Widok

kiedy wraca miesiączka po porodzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny chcialam zapytac jak to u Was bylo? ja urodzilam jakies 2,5 m-ca temu naturalnie i caly czas karmie wylacznie piersia... slyszalam, ze niby w takiej sytuacji miesiaczki nie ma... ale moja ginekolog twierdzi, ze to mit i natura swoje figle płata, a karmienie piersia nie wyklucza powrotu miesiaczki
ja jak dotad nie mam (nie, zebym tesknila ;P), ale zastanawiam sie kiedy powinna sie pojawic, a jesli sie nie pojawia za dlugo, to czy to powod do niepokoju?

podzielcie sie swoimi doswiadczeniami,
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja karmię piersią i właśnie mi się skończyła pierwsza miesiączka:)
Dostałam 4 miesiące po porodzie. Trwała 5 dni
image
To chyba kwestia indywidualna. Ja co prawda karmilam piersia krótko (ok 3 tyg) i u mnie wrocila po ok 3 m-cach. Moj gin mowil, ze wszystko zalezy od hormonow. Mowil tez, ze jesli nie wroci po 5-6 m-cach to wtedy dopiero powinnam sie martwic. Na szczescie nie musialam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja dostalam okres 4 tygodnie po porodzie- czyli bedac jeszcze w pologu. Nie karmilam naturalnie
Ja nie karmilam piersia.Rodzilam 15lipca,a miesiaczke dostalam 4go wrzesnia.(najgorsza miesiaczka w zyciu,to raczej byl krwotok,niz okres;/)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dostałam miesiączkę jakieś 2 miesiące po porodzie. Karmiłam tylko piersią.
Przy pierwszym synku po 8 mc. Teraz drugi synek ma 7 mc i jeszcze nie mam. Karmię piersią. Czemu po 6 mc trzeba sie martwić?
Karmiłam wyłącznie piersią po pierwszym porodzie po 6 tygodniach po trzecim po 4 tygodniach potem przerwa na 2 miesiące i już regularnie. po drugim porodzie laktację miałam zatrzymaną tabletkami i @ wróciła po ok 4 tygodniach. Ogólnie bardzo szybko ale dwóch lekarzy powiedziało, że taki juz mój urok :) a tak naprawdę do pół roku jest normą.
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
~magda, nie dopytywalam, bo nie bylo takiej potrzeby. Pytalam po 6 tyg po porodzie, jak bylam zrobic badania, wspomnialam, ze nie mam. Lekarz mi powiedzial, ze "bedziemy sie martwic, jak nie dostanie Pani po 6 m-cach".
~magda, poza tym karmilam piersia tylko 3 tyg, potem mm. Przy karmieniu piersia podejrzewam, ze ten okres jest dluzszy.
Ja karmiłam piersią tylko tydzień i miesiączka zaczeła się 1,5 msc po porodzie
image
Widocznie taki mam organizm skoro przy pierwszym też późno dostalam. Nie narzekam :-)
ja karmilam piersią prawie 1,5 roku,okres dostałam prawie po roku od porodu, podobno tez tak moze byc :)
Po pierwszym dziecku dostałam 6 mies po porodzie tyle samo karmiłam ,po drugim to się nie liczy po 6 tyg od porodu zaczęłam brać tabl bez przerw i karmiłam 17 mies a okres dostałam po 18 mies wywoływany bo sama chciałam aby lekarka mi przepisała luteinę ,ona chciała czekać aż sam przyjdzie .
Ja jeszcze nie dostalam po ostatnim porodzie i dla mnie to raczej nie powod do zmartwien a szczescie :-)
Wow rok. A karmisz jeszcze? Nie trzeba tego już konsultować z lekarzem?
Ja dostałam dopiero rok i 3 m-ce po porodzie, a karmiłam piersią 1,5 roku.
AsiaczeK , bo moze ty w czwartej ciazy jestes co?
magda karmię, karmię :) byłam u gina miesiąc temu, robił mi cytologię, USG i ok wszystko :)
dziś też byłam pozbyć się nadżerki :)

Jana- nie, nie jestem i mam nadzieję, że już nie będę :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przy drugim dziecko cieszyłam się brakiem okresu (przy intensywnym karmieniu) przez prawie 10 miesięcy :)
U mnie przy karmieniu piersią po 9 mies;)
image image
hej! karmiłam piersią 1,5 roku, pierwszy okres dostałam po 8 miesiącach od porodu. Mój lekarz nie widział powodu do zmartwień, że tak późno:)
a za miesiąc rodzę drugie dziecko, mam nadzieję że znów będę tak długo czekać na okres:)
karmilam piersią a dostalam 2mce po porodzie...
image

Czyli nie ma żadnej reguły...
Ja karmiąc piersią dostałam po roku ;)
image
Reguły nie ma :)
Ja okresu nie dostałam po porodzie (karmiłam synka do marca - 11 mcy) i nie dostane przez najbliższy rok pewnie, bo jestem w kolejnej ciąży ;)
Wszystkie badania mam ok
image
Ja nie miałam (dostałam) okresu przez cały czas karmienia, czyli przez 18 miesięcy. Okres dostałam dopiero po skończeniu karmienia. Karmiłam tylko piersią, moja córa nie dostała ani razu butelki z mm.
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
Karmiłam córkę piersią przez rok, a miesiączkę dostałam miesiąc po tym jak ją odstawiłam.
ja miesiączkę dostałam 2,5 m-c po porodzie, od samego początku karmie tylko piersią.
image
Po obu ciążach rok po porodzie, pierwsze karmione 8 mcy, drugie rok.
imageimage
Karmiąc piersią nasz organizm wydziela prolaktynę, która wstrzymuje owulacje, a co za tym idzie menstruację.
Proszę karmienia jednak nie traktować jako antykoncepcję, gdyż owulacja może pojawić się po 3 miesiącach albo po ponad roku.

Ja dostałam po 14 miesiącach, oczywiście karmiąc cały czas.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

do góry