Widok

krew w stolcu u dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktos wie co moze oznaczac krew w kupce 3-letniego dziecka? Moj synek chodzi do przedszkola,zaczelo sie miesiąc temu,ostre zapalenie gardla,wysoka temperatura,mocny kaszel, 2tyg. w domu , antybiotyki. Poszedl znow do przedszkola,po paru dniach nowy niegrozny wirus wszyscy poczulismy tylko ból gardla, i na tym sie skonczylo, synek dostal kolejny syrop, i nadal bardzo kaszle, ma lekki katar, dzis zauwazylam czerwone krwiste plamki na calej kupie,bylismy na pogotowiu I dostal kolejny syrop na kaszel! Oczywiscie kazano zrobic w pon. Badania co juz sama zaplanowalam wczesniej,sory za tak obszerny opis ale sie martwie I szukam odpowiedzi
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja choruje na wrzodące zapalenie jelita grubego,objawiało się to krwawieniem w kale i biegunki z krwią.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Krew w kale jest zawsze powodem do czerwonego światła i niepokoju. Koniecznie zagońcie pediatrę do roboty, niech was skieruje na wszystkie potrzebne badania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
napiszę jak było u nas: jak syn miał rok dostał lekkiej biegunki, po dwóch dniach pojawiła sie w stolcu krew.Najpierw myślałam,że to może podrażnienie po luźnej kupce,ale poszłam do pediatry i od razu dostaliśmy skierowanie do szpitala (nie na badania,bo na wyniki trzeba by czekać, pojechaliśmy prosto do Szpitala Dzięcięcego na Polankach). Syn był w świetnej kondycji, lekarki zrobiły wielkie oczy,jak zobaczyły wyniki krwi-okazało się,że ma ostrą małopłytkowość (norma dla dzieci od 130tys a on miał 13tys). Tak naprawdę był w stanie zagrożenia życia, a krew w kupce to było już krwawienie z przewodu pokarmowego. Powód tak naprawdę dziwny, organizm sam zabijał płytki krwi bo myślał,że to wirus (prawdopodobnie rota).
Także ja na Twoim miejscu bym jeszcze dziś pojechała do pediatry po skierowanie do szpitala,gdzieś gdzie dziecku na cito zrobią przynajmniej morfologię. A badania kału możecie robić później.
pozdrawiam i trzymam kciuki,żeby wszystko było OK
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
może ma po prostu poranioną śluzówkę po wcześniejszych infekcjach i antybiotyku... mam nadzieję, że osłonowe byłu przy antybiotyu? ale czasami nawet podanie 2-3 razy dziennie nie wystarcza... moja córa miała poniszczone jelita po bakterii i antybiotyku i trzeba nam było przez pół roku podawać probiotyki by jelita się zagoiły... ale oczywiści lekarz- najlepiej gastroenterolog jest konieczny i badania.. unikałabym też nadmiaru laktozy-nabiału no i te probiotyki... a o wzrodziejącym zapaleniu jelita możemy mówić dopiero jak dziecko będzie dorastało (mój mąż to też ma i lekarze nam mówili, że póki nasze dziecko nie dorośnie nie można tego stwierdzić).
Niestety może byc też tak jak pisze petra...jeśli krwi było sporo to lepiej jedź na Polanki
właśnie nie ma biegunki,nie ma zatwardzenia(kupa normalna), krwi nie było dużo tylko takie plamki wszędzie, pediatra na pogotowiu go zbadała i nie stwierdziła krwawienia,zaleciła tylko zrobic w poniedzialek badania kału,dodatkowo ja poprosze o sk. na morfologie bo jak ważył 13,5 kilo to teraz ma 13. Nic go nie boli,ma energie,nie wiem co jest.:/
zlotajesien oczywiscie brał probiotyk podczas i po antybiotyku z miesiąc pozniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego diagnozuje się niestety u coraz młodszych dzieci - nawet 2-3 letnich. U małych dzieci czasem ciężko odróżnić WZJG od choroby Crohna. Twierdzenie że nie da się stwierdzić tego typu choroby u 3-latka jest błędne.

Oczywiście przyczyn występowania krwi w kale dziecka może byc wiele
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wiem,moze sie nie znam ale wątpie zeby mial wrzodziejące zapalenie jelita,bolałby go brzuch prawda? Jak narazie krewka jest wciąż widoczna,myslalam ze moze to buraczki lub cos w tym kolorze co zjadl ale nie.Jestesmy w trakcie badan na kał,zobaczymy co pokażą wyniki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas byla salmonella biegunka i kreski krwi w kale goraczka
Krew w kale to objaw nowotworu żołądka. Tutaj są wypisane inne wczesne objawy tego nowotworu: http://medyczny-blog.blogspot.com/2015/03/wczesne-objawy-przyczyny-oraz-leczenie.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 16

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

do góry