Widok
kiedy zmiana fotelika 0-13?jaki polecacie jako ten nastepny?
kiedy zmienia sie dziecku fotelik samochodowy tzn mam fotelik maxi cosi city i tam jest napisane ze to dla dzieci od 0-13 kg no ale moja córeczka waży okolo 8 kg ale wydaje mi sie ze jej w nim juz nie wygodnie-jezdzi tylem do kierunku jazdy i nózki podkurczone ,glówka w czsie snu opada i lata w każdą strone na kazdym zakrecie- nie moge na to patrzec jak jest u Was???
Amika - ważniejsze od tego, ile waży dziecko jest to, ile ma miesięcy. Następny fotelik jest dla dziecko od. ok. 10 miesięcy - dlatego, że układ kostny jest po tym czasie na tyle wykształcony, że w razie wypadku siła "wbija" dziecko w fotelik całą powierzchnią pleców a nie sprawia, że dziecko zawisa na pasach, co może skutkować np. połamanymi obojczykami i żebrami.
Poza tym - jak dziecko zaśnie w następnym foteliku, to dopiero jest mu niewygodnie - te foteliki mają zdecydowanie mniejsze pochylenie niż te pierwsze.
Dopóki głowa nie wystaje (nogi mogą być jak najbardziej podkurczone) i dziecko nei skończyło 10 mieięcy nei ma co myśleć o zmianie fotelika.
wejdź na http://www.fotelik.info i sprawdź jak różne modele radzą sobie w testach.
Poza tym - jak dziecko zaśnie w następnym foteliku, to dopiero jest mu niewygodnie - te foteliki mają zdecydowanie mniejsze pochylenie niż te pierwsze.
Dopóki głowa nie wystaje (nogi mogą być jak najbardziej podkurczone) i dziecko nei skończyło 10 mieięcy nei ma co myśleć o zmianie fotelika.
wejdź na http://www.fotelik.info i sprawdź jak różne modele radzą sobie w testach.
Dziewczyny poczytajcie na specjalistycznych portalach kiedy zmienia się fotelik, że nie zależy to tylko od wagi i tego czy nóżki wystają czy nie, dlaczego tak ważna i bezpieczna jest pozycja tyłem do kierunku jazdy itp. Generalnie jeśli główka nie wystaje to im pózniej się zmieni fotel, tym lepiej dla bezpieczeństwa dziecka a nie wiem co mogłoby być ważniejsze.
My zmieniliśmy jak główka zaczęła się zbliżać poza krawędź oparcia. Mamy teraz besafe izi comfort x3 polecam, w testach wysoko, poza tym regulacja 3 poziomowa i z dostępnych w mama i ja fotelikach z regulacją, najbardziej się odchyla do pozycji "leżącej". Sprawdzaliśmy ze sprzedawcą maxi cosi oraz roemer. Dla nas prócz bezpieczeństwa-testów to było priorytetem ze względu na podróże.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
zmieniliśmy fotelik jak Gabryś miał 9m-cy i nie mieścił się w ramionkach :P
do dnia dzisiejszego jeździ tyłem do kierunku jazdy - chociaż pewnie nam byłoby wygodniej z fotelikiem normalnie montowanym(przodem do kierunku jazdy), który nie zajmuje tyle miejsca ;)
ale poczytaliśmy sporo na temat fotelików i zdecydowaliśmy się wozić Młodego najdłużej jak się da - tyłem :]
do dnia dzisiejszego jeździ tyłem do kierunku jazdy - chociaż pewnie nam byłoby wygodniej z fotelikiem normalnie montowanym(przodem do kierunku jazdy), który nie zajmuje tyle miejsca ;)
ale poczytaliśmy sporo na temat fotelików i zdecydowaliśmy się wozić Młodego najdłużej jak się da - tyłem :]
My zmieniliśmy tydzień temu, bo małemu już główka zaczęła wystawać no i niestety, ale wkładanie go do fotelika było nie lada wyzwaniem. Wybraliśmy także besafe izi comfort x3 i choć mój mały jest także sporym chłopcem, to jednak jak go teraz widzę w tym foteliku, to z przedziału 9-36 byłyby bardzo duże. Sama chciałam coś z fotelików 9-25, ale tylko Maxi Cosi Mobi był sensowny, lecz u nas za mało miejsca w samochodzie. Wszystko i tak zależy od tego ile pieniędzy możesz przeznaczyć na fotelik.
Balbinka - u nas waśnie też jest strasznie mało miejsca przed przednim fotelem pasażera(za nim jest Mobi na tylnym) ;) tylko niskie osoby mogą jeździć na tym fotelu ;) i tak w obu autach ;)
żeby było szybciej i łatwiej - nawet jak w danym aucie akurat nie ma fotelika, to i tak przedniego fotela pasażera nie ruszamy ;) żeby później nie męczyć się z dosuwaniem/odsuwaniem ;)
dlatego nawet jak Mąż ma jechać moim autem - to tylko jako kierowca ;) śmieję się, że ja Go nie odwożę do pracy ;) On się sam odwozi, a ja wracam autem do domu :]
żeby było szybciej i łatwiej - nawet jak w danym aucie akurat nie ma fotelika, to i tak przedniego fotela pasażera nie ruszamy ;) żeby później nie męczyć się z dosuwaniem/odsuwaniem ;)
dlatego nawet jak Mąż ma jechać moim autem - to tylko jako kierowca ;) śmieję się, że ja Go nie odwożę do pracy ;) On się sam odwozi, a ja wracam autem do domu :]
Darka - tak jak wyżej pisałam - Mobi :] Mobi montowany jest za pomocą zwykłego pasa, 2 swoich pasów i dodatkowo ma nogę stabilizującą :]
mamy zamontowany z tyłu, za pasażerem - inaczej Mąż nie mógłby jeździć żadnym z aut jako kierowca ;)
zależy jakie macie auto - u mnie też nie ma dużo miejsca ale Mobi wszedł :) tylko pasażer na przednim siedzeniu może mieć mac 165cm wzrostu ;) inaczej kolana pod brodą ;)
Męża auto większe - ale jest porównywalna ilość miejsca przed przednim fotelem(to chyba zależy też od foteli).
AnkaCyganka dobrze pamiętasz ;)
mamy zamontowany z tyłu, za pasażerem - inaczej Mąż nie mógłby jeździć żadnym z aut jako kierowca ;)
zależy jakie macie auto - u mnie też nie ma dużo miejsca ale Mobi wszedł :) tylko pasażer na przednim siedzeniu może mieć mac 165cm wzrostu ;) inaczej kolana pod brodą ;)
Męża auto większe - ale jest porównywalna ilość miejsca przed przednim fotelem(to chyba zależy też od foteli).
AnkaCyganka dobrze pamiętasz ;)