Widok

koniec umowy o pracę a roczny macierzyński

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Może ktoś był w podobnej sytuacji lub wypowie się kadrowa. Mam termin porodu n połowę sierpnia 2014, a umowę o pracę do połowy stycznia 2015 umowa na pewno nie zostanie przedłużona przez pracodawcę czy mogę wnioskować o roczny płatny w 80% roczny urlop macierzyński?
Będzie mi do płacił ZUS?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak,zus placi za urlop rodzicielski wiec spokojnie mozesz isc na rok
Jeśli chodzi o kwestie zasiłku macierzyńskiego to przysługuje on także pracownicy, która znalazła się w sytuacji, o jakiej stanowi art. 177 par. 3 kodeksu pracy tj. umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
W styczniu nie będziesz w trzecim miesiącu.
[url]www.facebook.com/malgorzatajonczyk.fotografia[/url]
[url]www.malgorzatajonczyk.pl[/url] image
mam umowę do połowy stycznia 2015
Witam,mam umowę na 3 mies. do 21 grudnia.jestem w 7 tygodniu ciąży.czy pracodawca musi mi przedłużyć umowę do porodu?czy od razu mam zwolnienia kierować do Zusu
Składasz do pracodawcy o roczny macierzyński do połowy stycznia będziesz miała urlop macierzyński od drugiej połowy do końca zasiłek macierzyński wypłacany w takiej samej kwocie który będzie płacił ZUS.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja przeczytałam, że masz umowę do tego stycznia ;)
więc zasiłek macierzyński dostaniesz ;) dokłądnie jak koleżanka wyżej napisała.
dziewczyny a co w przypadku kiedy ja mam termin porodu 18luty 2014 a umowa ktora miałam na czas okreslony konczy sie 18marca 2014.wiem ze cały okres rocnego macierzynskiego placi zus a co kiedy moj pracodawca nie przedluzy mi umowy a chcem zejsc za rok na wychowawcze,gdzie to załatwiac?
image

Umowa która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
więc do dnia porodu jesteś prawnie i oficjalnie zatrudniona
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ważne jest to, że do dnia porodu ulega przedłużeniu tylko zwykła umowa na czas określony. Jeśli jest to umowa na zastępstwo, nie jest ona przedłużana.
na wychowawczy można isc tylko wtedy gdy się jest nadal zatrudnionym
podłącze się pod wątek..
a co w takim przypadku?
umowa konczy mi sie w styczniu 2014, wiem juz ze automatycznie zostaje ona przedluzona do czerwca -data porodu. Wiem tez ze przejmuje mnie zus ale co z wyplata macierzynskiego? ile mi sie nalezy i czy dostane takowy od zusu?
Pati - na stronie o urlopie rodzicielskim jest bardzo dużo pytań i odpowiedzi. Na pewno warto przejrzeć.
np.
Pyt:
Co się dzieje gdy w trakcie trwania urlopu rodzicielskiego mamie dziecka, która korzysta z tego urlopu kończy się umowa o pracę?
Odp:
Prawo do urlopu rodzicielskiego jest ściśle związane ze stosunkiem pracy. Oznacza to, że urlop ten jest świadczeniem przysługującym pracownicy, która w trakcie jego trwania jest chroniona przed rozwiązaniem lub wypowiedzeniem umowy przez pracodawcę.
Jednak w przypadku zatrudnienia na umowę o pracę na czas określony, umowa taka ulega rozwiązaniu z upływem czasu, na który została zawarta. Jeśli więc kończy się ona w trakcie korzystania z urlopu rodzicielskiego, to z dniem jej rozwiązania ustaje prawo do korzystania mamy dziecka z takiego urlopu, ponieważ kończy się jej stosunek pracy.
Warto jednak pamiętać, że w takiej sytuacji mama dziecka ma prawo do zasiłku macierzyńskiego za pozostały okres odpowiadający okresowi niewykorzystanego urlopu rodzicielskiego.

Oto przykład:
Jeśli do końca trwania umowy o pracę zawartej na czas określony, mama dziecka zdążyła wykorzystać 6 tygodni urlopu rodzicielskiego (z 26), to po rozwiązaniu tej umowy przysługiwać jej będzie zasiłek macierzyński za okres odpowiadający okresowi niewykorzystanego urlopu rodzicielskiego a więc za 20 tygodni.

Jeżeli natomiast część urlopu rodzicielskiego, niewykorzystana przez mamę dziecka w związku z ustaniem jej zatrudnienia, będzie wynosiła 8 tygodni lub więcej, to z tego urlopu, pod warunkiem, że jest pracownikiem, będzie mógł skorzystać tata dziecka. Wówczas to jemu przysługiwać będzie zasiłek macierzyński za pozostałą część urlopu rodzicielskiego.
Wniosek o urlop rodzicielski tata dziecka będzie musiał złożyć u swojego pracodawcy w terminie nie krótszym niż 14 dni przez zakończeniem korzystania z tego urlopu przez mamę dziecka.

mama:
urlop macierzyński (podstawowy oraz dodatkowy) a także urlop rodzicielski przysługuje tylko pracownikom, nie ma do niego prawa osoba niepozostająca w stosunku pracy. Więc wg tego nei należy Ci się Ani rodzicielski ani macierzyński niestety.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kobietka Tobie wychowawczy nie będzie przysługiwał ponieważ nie będziesz zatrudniona. Jedynie oczywiście jeśli będzie miała przepracowane 12 miesięcy i umowa była na cały etat w tym też się wlicza cały macierzyński) będzie należał Ci się zasiłek dla bezrobotnych płatny.

Mama umowę masz automatycznie przedłużona do dnia porodu. Po porodzie będziesz otrzymywała zasiłek macierzyński w takiej samej wysokości jak dostajesz teraz na zwolnieniu lekarskim no może parę groszy większy. I po porodzie masz dwa tygodnie na złożenie pisemko do ZUS-u jaki chcesz wymiar tego zasiłku czy 60% przez pół roku drugie pół roku 40% czy cały roku 80% procent.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Czesc dziewczyny, mnie umowa o prace konczy sie 15 tygodni przed koncem urlopu rodzicielskiego.
Czy ZUS bedzie wyplacal mi zasilek przez pozostale 15 tygodni?
Co z urlopem wypoczynkowym ktory pozostal mi z roku 2013 i pozostanie z 2014 r. Czy zaklad pracy wyplaca mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop?

P.S. rodze w maju 2014, umowa konczy sie w lutym 2015
Do MartyR-Ja zanim zaszłam w ciąże pracowałam juz m moim zakładzie pracy prawie 1,5roku , rok od marca 2012 do marca 2013.i teraz mam kolejna umowe od marca 2013 do marca 2014 i to były na cały etat.a to nie jest tak ze rejestruje sie jako bezrobotna i u nich ide na wychowawcze
image

Kobietka jak już będziesz na zasiłku dla bezrobotnych to nie należy Ci się wychowawczy, bo urlop wychowawczy musi wyrazić zgodę pracodawca. I tak jak napisałaś i umowy przekraczały 12 miesięcy zasiłek będzie płatny.

Graszka te 15 tygodni ZUS będzie Ci płacił, a za urlop wypoczynkowy powinnaś dostać ekwiwalent.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziekuje MartaR:)
do MartaR-ja przepraszam ze tak pytam ale skad masz takie informacje bo kurde teraz to sie załamałam ze nie bede mogła zejsc na wychowawcze ;-(
image

Mama źle napisałam pierwsze 26 tygodni możesz zdeklarować 100% a druga połówkę 60% lub cały rok 80%. Przepraszam za błąd.
imageimage
martaR jestes pewna? na stronie o urlopie rodzicielskim i in nych stronach z przepisami jest napisane , że z chwilą wygaśnięcia umowy o pracę ustaje również prawo do urlopu macierzyńskiego oraz ewentualnie wychowawczego, albowiem obydwa te urlopy przysługiwać mogą wyłącznie kobiecie pozostającej w stosunku pracy.

czyli w przypadku mama umowa jej jest przedłużona tylko do dnia porodu, a nie dłużej więc wg tego nie należy się ani macierzyński ani rodzicielski, ani wychowawczy.

tak samo jak w trakcie rodzicielskiego ustanie umowa o prace na czas określony to wówczar reszte rodzicielskiego może wykorzystać ojciec dziecka.
image
Jestem pewna nie będzie miała urlopu macierzyńskiego tylko zasiłek macierzyński i to roczny wypłacany z ZUS-u. A urlop wychowawczy oczywiście, że się nie należy.
Jedna rzecz to URLOP macierzyński, a druga ZASIŁEK macierzyński. Urlop mogą mieć tylko pracownicy na umowie, a zasiłek przysługuje też po ustaniu zatrudnienia w sytuacjach opisanych powyżej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
słuchajce czy wy wiecie jesli moj pracodawca by mi przedłuzył umowe do konca mojego macierzynskiego to ona ma jakies zobowiazania finansowe i musi cos za mnie płacić za te miesiace ??
image

Kahna. Jeśli będziesz powyżej 12 tyg ciąży w dniu kiedy wygasa Ci się umowa o pracę pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry