Widok

konferencja ekonomiczna Kaczki?

Powiem szczerze podoba mi się ten pomysł, czyżby debile zwani inaczej politykami zaczęli wreszcie myśleć? Balcerowicz, CAS, Gomółka, Petru..wow podoba mi się.

http://www.tvn24.pl/pis-zaprasza-ekonomistow-24-wrzesnia-specjalna-konferencja,275480,s.html

Byleby tylko nie wyszła z tego kolejna komedia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
KK- ...And the devil in a black dress watches over ^^ Wiesz, o czym piszę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W mojej ocenie nie ma "łatwych momentów" podczas rządzenia krajem. Jak sięgam pamięcią, to każdy rząd wprowadza reformy i reformuje...i reformuje...Nie ma na świecie państwa, w którym wszystko działa i wiecznie trzeba coś reformować - ciekawe, prawda? :)

Kraj, to jak duża firma - trudno powierzać stery sprzątaczkom i odźwiernym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
To znaczy faktycznie rząd ekspercki to rozwiązanie na najtrudniejsze momenty, ale tak jak mówi Hal ministerstwa powinni obsadzać najlepsi fachowcy. U nas ta masa krytyczna polityków skrajnie niedouczonych, często nieumiejących słowa po angielsku, została wybitnie przekroczona. I akurat nie mówię tu rządzie, ale o wszystkich partiach. Balcerowicz wróć? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Krajem powinni rządzić fachowcy w danych dziedzinach, a nie niedouczeni politycy o wybujałym ego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
żyjemy w dobie post polityki? - zgoda

w dobie post polityki i post polityków!

Niech wróci prawdziwa polityka i prawdziwy politycy!

(tylko nie pisz, że prawdziwa polityka i prawdziwi politycy to anachronizm XIX wieczny i wojny... wojny są i dzis a post polityka oddaje świat w ręce banksterów i tak wyglądają rządy ekonomii)

Poza tym, kto zyje w dobie post polityki? My - Polska? Europa?

- tak, ale czy Rosja, Chiny, USA, Ameryka PD i in. regiony świata też żyją w dobie post polityki? Absolutnie NIE! Tam polityka w prawdziwym wydaniu jest ciągle bardzo żywa. A pisząc o przyszłości bazując na doświadczeniach itraumach przeszłości pamietaj, że piszesz li i wylacznie z perspektywy europejskiej (tj. Półwyspu na zachodzie Azji) - wiek XXI bedzie wiekiem polityki

Co do rządów ekspertów...
powstają, gdy nikt inny nie chce wziąść odpowiedzialności za sytuację w kraju lub powstają jako rządy marionektowe, tak czy siak rządy ekspertów to nieporozumienie (własnie w kontkscie wloskim i grecnki - po latach okaze sie, ze to byly rzady marionetkow, ktore mialy przyklepac odpowiednie decyzje UE)

rzad ekspercki m sens tylko w kraju o wysokim standardzie demokratycznym, gdy zadna z sil politycznych nie jest w stanie zbudowac bezwzglednej wiekszosci lub jako rzady tymczasowe albo zadaniowe

rzad ekspercki to haslo, ktore dobrze brzmi, niestety wiele warunkow musi sie ziscic zeby taki rzad mogl funkcjonowac

...

ps
nie jestem sadyl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Sadyl
Tu się nie zgodze: na najtrudniejsze czasy powoływany jest rząd ekspertów np: obecnie rząd Mario Montiego we Włoszech albo Lukas Papademos w Grecji. Polityka jako taka jest trupem, zaś sami politycy to celebryci. Żyjemy w dobie post polityki, gdzie reguły dyktuje ekonomia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
KK

zastanawiales się po co PiS zaprosił tyyyyluuuu ekspertów?

przecież, gdyby wszysycy się zgodzili, takie forum byłoby kompletnie nie operatywne...

sens mają dyskusje panelowe kilku (max 5) uczestników

i z 1 ekspertem można zrobić wywiad

ii rozmowa 2 ekspertów zamieni się w boksowanie na ringu

iii rozmowa 3 ekspertów ma jakąś szanse... będzie to wojna wszystkich ze wszystkimi albo dwóch na jednego

iiii przy 4 albo 5 ekspertach można liczyć na to, że każdy bedzie mial czas i warunki na wypowiedzenie swojego zdania

ergo
gdyby PiSowi zalezało na prawdziwej debacie, wytypował by 5 ekspertów, ustalił z nimi termin debaty i przedmiot a następnie ogłosił ten fakt w medaich i zaprosił dziennikarzy

...

tymczasem tęgich głowach spin doktorów pisu zapadła decyzja żeby skierować dyskusje na gospodarkę i zrobić debate

samo rzucenie pomysłu to już 50% sukcesu bo wszyscy o tym mówią

zaprośmy jak największą liczbę ekonomistów... może garstka przyjdzie... o reszice będzie można powiedzieć, że są nie odpowiedzialni za Polskę

przyjdzie garstka, swoje powiedzę - co powiedzą to i tak nieważne,

ważny jest przekaz:
PiS jest partią odpowiedzialną, przedstawia program ekonomiczny, do tego jest partią otwartą na dialogo z różnymi środowiskami
eksperci zamiast polityków?
Boże broń!

ekspert to ekspert
polityk to polityk

potrzeba nam pierwszej klasy polityków i pierwszorzędnych ekspertów

wybitnego polityka i wybitnego eksperta laczy to, ze obaj maja szeroki umysl i horyzonty...

z tym, ze ekspert powinien miec gleboka wiedze w waskiej dziedzinie a polityk powinien miec szeroką wiedzę w wielu dziedziedzinach...

do tego polityk musi posiadać kompetecje medialne i coś, co w s krócie można nazwać charyzmą.

Polityk powinien być wizjonerem. Ekspert powinien być fachowcem, który powie jak zrealizować tą wizję.

Polityk to zawód i jak w kazdym zawodzie się mistrzowie i partacze.
Niestety w ostatnich latach wiecej tych drugich. Niewielu było w III RP polityków przez duże P.

Zdecydowanie więcej mamy ekspertów. Ale żaden ekspert nie był wybitnym politykiem (i tu od razu zastrzeżenie, że wybitnego polityka musi cechować skuteczność)
@Sadyl
Zgadam się z Tobą, ale mowie o tendencji zmiany dyskusji politycznej. Im częściej partie sięgają do polemiki czysto gospodarczej, tym lepszy wpływ będzie to miało dla obywateli i dla samego poziomu polityki. Piękne mordy siłą rzeczy będą musiały zatrudniać ekspertów, a z czasem być może eksperci zastąpią piękne mordy. Oczywiście, wiadomo że to wszystko ma wymiar polityczny, ale lepsze to niż machanie flagami i szczucie ludzi tematami zastępczymi.
@ KK

a-d

jesteś bardzo naiwny

...

tego nie da sie osiągnąć w dyskusji przed kamerami i pod egidą partii politycznej o reputacji PiSu. Nie da się. Koniec i kropka.

Od tego są fora gospodarcze i inne konferencje ekonomiczne. Nie realizowane przez partie polityczne. Tam mogą być wykuwane stanowiska, wnioski, mogą rodzić się publikacje.

...

Polsce potrzeba sprawnego rządu.

Każda partia aspirująca do przejęcia władzy (czyli dwie lub trzy partie obecnie) powinna mieć swój gabinet cieni (nie cieniasów z premierem z Krakowa, który według krążącego wówczas w szeregach PO dowcipu premierem miał być tylko do wyborów).

Gabinet cieni, czyli poważne cialo, za którym stoi silny think tank.

Główną postacią gabinetu cieni obok lidera partyjnego (naturalnego kandydata na premiera) powinien być przyszły minister finansów i/lub do spraw gospodarczych.

Każda partia powinna reprezentować spójny program ekonomiczny a do tego potrzeba osob o dosc spojnych zapatrywaniach ekonomicznych.

Tylko taka Partia powinna być postrzegana jako poważna i kompetentna do przejęcia władzy. A wyborcy głosowaliby na konkretny program gospodarczy i konkretną wizję rozwoju kraju.

Obecnie głosuje się na piękne mordy, elokwentne zdania, brak obciachu i jakoś to będzie... bo żyje się tu i teraz... po nas choćby potop. ważne, że nei ma obciachu i leczymy swoje komplesy podobając się na zachodzie
@Sadyl
Moim zdaniem pomysł na zebranie najlepszych ekonomistów na konferencji o planach gospodarczego rozwoju PL jest dobry z kilku względów:
a. Jeżeliby grupa taka doszła do kilku wspólnych wniosków i zamieściła to w publikacji pokonferencyjnej, byłby to dobry drogowskaz dla polityków i opinii publicznej.
b. Jeżeli byłaby to merytoryczna i naukowa dyskusja moglibyśmy liczyć na obiektywizm. Podkreślam: jeżeli. Nie sadzę, żeby w takim gronie ktoś silił się na populizmy bo reszta by go zżarła z kopytami.
c. Sama idea kierowania dyskusji politycznej na tory konkretnych rozwiązań ekonomicznych jest dla mnie o level wyżej niż wypowiedzi politykusów, którzy kompletnie nic nie kumają.
d. Media zajmujące się polityką przynajmniej przez chwile przestałyby pokazywać cymbałów, którzy nie wiedzą nic a pokazałyby ekonomistów.

Nie jest dla mnie ważne, która partia zgłasza takie inicjatywy. Jeżeli takie forum okazałoby się merytoryczne, naukowe i w miarę obiektywne przyklasnę każdemu kto promuje taki sposób myślenia. Politykusy powinny się kłócić o ekonomie a nie o flagi.
O tak.
Czerwone wino i zielone zioło.
I żółte gumofilce.
Jak Szuroczka wróci to da Ci sadyl namiary na privie.
Ja nie mogę, bo permanentnie jestem nierejestrowany.
W zasadzie w ogóle mnie nie ma.
Może pójdę upiec chleb?
A może w końcu wezmę się za tego roggena?
A może sobie coś odkapsluję?
Wiele alternatyw.
Ciekawe, jak tam poszła sprzedaż meczu z Czarnogórą w płatnych.
dzisiaj sie napije 42below
z garretem
qtwa ,gosciu strzyże 200 owiec na godzine
niesamowite
mam nadzieję,że to już ostatni łikęd w tym smutnym jak p... mieście
http://www.youtube.com/watch?v=OFGgbT_VasI&feature=fvwrel
o
bo tak
Ubierz się ładnie,garnitur ,krawat itp.itd.i gumofilce
I jak to mówią :
szli raz szewcy przez zielony las.....
Nie mieli pieniędzy,ale mieli czas
Qtwa,qtwa,qtwa
Ale browni dla mnie
Nic nie dawaj sadylowi
Przecież padaczki dostanę jak nie zjade
Mistrzu mansonie
Te sieroty nawet proszkowni nie umia sami odpalic
Sorki.. już się poprawiam.
Czy mam to potraktować jako zaproszenie?
Jełśi tak, podaj wspólrzędne geograficzne punktu docelowego.
I jakiegoś maila na omówienie warunków brzegowych.
Nie ma.
Ja na wyjazdach nie piję.
Za drogo.
Chyba, że zajrzysz do mnie? Martinez będzie. 15-tego.
> A może celem gadania jest gadanie?

Też mam takie wrażenie. I wcale się nie zdziwię, jeśli większosć poważnych ekonomistów nie przyjmie zaproszenia do tej farsy.

> Wyjadę kiedyś z moich borów wręczyć Ci tę obiecaną flaszkę.

Pamiętliwy jesteś... ja juz zapomniałem
Ale nie ma "wręczenia" - rozpijamy ją wspólnie
A może celem gadania jest gadanie?

Wyjadę kiedyś z moich borów wręczyć Ci tę obiecaną flaszkę.
Nie bardzo rozumiem, co miałaby wnieśc taka konferencja?
Co mają wspólnego poglądy Bugaja z poglądami Sadowskiego?

Mamy (czy politycy mają) na ich podstawie wysnuć jakąś średnią linię decyzyjna i jej się trzymać?
Toż to czysty absurd.
Zacytuję ulubione porównanie brydżysty-utopisty:
"Jeśli statek płynie prosto na rafy i część załogi jest za tym, aby skręcić w lewo, a druga część - w prawo, to nie powinno się z ich decyzji wyciągać średniej"
:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry