Widok
Kolonoskopię można zrobić też na NFZ w filii Przychodni Nowy Chełm w Sopocie - http://przychodniachelm.pl/Sopot/. Są tam krótkie terminy, w dwa razy w tygodniu robią to badanie w sedacji (takim uśpieniu, choć to nie narkoza). Za sedację płaci się 200 zł, koszt niewielki, a budzisz się po badaniu :-).
dzieki dziewczyny
wlasnie dzwonilam tam do sopotu i narkoza 350zl i termin na 27,10 a za zastrzyk gdzie tez zasypiasz 250zl tylko termin i zapisy w listopadzie..chyba tam pojde bo ja sie szybko stresuje i wtedy to bedzie mega bolalo...juz to widze:D
na Polankach tez robia ze znieczuleniem ale terminy po nowym roku;/
wlasnie dzwonilam tam do sopotu i narkoza 350zl i termin na 27,10 a za zastrzyk gdzie tez zasypiasz 250zl tylko termin i zapisy w listopadzie..chyba tam pojde bo ja sie szybko stresuje i wtedy to bedzie mega bolalo...juz to widze:D
na Polankach tez robia ze znieczuleniem ale terminy po nowym roku;/
Co do badania, ja niby miałam znieczulenie w formie żelu, ale to pic na wodę... Samo wkładanie rurki nie jest złe. Mega koszmarne jest to wdmuchiwanie podczas badania powietrza w jelita, by móc dokładnie obejrzeć ścianki jelit. Ja jestem wytrzymała na ból, ale to był dla mnie koszmar! Wydawało mi się, że to powietrze rozwali mi brzuch, pielęgniarka starała mi się złagodzić ból lekko uciskając na brzuch. A uwaga lekarza, czy rodziłam, bo to jest dopiero ból - bezcenna! Rodziłam kilka lat po badaniu i wolałabym pójść jeszcze raz rodzić. Trzymam kciuki za Was! Teraz dopiero wiem, iż można dać się "uśpić". Gdybym to wcześniej wiedziała skorzystałabym z tego na bank!
Po co od razu taka brzydka odpowiedź? Ja musiałam przed badaniem kupić sobie takie saszetki w aptece, które rozpuszczało się w wodzie i piło, by się oczyścić. Ostatnie 3 dni mają być lekkostrawne, dzień przed badaniem jadłam tylko kisielki :) No i wieczorkiem zaczęłam wypijać tę wodę wymieszaną z proszkiem. Nie ma to jakiegoś dobrego smaku, pamiętam, że czym więcej piłam, tym napój wydawał mi się coraz gorszy. Ale przez to, że tak rozłożyłam sobie tę dietę lekkostrawnie, nie przesiadywałam w wc godzinami i poszło sprawnie:) Za to przy badaniu pan doktor pochwalił mnie, że się bardzo ładnie i dokładnie oczyściłam :D Dzięki czemu, miał lepszy wgląd na ścianki jelit :)
Zapisz się do doktora Orłowskiego dawniej przyjmował w przychodni na Rogalińskiej. Niestety sama przychodnia pomimo ze nowa nie cieszy się dobrą opinią.
Do badania koniecznie musisz przyjąć leki znieczulające i jest do wytrzymania. Możesz też zrobić badanie w narkozie i przespać je ale to nieco ryzykowne bo gdyby ... to lekarz nie ma możliwości rozmowy z pacjentem i nie wie czy sprawia ból.
Do badania koniecznie musisz przyjąć leki znieczulające i jest do wytrzymania. Możesz też zrobić badanie w narkozie i przespać je ale to nieco ryzykowne bo gdyby ... to lekarz nie ma możliwości rozmowy z pacjentem i nie wie czy sprawia ból.