Widok

klocki dla 2-latka: drewniane czy typu lego?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cześć Mamusie,

chciałabym kupić córeczce klocki, mała strasznie lubi majsterkować i chyba jest typem chłopczycy bo uwielbia bawić się w pociąg i samochodami, układa pociąg z różnych pudełek i foremek, stąd moje pytanie- może macie jakieś doświadczenia, jakie klocki możecie polecić?
nie chciałabym kupować jakichś Duplo, gdzie komplet kosztuje 200zl a tak naprawdę niewiele tam jest do składania, myślalam raczej o firmie Hemar lub Wader, zwykle proste; chcę żeby Martysia uruchomiła wyobraźnię podczas zabawy. Nie mogę się zdecydować czy mają być drewniane, czy takie zwykłe do konstruowania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas sprawdzają się i jedne i drugie.

Mamy Duplo zoo (jeszcze po mojej siostrze) i drewniane klocki Eichhorn.

W sumie Młody bawi się i jednymi i drugimi. Duplo mają tę zaletę, że dzięki figurkom ludzi i zwierząt bawimy się bardziej "tematycznie", natomiast drewniane służą nam w zasadzie tylko do samego budowania.
Polecam lego duplo:)))
Moja mala praktyczie drewnianymi sie nie bawi,a duplo uwilebia
Wiem,ze duplo to spory wydatek ale naprawde warte sa swojej ceny
imageimage
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://w
My mamy klocki drewniane (synek najczęściej się nimi bawi) i kilka zestawów klocków lego (duplo).
moim zdaniem każde klocki będą dobre - tylko musza być dobrane do wieku dziecka. :)
mi chyba szkoda kasy na Duplo, chciałam też ten zestaw z zoo, ale mała ma też strasznie dużo figurek zwierzątek i ludzików, więc ma się czym bawić, a ja bym chyba chciała żeby budować zamki czy domki, w których mogłyby mieszkać te figurki, a czasem po prostu coś zbudować, mała bardzo lubi budować
No to jeśli tak, to chyba lepiej będzie zainwestować w dobre klocki drewniane. :)
dziewczyny tak wychwalacie Duplo, ale czy 2 i pół - letnie dziecko nie jest już za duże na takie klocki?
Moim zdaniem - nie.

Pamiętam, że moja siostra bawiła się nimi jeszcze jak miała z pięć lat - wszystko zależy od tego, jak skomponujesz dziecko zestaw.
Moja Mloda ma i drewniane i duplu, drewniamymi bawi sie rzadko no bo sie rozwalaja, a duplo bardzo lubi - najpierw kupowalismy Jej zestawy tematyczne (zwierzatka, samolocik i takie tam) a teraz dokupilismy same klocki, zeby mogla budowac i faktycznie bawi sie nimi kazdego dnia niemalze :)

A klocki lego sa niezniszczalne :)
image
ja bym chciała raczej zestaw do budowania i konstruowania niż gotowe elementy, może jakieś elementy z kolami żeby zbudować samochód czy pociąg... ja też jak byłam mała mialam lego i pamietam że ciągle sie nimi bawiłam, niestety do dnia dzisiejszego przetrwało zaledwie parę klocków :l
Miśka nie ma jeszcze 2 lat i bawi się Duplo...
nie jest to oczywiście budowanie jakiś skomplikowanych budowli ale proste wieże czy układanie klocków kształtami i kolorami
najbardziej lubi zwierzątka i ludziki

mam też drewniane i też są spoko ale z Małżem doszliśmy do wniosku że bedziemy inwestować raczej w Duplo
teraz mamy na oku zestaw z cyferkami i sklep
image
image
dziewczyny przekonalyście mnie do Duplo, mam jeszcze jedno pytanie, bo właśnie przeglądam sobie oferty na Allegro, czy te klocki mają różne wielkości? czy jeśli są klocki - klocki, to wszystkie są w jdnakowym rozmiarze, że jak potem będę chciała dokupić żeby nie było problemu...
wszystkie zetsawy Duplo pasują do siebie i pasują też do Lego tych zwykłych

w zestawach są rózne wielkości klocków
image
image
W gazecie chyba dziecko czy mam dziecko czy w innym dokładnie nie pamiętam są maleńkie zestawy klocków duplo. Gazeta kosztuje 7,99 zł.
my mieliśmy zwykłe duże klocki wadera na początku , etap lego duplo ominęłam całkiem m.in. ze względu na cenę klocków . W wieku 3 lat syn dostał klocki Lego City te małe i od tamtej pory uzbieraliśmy ich dużo i nadal sa w uzyciu . Lego duplo jest może dobre dla 2 latka ale dla 3-4 latek bardziej myśli przy normalnym Lego - takie jest moje zdanie.
w lego tez dziecko moze budowa proste konstrukcje - sa takie zestawy gdzie jest plyta z kolkami, zeby zbudowac pojazd, sa osobno okna, drzwi i plyty, zeby zbudowac domek :) elementy do zbudowania mostkow i itp :)
image
my, od kiedy starszy syn skonczyl 2 lata, caly czas stawiamy na Duplo. uwielbia je i starszy syn do tej pory (3,5) i mlodszy tez je uwielbia i swietnie razem i osobno tez ;-) sie nimi bawia.

u nas na razie Lego w gre nie wchodzi, bo mlody za maly i wszystko wklada do buzi...

Duplo pasuja do siebie wszystkie zestawy, wszystkie klocki, takze obojetnie jaki zestwa dziecko dostanie, to moze wszystko laczyc.
image
image
mój syn jako 4-latek skladał już proste zestawy ( małe) Lego Technic oraz Lego Bionicle i tak mu zostało do tej pory ...o ile na 1,5-2 latka pokusilabym sie na Lego Duplo to dla 3-latka zdecydowanie bardziej rozwijajace jest zwykłe Lego.
my mamy kilka zestawow roznej wilkosci klockow wadera i mlody bawi sie nimi od kad skonczyl roczek teraz ma 5 lat i ciagle nie moze sie z nimi rozstac.
dziewczyny dziękiuję Wam za rady. Dziś przyszła paczka z klockami, kupilam małej zestaw Duplo taki w zielonej eleganckiej skrzyneczce, a dodatkowo taki większy zestaw, ale własciwie większość to takie podstawowe klocki, bo chcę potem jej kupić normalne Lego. Te z większego zestawu nieszczą się też w skrzynce, wszystkie razem są, mała przeszczęśliwa, siedzi od 2godz i układa, bez telewizora, radia, nie musze przy niej siedzieć... rewelacja! naprawdę będę polecać znajomym i w rodzinie :) dzięki za porady
To super, że się podobają :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

do góry