Widok

kolęda-po co ta koperta?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zazwyczaj sami wkładaliśmy kasę do wcześniej przygotowanej koperty.

W tym roku będziemy pierwszy raz przyjmować księdza w Rumi. 2 dni temu przyszedł kościelny ze specjalnie opisaną kopertą i oświadczeniem, które mamy wypełnić-imię, nazwisko, dokładny adres i kwota jaką dajemy-moje pytanie, po co to wszystko?kościół potrzebuje tego do jakiś rozliczeń podatkowych czy zwyczajnie gromadzi takie dane dla siebie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja po tych wszytskich ostatnich akcjach kosciola to nie mam ochoty ani przyjmowac ksiedza po koledzie, ani dawac na kosciol. Chociaz zdaje sobie sprawe ze akurat moj ksiadz nie musi sie zgadzac z tym co jego przelozeni mowia w mediach, to jakos niesmak mam ogromny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja zostawiłam kwestię przyjęcia kolędy mężowi, który podjął decyzję, gdy ministranci zapukali do drzwi, że nie przyjmujemy księdza w tym roku. W tym czasie spędziliśmy czas wspólnie na zabawie z dzieckiem, o zdrowie którego rok temu ksiądz dobrodziej nawet nie zapytał, bardziej skupił się na tym, by umoralniać nas ze względu na to, że nie mamy ślubu kościelnego
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja bym zadała pytanie po co ta kolęda?To chyba tylko w Polsce taki zwyczaj niewiadomo skąd.Ja nie przyjmuję i mam problem z głowy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Po dzisiejszej kolędzie już wiem do czego te karteczki- parafia od 13 lat tworzy pamiątkową księgę, i one są jej częścią- to taka pamiątkowa lista darczyńców :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
smith ale w księdze pamiatkowej jest nazwisko i kwota?;)
trochę dziwne... księga pamiatkowa mogłaby być w kościele, żeby się wpisać po mszy, a nie lista osób i ich wpłat na kościół.
u nas dziś była kolęda, nie przyjęłam, jeszcze nigdy nie przyjmowałam kolędy. Kompletnie nie rozumiem tego zwyczaju kolędowania.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do mnie też to tłumaczenie nie przemawia, wygląda to trochę tak, jak przygotowana odpowiedź na takie zapytanie, jakby liczyli na to, że jak człowiek usłyszy, że pojawi się gdzieś jako "darczyńca" to będzie miło połechtany i nie będzie robił problemów ;)
Poza tym skoro ma być to lista darczyńców to wystarczyłoby nazwisko, bez kwoty bo nie wyobrażam sobie, że czytam gdzieś, że Kowalski spod 7 dał stówę a Nowak spod 9 dał dwie dychy ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry