Widok

kłótnia o miejsce wesela

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Z moim narzeczonym poznałam się na studiach, ja jestem z Gdyni, a on jest z wsi pod Ełkiem. Zaręczyliśmy się niedawno, ale wiadomo że już trzeba planowac ślub i teraz jest wielka kłótnia o miejsce wesela. My chcemy zrobić wesele w Gdyni, a jego rodzina (on nie) u niego na wsi, bo nie będą mileli z kim dopbytu na gospodastwie zostawić. Jego rodzice zagrozili nawet, że jak nie będzie tradycyjnego wiejskiego wesela to nie przyjadą, nie wiem co mam zrobić. Nie chcę wesela na wsi... A może przesadzam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przesadzasz....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A moim zdaniem wesele robi się w stronach panny młodej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moim zdaniem nie. przecież to twoje wesele, to twój najważniejszy dzień w życiu. tez bym nie chciała wesela na wsi
Raczej troszeczke przesadzasz bo wg mnie wiejskie wesela mogą być ciekawsze od tych miejscich , gdzie każdy chce wyróżnić sie czyms innym i z wesela robi sie wielkie show. Ja jestem z miasta ale wesele chciałam miec takie tradycyjne wiejskie/kaszubskie. Do konca tak nie wyszlo bo ani ja ani moj mąż nie mieszkamy na wsi ale jakies tam elementy/tradycje kaszubskie były.
Moja kuzynka miala 6 lat temu wesele na wsi w remizie strażackiej i uwazam ,że była to najlepsza impreza weselna (zaraz po moim weselu:P) na jakiej byłam ;))
Zobacz sobie filmiki na youtube ( takie rzeczy to tylko na wsi moga wymyślić:) http://www.youtube.com/watch?v=oCPcYld98k0
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A moim zdaniem wesele jest tam gdzie Para Młoda chce!!
Jeśli byście wymyślili sobie np Kraków to Wasze wesele i będzie tam gdzie WY OBOJE chcecie, nie gdzie rodzice, ciocie czy koleżanki a WY!!
zgadzam się, można zrobić bardzo piękne, stylowe wesele na wsi, tradycyjne, ale można też w to miejsce mieć imprezę rodem z filmu "Czekając na sobotę" z bójkami i pijaczkami stojącycmi na drodze do kościoła i robiącymi tak zwane "bramy"... wszystko zależy od pary młodej jak sobie zorganizuje
ja bym sie na to nie zgodziła. jesli byscie ulegli to pewnie by wyszlo tak ze wiele rzeczy organizacyjnie musialabys powierzyc przyszlej mamusi (choćby z racji odległości), a może z tego wyniknąć katastrofa i żal do teściowej na długi czas. wolałabym już przeciągać narzeczeństwo i czekać aż się rodzice narzeczonego zgodzą na tradycyjny ślub w parafii panny młodej :P
może dodatkowym argumentem mogłaby być wygoda większości gości. pewnie większość Twojej rodziny i waszych znajomych będzie miała bliżej do Gdyni. bez sensu robić wesele na wygwizdowie gdzie dodatkowo będzie trzeba zapewniać noclegi, a większa część gości będzie musiała odbyć daleką podróż. policz więc gości.
mój mąż jest z okolic Lublina, ale od początku było jasne, że ślub i wesele będzie w moich stronach czyli Gdynia...choć jego rodzina chciała zrobić u siebie to myśmy się nie zgodzili, ale wesele sami sobie wyprawialiśmy więc może z tego tytułu nie mieli zbyt dużego wpływu na nie:)))
postaw na swoim.
wesele powinno być tam gdzie młodzi chcą a nie mamusia pana młodego.
O zgrozo czy Ona nie chce wybrać dla Ciebie sukni ślubnej???brrrr
Jak kocha syna a dla Ciebie ma szacunek to przyjedzie tu do Gdańska
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Absolutnie nie przesadzasz :-))n
u nas byl podobny problem mnie zalezalo na eleganckim przyjeciu a rodzinie mojego narzeczonego na tradycyjnym weselu chcoc z reguly inne przyjecia sa u nich kameralne i eleganckie, wszystko nie pasowalo termin latem bo oni woleli jesienia, nie ta parafia ,nie w dworku, nie dj , nie takie menu itd a juz o malo mi glowy nie urwali gdy powiedzielismy ze nie bedzie wodki na stolach tylko wynajeci barmani ! narzeczony byl calkowicie po mojej stronie i w zwiazku z tym zrobilam dokladnie tak jak chcialam ja postawilam na swoim i tego nie zaluje a po weselu od tesciowej uslyszalam ze jest absolutnie zachwycona a barmani to strzal w 10!
szczerze mowiac to tez bym nie chciala wesela na wsi w swojskich klimatach
Ja również uważam, że nie przesadzasz:)
Ja pochodzę z małej miejscowości, mój przyszły mąż z miasteczka. Oboje chcemy zrobić wesele w Trójmieście. Mieszkamy tu od prawie 10 lat, tu mamy mnóstwo znajomych, ulubione miejsca itp...Moi rodzice zrozumieli bez problemu, chociaż tradycją jest, że powinno się to odbyć w miejscu zamieszkania panny młodej...Z rodzicami narzeczonego było gorzej, też chcieli typowego wesela, ze stołami uginającymi się od jadła...i najlepiej u nich, bo najtaniej, bo teściowa zrobiłaby wszystko tak jak ona chce;)
Na szczęście oboje mamy podobne zdanie na ten temat. Mój mężczyzna powiedział teściowej co o tym myśli, mój ojciec również dał do zrozumienia, że to jest nasz wybór...i jak tak bardzo się będzie upierała, to zrobimy wesele w miejscu zamieszkania panny młodej i wtedy już nic nie będzie miała do powiedzenia;)...

postawcie na swoim, nie dajcie się...to bardzo brzydki szantaż;)))
Uwazam ze wesele to sprawa mlodych, rodzice nawet jezeli dokladaja do wesela nie maja prawa stawiac was przed faktem dokonanym.
Wesele wg, tradycji zazwyczaj organizowane jest w miejscu z ktorego pochodzi Panna mloda, wszystko oczywiscie zalezy jeszcze od tego ile chcecie wydac ilu bedzie gosci z Twojej strony bo moze to wesele na wsi wyjdzie taniej a moze byc rownie fajne i ciekawe;) tak naprawde to wy mlodzi musicie dojsc w tej kwesti i do porozumienia. Czasami warto postawic sie rodzica my tak zrobilismy np, w kwestii gosci;) musisz pamietac ze z kazdej sytuacji jest jakies wyjscie a mysle ze rodzice probuja wziac was troche szantazem;/
ja uwazam ze przesadzasz
dlaczego?
moim zdaniem dwie rzeczy sa najwazniejsze
1) slub jest dla Was (wyjatkowa chwila, wyznanie milosci wiernosci)
2) wesele jest dla Gosci
taka moja zasada
(ja robie wesele,by sie wszystkim gosciom podobalo, by dobrze sie bawili - miejsce wybieralismy myslac przede wszystkim o nich; gdyby moja rodzina byla za wsia tam tez zrobilabym wesele i robie :D)

ale to Wasza decyzja
- to co wyzej to moje zasady - dla mnie najwazniejsze :)
Jej wesele ale jednak zawsze dla Gosci - wkoncu po to ich zaprasza - zeby ten dzien uczcic razem
a co do niektorych powyzszych wypowiedzi
na wsi tez mozna urzadzic piekne, eleganckie wesele
jest wiele pieknych miejsc z pieknymi ogrodami
(chocby dworek Barwik - mimo tez negatywnych opinii samo miejsce jest przepiekne bylam widzialam podziwiam - napewno nie wyglada za wsia!)
wszystko zalezy pd Pary Mlodej jak urzadzi udekoruje itp
pozdrawiam
To jest Twoje i Twojego przyszłego męża wesele, NIE rodziców. To Wy je organizujecie i zapraszacie gości, nie na odwrót.Nie martw się i tak wszystkim nie dogodzisz, nawet jak zaprosisz całą możliwą rodzinę. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał jakieś ale - wiem to z autopsji.
Pozdrawiam i życzę aby to był najpiękniejszy dzień w waszym życiu
Nie przesadzasz.
to WY wybieracie, gdzie odbedzie się ten NAJPIĘKNIEJSZY DZIEŃ W WASZYM ŻYCIU a nie inni.moga doradzić, ale nie powinni nalegac.

Swoja droga to znam wiele przypadkow wtrącania się w tego typu sprawy- mnie to śmieszy, bo każdy robi co chce, a tymbardziej jeśli wesele wyprawia się tylko za swoje pieniadze (my np za wszystko palcimy sami).

Nie łam się i nie daj się;))
wg mnie powinniście zrobić wesele tam gdzie Wy chcecie.. Głupia sytuacja bo od samego początku jakieś spięcie.. Ale to Wasz dzień i macie prawo zdecydować o wyborze miejsca..
do góry