Widok

kiedy zmiana fotelika 0-13?jaki polecacie jako ten nastepny?

kiedy zmienia sie dziecku fotelik samochodowy tzn mam fotelik maxi cosi city i tam jest napisane ze to dla dzieci od 0-13 kg no ale moja córeczka waży okolo 8 kg ale wydaje mi sie ze jej w nim juz nie wygodnie-jezdzi tylem do kierunku jazdy i nózki podkurczone ,glówka w czsie snu opada i lata w każdą strone na kazdym zakrecie- nie moge na to patrzec jak jest u Was???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem, że główka nie może wystawać poza krawędź fotelika. Ale to, ze lata główka to nie brzmi dobrze. Mój waży 11 kg, właśnie zmieniliśmy na nowy fotelik, ale mój synek jest duuuży, więc wybraliśmy nie przedział 9-18, a 9-36. Kupiliśmy fotelik recaro young sport.
Amika - ważniejsze od tego, ile waży dziecko jest to, ile ma miesięcy. Następny fotelik jest dla dziecko od. ok. 10 miesięcy - dlatego, że układ kostny jest po tym czasie na tyle wykształcony, że w razie wypadku siła "wbija" dziecko w fotelik całą powierzchnią pleców a nie sprawia, że dziecko zawisa na pasach, co może skutkować np. połamanymi obojczykami i żebrami.
Poza tym - jak dziecko zaśnie w następnym foteliku, to dopiero jest mu niewygodnie - te foteliki mają zdecydowanie mniejsze pochylenie niż te pierwsze.
Dopóki głowa nie wystaje (nogi mogą być jak najbardziej podkurczone) i dziecko nei skończyło 10 mieięcy nei ma co myśleć o zmianie fotelika.

wejdź na http://www.fotelik.info i sprawdź jak różne modele radzą sobie w testach.
image image
Dziewczyny poczytajcie na specjalistycznych portalach kiedy zmienia się fotelik, że nie zależy to tylko od wagi i tego czy nóżki wystają czy nie, dlaczego tak ważna i bezpieczna jest pozycja tyłem do kierunku jazdy itp. Generalnie jeśli główka nie wystaje to im pózniej się zmieni fotel, tym lepiej dla bezpieczeństwa dziecka a nie wiem co mogłoby być ważniejsze.
My zmieniliśmy jak główka zaczęła się zbliżać poza krawędź oparcia. Mamy teraz besafe izi comfort x3 polecam, w testach wysoko, poza tym regulacja 3 poziomowa i z dostępnych w mama i ja fotelikach z regulacją, najbardziej się odchyla do pozycji "leżącej". Sprawdzaliśmy ze sprzedawcą maxi cosi oraz roemer. Dla nas prócz bezpieczeństwa-testów to było priorytetem ze względu na podróże.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
zmieniliśmy fotelik jak Gabryś miał 9m-cy i nie mieścił się w ramionkach :P

do dnia dzisiejszego jeździ tyłem do kierunku jazdy - chociaż pewnie nam byłoby wygodniej z fotelikiem normalnie montowanym(przodem do kierunku jazdy), który nie zajmuje tyle miejsca ;)

ale poczytaliśmy sporo na temat fotelików i zdecydowaliśmy się wozić Młodego najdłużej jak się da - tyłem :]
My zmieniliśmy tydzień temu, bo małemu już główka zaczęła wystawać no i niestety, ale wkładanie go do fotelika było nie lada wyzwaniem. Wybraliśmy także besafe izi comfort x3 i choć mój mały jest także sporym chłopcem, to jednak jak go teraz widzę w tym foteliku, to z przedziału 9-36 byłyby bardzo duże. Sama chciałam coś z fotelików 9-25, ale tylko Maxi Cosi Mobi był sensowny, lecz u nas za mało miejsca w samochodzie. Wszystko i tak zależy od tego ile pieniędzy możesz przeznaczyć na fotelik.
My zmieniliśmy parę dni temu mały ma 10 mies ,poprzedni fotelik zrobił się ciasny mały strasznie się wiercił. kupiliśmy Be Safe izi comfort jest od 9 kg od 9 mies ,teraz chociaż dziecko wygodnie siedzi i wszystko widzi.
dzieki dziewczyny,teraz wiem ze jeszce troszke mała pojeżdzi w tym foteliku( ma niedlugo 9 miesiecy)a na szerokośc i dlugośc to jeszce spokojnie sie miesci-tylko ta głowka i nózki mnie niepokoily to zapytalam
Balbinka - u nas waśnie też jest strasznie mało miejsca przed przednim fotelem pasażera(za nim jest Mobi na tylnym) ;) tylko niskie osoby mogą jeździć na tym fotelu ;) i tak w obu autach ;)

żeby było szybciej i łatwiej - nawet jak w danym aucie akurat nie ma fotelika, to i tak przedniego fotela pasażera nie ruszamy ;) żeby później nie męczyć się z dosuwaniem/odsuwaniem ;)
dlatego nawet jak Mąż ma jechać moim autem - to tylko jako kierowca ;) śmieję się, że ja Go nie odwożę do pracy ;) On się sam odwozi, a ja wracam autem do domu :]
AgusiaGda a jaki macie ten fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy? na którym siedzeniu zamontowaliście, rozumiem ze to isofix? Mamy mało miejsca z tyłu w samochodzie a też bym chciała tyłem do jazdy zamontować, bo to zawsze bezpieczniej...
Jak zawsze najlepszy MAXI COSI MOBI. AgusiaGda też taki ma. :)
U nas też mobi. Szkoda ze z tego następnego przedziału wagowego 15-36 kg już nie ma takiego montowanego tyłem
Darka - tak jak wyżej pisałam - Mobi :] Mobi montowany jest za pomocą zwykłego pasa, 2 swoich pasów i dodatkowo ma nogę stabilizującą :]
mamy zamontowany z tyłu, za pasażerem - inaczej Mąż nie mógłby jeździć żadnym z aut jako kierowca ;)

zależy jakie macie auto - u mnie też nie ma dużo miejsca ale Mobi wszedł :) tylko pasażer na przednim siedzeniu może mieć mac 165cm wzrostu ;) inaczej kolana pod brodą ;)

Męża auto większe - ale jest porównywalna ilość miejsca przed przednim fotelem(to chyba zależy też od foteli).

AnkaCyganka dobrze pamiętasz ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

do góry