Widok

lamblie-groźny pasozyt?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam, czy ktoś z was miał lamblie? jakie objawy wam towarzyszyły?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój pies (zresztą od zwierząt można te pasożyty złapać) miał. Wyleczony antybiotykiem. Nie wiem czy były dolegliwości bólowe (raczej nie), ale stolec był luźny, śluzowaty, w sytuacjach stresowych trudny do utrzymania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od kiedy to pasożyty leczy sie antybiotykami?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lamblie leczy się antybiotykami, m.in. metronidazolem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie, mój pies dostawał metronidazol.

dokładnie ten lek, a jakieś objawy u człowieka?

Możesz zrobić badanie na lamblie z krwi,chyba najbardziej miarodajne.

w kale wykryto u mnie lamblie. jak mowie o swoich objawach to praktycznie wszyscy "ciaza". tyle że to jest niemożliwe, dla pewności nawet test zrobiłam, poza tym normalnie mam okresy. dlatego chciałabym się dowiedzieć czy ktoś kto miał to miał podobne objawy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Metronidazol nie jest antybiotykiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeju, kobieto, będziesz się czepiała każdego słowa? Antybiotyki to leki, które stosuje się jako środki w leczeniu wszelkiego rodzaju zakażeń bakteryjnych (za Wikipedią). Metronidazol to lek stosowany ogólnie w leczeniu zakażeń bakteryjnych i pierwotniakowych. Czyli ma podobne działanie.

To zależy od definicji antybiotyku. Nie czepiaj się.

Etanol też działa bakteriobójczo. I chlorek sodu, a nawet wrzątek....

Definicja antybiotyku jest jedna. Metronidazol nie jest antybiotykiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Współczuję twoim bliskim.

A czemu niby? Fajnie jest mieć specjalistów wokół siebie...jakoś zawsze zwracają się z pomocą, tak jak i w drugą stronę zwracam sie do kolegów prawników czy budowlańców... A dla tych wyżej zirytowanych, skoro już czytasz internet to może wyciągnij z tego coś pożytecznego, np. definicję antybiotyku, bo zapewne masz z tym styczność co jakiś czas.

skoro takie rozgadane jesteście. to może powiecie czy w usg jamy brzusznej jeśli by była ciąża to by wykryto ją? proszę bez zbednych komentarzy :)

Podczas usg jamy brzusznej lekarz ogląda też macicę, więc pewnie tak, chyba że to bardzo wczesna ciąża.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jakby już by była to nie taka wczesna, bo 3 msc załóżmy. ale dzięki za odpowiedź. Bo te lamblie mają podobne objawy, i zanim wyszło ze to lamblie to lekarz dał skierowanie na usg jamy brzusznej, już nie wspomnę ze od razu zasugerował ciaze

A test ciążowy robiłaś?

tak, wynik negatywny. raczej tutaj pomyłki nie może być po takim czasie

Nie warto się klocic. pomagamy sobie, a nie wytykajmy jakieś błędy. wiadomo o jani lek chodzi i to najważniejsze :)

Do objawów zakażenia lambliami zalicza się: rozlane bóle brzucha, najczęściej w prawym podżebrzu, występujące po jedzeniu, bóle głowy, uczucie zmęczenia, bezsenność, cuchnące stolce z niestrawionymi resztkami pokarmu, wysypki, stany podgorączkowe, biegunki. Są to typowe objawy, które ma każdy zawsze i wszędzie, bo źle się wyspał, bo coś zjadł i mu zaszkodziło, chyba się przeziębił, "coś mnie bierze".

Kwestia tylko tego czy te objawy występują jednocześnie (kilka) i czy przechodzą , jak przy zwykłym nieżycie żołądka, przeziębieniu itp. czy się utrzymują dłuższy czas

utrzymują się dłuższy czas, to jest już męczące

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Dobry ortodonta (34 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

do góry