cokolwiek mi przepisała, kazała sprawdzić jeszcze raz. Ja sprawdziłam 3 razy:) i za każdym razem piękny wynik, mieszczący się idealnie w normach...i bądź tu mądry:/
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry