Widok

kolęda-po co ta koperta?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zazwyczaj sami wkładaliśmy kasę do wcześniej przygotowanej koperty.

W tym roku będziemy pierwszy raz przyjmować księdza w Rumi. 2 dni temu przyszedł kościelny ze specjalnie opisaną kopertą i oświadczeniem, które mamy wypełnić-imię, nazwisko, dokładny adres i kwota jaką dajemy-moje pytanie, po co to wszystko?kościół potrzebuje tego do jakiś rozliczeń podatkowych czy zwyczajnie gromadzi takie dane dla siebie?

image

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może chce sprawdzić czy nikt nie podbiera....z ministrantów? księży? no nie wiem....w sensie czy w środku będzie tyle ile napisaliście czyli ile teoretycznie ma być, tylko nie wiem po co wtedy wasze dane....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moze zdarzaly sie kradzieze kopert, albo poprostu sie rozliczaja z tego i to jest nawet sensowne
a może to jest deklaracja, że zobowiązujecie isę dawać ileśtam co miesiąc na kościół. spójrz dobrze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a może coś podobnie jak tutaj ,aby kwota całkowita była jawna http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,11137210,Srednio_z_koledy_19_zl_45_gr__To_duzo_czy_malo_.html
Pewnie to w Bojanowskim takie cuda ten proboszcz jest "Dziwny"...ja bym napisała jak najmniej czasem się dużo nie deklaruj bo on to jakiś pazerny jest i wiecznie Kościół buduje...kilka razy tam byłam i zero pozytywnego wrażenia. Z mojej Rdziny dwie komunie tam były ale ogólnie on strasznie pazerny na kase wiecznie na coś zbiera i wrecz wymuszał od ludzi żeby każdy dał.. ale już dawno nie byłam to fakt.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
chodzi o Redę, kościól zagarnął sobie akurat ten kawałek Rumi gdzie mieszkamy

Asiunia, właśnie to słyszałam dokładnie, że wypełniając ten druk będą żądali od nas co miesiąc takiej samej wpłaty, chociaż dla mnie z tego druczku to zupełnie nie wynika

image

image

lekkie przegięcie taka karteczka..ale pewnie po to bo nie chcą aby ktos wyjął z koperty.
Co roku jest taka kartka. Zawsze jest to dobrowolna ofiara na konkretny cel, w tym roku na ławki do kościoła. W zeszłym było na coś innego. To nie jest deklaracja co miesięczna tylko jednorazowa. Zresztą ksiądz mówił w niedzielę na kazaniu, ż jeśli kogoś stać to mam dać a jeśli nie to nic się nie stanie, ksiądz rozumie, że jest trudna sytuacja. To jest moja parafia od 9 lat, więc wiem. Poza tym ksiądz proboszcz jest bardzo fajny i nigdy nikogo nie zmusza do dawania pieniędzy. Jest to kościół w budowie, więc często zbierane są pieniądze przeznaczone na jego budowę. Po zakończeniu kolęd ksiądz zrobi podsumowanie i powie ile pieniędzy zebrał i na ile ławek starczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Parafianka, ja się nie wzbraniam od złożenia ofiary, tylko ciekawi mnie dlaczego trzeba podawać swoje dane osobowe, do czego to zostanie wykorzystane?

image

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szczerze mówiąc to nie wiem, może do jakiś statystyk. My zawsze wypełniamy. Zawsze możesz zapytać księdza na kolędzie lub zadzwonić i zapytać, nasi księża są naprawdę fajni i na pewno odpowiedzą.
oo to też moja parafia i potwierdzam - co roku są takie kartki, aczkolwiek jeszcze się nie zdarzyło żebym wypełniła te dane ;) do koperty wkładamy tylko pieniądze ;)
image
w zyciu bym takiej kartki nie wypełniła, to jest przymus dać na kolędzie kasę?

chodzę do kościoła ale nie czuje się zobowiązana dawać na tacę żadnej kasy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
myślę, ze ta kartka moze byc do rozliczenia pieniędzy: tu piszesz ze całą ofiarę dajesz na konkretny cel np ławki, Moze gdy nie ma tej informacji ofiara jest przeznaczona w części dla księdza, wczęści na kurie czy na coś tam innego i tylko w części na potrzeby kościoła, Gdy nasz kościół był w budowie funkcjonowały u nas 2 koperty: 1 ofiara na budowę kosciaoła i druga na pozostałe cele w tym dla księdza :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
co to znaczy "dla księdza"? O_O serio?!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ty myslisz ze on nie korzysta z tej kasy z kolędy? przecież to jego zarobek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wierzę, że nie każdy jest złodziejem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
wg mnie to sensu i parafianie będą się czuć bardzo niezręcznie że jest karta z jego danymi i parafianin da 10 zł kiedy inny da 50 zł być może ostanie 50 zł bo tam będzie jego nazwisko i nie ma się co dziwić skoro kolęda z ankietą to już nie wizyta duszpasterska ,ale wizyta urzędnika .Więc sama idea kolędy zeszła na najdalszy plan .

Oczywiście sama bym nie wypełniała tej kartki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jest skandal po prostu i szczyt bezczelności, a ludzie, dorosli w dodatku dają sie tak wodzic za nos i rozliczac:P... bo ksiądz karze -litosci

te swistki z danym personalnymi owszem potrzebne ksiedzu po to, zeby wiedzial kto ile daje, skrzetnie sobie odnotuje, w swoich kartotekach
a te pieniadze z kolęd i innych datkow to glownie ida do kieszeni ksiezy i ich rodzin,a nie na zadne budowy , laweczki i biednych-ale ciemny lud wierzy w bajki , placi i jeszcze podaje swoje dane

ministranci nie są w stanie podebrac z koperty, bo koperty na koledzie ZAWSZE bierze ksiadz,nie ministrant, chyba ,ze juz sami sobie nawzajem ksieza na parafi nie wierzą, patrzą na ręce i jak zlodziei traktuja:)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ministranci przychodzą ze swoją puszką zapytać czy przyjmuje się kolędę, więc jak ktoś ma ochote im coś dać wtedy ma okazję.
Tak jak pisałam ja tej idei wpisywania danych nie akceptuję więc po prostu nie wypełniam :)
Ksiądz proboszcz pod koniec okresu kolędowania podsumowuje kwotę zebranych pieniędzy i mówi na co zostanie to przeznaczone. Co nie wyjaśnia jednak kwestii po co mu te dane :)
image
Ja po tych wszytskich ostatnich akcjach kosciola to nie mam ochoty ani przyjmowac ksiedza po koledzie, ani dawac na kosciol. Chociaz zdaje sobie sprawe ze akurat moj ksiadz nie musi sie zgadzac z tym co jego przelozeni mowia w mediach, to jakos niesmak mam ogromny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja zostawiłam kwestię przyjęcia kolędy mężowi, który podjął decyzję, gdy ministranci zapukali do drzwi, że nie przyjmujemy księdza w tym roku. W tym czasie spędziliśmy czas wspólnie na zabawie z dzieckiem, o zdrowie którego rok temu ksiądz dobrodziej nawet nie zapytał, bardziej skupił się na tym, by umoralniać nas ze względu na to, że nie mamy ślubu kościelnego
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja bym zadała pytanie po co ta kolęda?To chyba tylko w Polsce taki zwyczaj niewiadomo skąd.Ja nie przyjmuję i mam problem z głowy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Po dzisiejszej kolędzie już wiem do czego te karteczki- parafia od 13 lat tworzy pamiątkową księgę, i one są jej częścią- to taka pamiątkowa lista darczyńców :)
smith ale w księdze pamiatkowej jest nazwisko i kwota?;)
trochę dziwne... księga pamiatkowa mogłaby być w kościele, żeby się wpisać po mszy, a nie lista osób i ich wpłat na kościół.
u nas dziś była kolęda, nie przyjęłam, jeszcze nigdy nie przyjmowałam kolędy. Kompletnie nie rozumiem tego zwyczaju kolędowania.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do mnie też to tłumaczenie nie przemawia, wygląda to trochę tak, jak przygotowana odpowiedź na takie zapytanie, jakby liczyli na to, że jak człowiek usłyszy, że pojawi się gdzieś jako "darczyńca" to będzie miło połechtany i nie będzie robił problemów ;)
Poza tym skoro ma być to lista darczyńców to wystarczyłoby nazwisko, bez kwoty bo nie wyobrażam sobie, że czytam gdzieś, że Kowalski spod 7 dał stówę a Nowak spod 9 dał dwie dychy ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry