Widok

komunikacja miejska a wózek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,

Zastanawiam się czy chcąc jechać z dzieckiem w wózku tramwajem lub autobusem mogę jechac kazdym czy muszę czekać na jakis specjalny. Pytam się dlatego, że na wielu tramwajach i autobusach widziałam znak z przekreślonym wóżkiem (więc nie można).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja się nigdy nie przejmowałam , wsiadałam w to co przyjechało ale zawsze starałam się do tych przedziałów dla bagażu , rowerów itp. np. w skm
W tramwajach są specjalne miejsca, drzwi przez, które można wejść z wózkiem, tak samo w autobusach. Nie wszystkie drzwi mają taką możliwość wejścia także trzeba szukać tych drzwi gdzie jest naklejka właśnie z wózkiem. Jeszcze nie spotkałam się aby w którymś ze środków komunikacji aby nie można było w ogóle wsiąść z wózkiem.
z tego co kojarzę, to przekreślony wózek oznacza, że po prostu tymi drzwiami z wózkiem nie wejdziesz do pojazdu - zazwyczaj są tam barierki. możesz normalnie wsiąść do tramwaju lub autobusu, tylko odpowiednimi drzwiami :)
dokladnie tak jak pisze jumelka

to jest dziwny kraj i dziwni ludzie, ale poki co jeszcze nie dyskryminuje sie u nas wozkow w komunikacji miejskiej :)))
wielkie dzięki -
masz 1 wejscie dla wózka a w pozostalych jest przekreslony wózek :)
A jaki bilet trzeba kupić dla wózka w autobusie / tramwaju? Normalny? Czy jakiś droższy?
wózek bezpłatnie,tego by jeszcze brakowało zeby płacic.
spotkałam sie raz z sytuacja gdzie motorniczy ochrzanił matke z wozkiem ze nie zapytała czy moze wejsc ...bo co jakby juz byly dwa wozki a wiecej nie mozna.bez komentarza.
dzieci do lat 4 jeżdżą w Gdańsku bez biletów :P a jak to się ma do wózków?

http://www.ztm.gda.pl/tar_ul.html
Mała ciężarówka - ostatnio w autobusie którym jechałam były 4 wózki + tłum ludzi...

to masakra,fakt ze niektore kobiety pchaja sie na sile z wozkami tak ze nie ma jak wyjsc ani wejsc!ale to chyba widac jak sie wchodzi ze juz nie ma miejsca.
z jednej strony rozumiem te kobiety - bo komu by się chciało w taki skwar czekać na kolejny autobus... i to z maluszkiem w wózku...

dodatkowo nie wiadomo czy kolejny autobus będzie w miarę pusty... ;P

ale z drugiej strony... ;)

ostatnio ogólnie mam pecha do autobusów - bo jeżdżę tylko 127 i 199 trasa Wrzeszcz - Przymorze...

a wiadomo - teraz tabuny ludzi jeżdżą nimi nad morze i z powrotem :/

chociaż i tak jedna z tych 4 pań z wózkami była z 2 wnuków - mała siedziała w wózku, a babcia z wnukiem(jakieś 4 lata) na fotelach :)

jak mnie zobaczyła - sama z własnej woli przesunęła się, wzięła małego na kolana i zawołała mnie żebym mogła usiąść :)
ale była juz taka sytuacja zekierowca wyprosil trzecia osobe z wozkiem i nie odjechal dopoki ta nie wysiadła - bo przepisowo moga jechac tylko dwa (wzgledy bezpieczenstwa)
a w skm co prawda za wozek z dzieckiem do 4 lat nic sie nie placi ale trzeba miec tzw bilet zerowy obowiązkowo przed jazda skasowany
Głupota z tym zerowym biletem, ciekawe jak kalkuluje im się drukowanie biletów zerowych:/?
nie głupota Agusia, bo to nasze kochane państwo dopłaca za każdego dzieciaka za każdy taki bilet, wiec oprócz tego ze sa to bilety zerowe to jeszcze na okreslone strefy kilometrowe - trzeba uwazac zeby ich nie przekroczyc bo wiadomo ze z Renoma to dyskusji nie ma...
Acha:) Przepraszam ale nie miałam pojęcia bo nie jeżdżę SKMką:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

Jaki krem na skórę z AZS? (31 odpowiedzi)

Dziewczyny proszę polećcie jakiś krem do buźki, który pomoże zlikwidować suchą skórę ze zmianami...

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

do góry