Widok

komunikacja miejska a wózek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,

Zastanawiam się czy chcąc jechać z dzieckiem w wózku tramwajem lub autobusem mogę jechac kazdym czy muszę czekać na jakis specjalny. Pytam się dlatego, że na wielu tramwajach i autobusach widziałam znak z przekreślonym wóżkiem (więc nie można).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja się nigdy nie przejmowałam , wsiadałam w to co przyjechało ale zawsze starałam się do tych przedziałów dla bagażu , rowerów itp. np. w skm
W tramwajach są specjalne miejsca, drzwi przez, które można wejść z wózkiem, tak samo w autobusach. Nie wszystkie drzwi mają taką możliwość wejścia także trzeba szukać tych drzwi gdzie jest naklejka właśnie z wózkiem. Jeszcze nie spotkałam się aby w którymś ze środków komunikacji aby nie można było w ogóle wsiąść z wózkiem.
z tego co kojarzę, to przekreślony wózek oznacza, że po prostu tymi drzwiami z wózkiem nie wejdziesz do pojazdu - zazwyczaj są tam barierki. możesz normalnie wsiąść do tramwaju lub autobusu, tylko odpowiednimi drzwiami :)
dokladnie tak jak pisze jumelka

to jest dziwny kraj i dziwni ludzie, ale poki co jeszcze nie dyskryminuje sie u nas wozkow w komunikacji miejskiej :)))
wielkie dzięki -
masz 1 wejscie dla wózka a w pozostalych jest przekreslony wózek :)
A jaki bilet trzeba kupić dla wózka w autobusie / tramwaju? Normalny? Czy jakiś droższy?
wózek bezpłatnie,tego by jeszcze brakowało zeby płacic.
spotkałam sie raz z sytuacja gdzie motorniczy ochrzanił matke z wozkiem ze nie zapytała czy moze wejsc ...bo co jakby juz byly dwa wozki a wiecej nie mozna.bez komentarza.
dzieci do lat 4 jeżdżą w Gdańsku bez biletów :P a jak to się ma do wózków?

http://www.ztm.gda.pl/tar_ul.html
Mała ciężarówka - ostatnio w autobusie którym jechałam były 4 wózki + tłum ludzi...

to masakra,fakt ze niektore kobiety pchaja sie na sile z wozkami tak ze nie ma jak wyjsc ani wejsc!ale to chyba widac jak sie wchodzi ze juz nie ma miejsca.
z jednej strony rozumiem te kobiety - bo komu by się chciało w taki skwar czekać na kolejny autobus... i to z maluszkiem w wózku...

dodatkowo nie wiadomo czy kolejny autobus będzie w miarę pusty... ;P

ale z drugiej strony... ;)

ostatnio ogólnie mam pecha do autobusów - bo jeżdżę tylko 127 i 199 trasa Wrzeszcz - Przymorze...

a wiadomo - teraz tabuny ludzi jeżdżą nimi nad morze i z powrotem :/

chociaż i tak jedna z tych 4 pań z wózkami była z 2 wnuków - mała siedziała w wózku, a babcia z wnukiem(jakieś 4 lata) na fotelach :)

jak mnie zobaczyła - sama z własnej woli przesunęła się, wzięła małego na kolana i zawołała mnie żebym mogła usiąść :)
ale była juz taka sytuacja zekierowca wyprosil trzecia osobe z wozkiem i nie odjechal dopoki ta nie wysiadła - bo przepisowo moga jechac tylko dwa (wzgledy bezpieczenstwa)
a w skm co prawda za wozek z dzieckiem do 4 lat nic sie nie placi ale trzeba miec tzw bilet zerowy obowiązkowo przed jazda skasowany
Głupota z tym zerowym biletem, ciekawe jak kalkuluje im się drukowanie biletów zerowych:/?
nie głupota Agusia, bo to nasze kochane państwo dopłaca za każdego dzieciaka za każdy taki bilet, wiec oprócz tego ze sa to bilety zerowe to jeszcze na okreslone strefy kilometrowe - trzeba uwazac zeby ich nie przekroczyc bo wiadomo ze z Renoma to dyskusji nie ma...
Acha:) Przepraszam ale nie miałam pojęcia bo nie jeżdżę SKMką:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry