Widok
pomidorowy: przecier pomidorowy (kupuję w kartonie z lidla) sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek.
najprostszy;) podsmażony na oliwie czosnek:) posypany serem
bolognese: mielone, cebula, potarta marchewka, czosnek usmażyć. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy. Posypać serem
boczek w kosteczkę usmażyć, dodać śmietanę i ser pleśniowy do rozpuszczenia, ew. serek topiony.
brokuły zblanszować. na patelni rozpuścić 2 rodzaje sera, np. lazur i parmezan. Wrzucić do tego makaron i różyczki brokuła
kurczak w kostkę + zioła prowansalskie lekko podsmażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę. Poddusić do miękkości. Zalać śmietaną z solą i pieprzem, ew. jakieś zioła
to tak na szybko:)
najprostszy;) podsmażony na oliwie czosnek:) posypany serem
bolognese: mielone, cebula, potarta marchewka, czosnek usmażyć. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy. Posypać serem
boczek w kosteczkę usmażyć, dodać śmietanę i ser pleśniowy do rozpuszczenia, ew. serek topiony.
brokuły zblanszować. na patelni rozpuścić 2 rodzaje sera, np. lazur i parmezan. Wrzucić do tego makaron i różyczki brokuła
kurczak w kostkę + zioła prowansalskie lekko podsmażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę. Poddusić do miękkości. Zalać śmietaną z solą i pieprzem, ew. jakieś zioła
to tak na szybko:)
miazdzysz nawet cala glowke czosnku , podsmarzaszja delikatnie naoleju , nastepnie wkrawasz pomidor lima(ew puszka/kartonik krojoneg/przecieranego pomidora) i to podsmarzasz dodajesz oregano, chili sol i pieprz - wedle uznania, mozna ibazylie i inne cuda, na makaron i posypac serem
oryginalnie jest zageszczany przez popruszenie maka ale ja wole wetrzec ser do goracego- lekko odparowanego sosu i to go zageszcza, jakmam miesko to podsmarzam i dodaje ale bez miesa tez jest super. jak kto lubi
oryginalnie jest zageszczany przez popruszenie maka ale ja wole wetrzec ser do goracego- lekko odparowanego sosu i to go zageszcza, jakmam miesko to podsmarzam i dodaje ale bez miesa tez jest super. jak kto lubi
ja nie cierpie z paczki.
ale lubie jak jest słodkawy wiec dodaje pol sloiczka sosu łowicz słodko kwaśny.
pomidory z puszki takie lidlowe przecieram przez sitko zeby bylo bez pestek i tych twardych koncowek.
najpierw mielone z cebulka pokrojona w kosteczke podsmazam dodaje przyprawy takie jakie lubie czyli papryka slodka, tymianek, oregano, bazylia, sol, pieprz i czosnek drobno posiekany na koniec.zalewam pomidorkami i tym sosem i pyszny wychodzi.
ale lubie jak jest słodkawy wiec dodaje pol sloiczka sosu łowicz słodko kwaśny.
pomidory z puszki takie lidlowe przecieram przez sitko zeby bylo bez pestek i tych twardych koncowek.
najpierw mielone z cebulka pokrojona w kosteczke podsmazam dodaje przyprawy takie jakie lubie czyli papryka slodka, tymianek, oregano, bazylia, sol, pieprz i czosnek drobno posiekany na koniec.zalewam pomidorkami i tym sosem i pyszny wychodzi.
Ja podsmarzam mielone,przyprawiam wegetą,pieprzem,tarkuje marchew,pietruche,seler,koroje,pore,na poczatek wrzucam pore do mielonego i podsmarzam,pozniej daje strakowane warzywka podlewam woda,czekam az warzywka beda piekkie dodaje koncentarat,troche cukru do smaku by nie bylo z koncentratem kwasne ,i gotowe:)
ja robię "Carbonarę", ale koleżanka z Włoch zakrzyczała mnie na taką profanację ;)
Kroję szynkę w paski, najlepiej żeby była taka wędzona. Wrzucam 2 serki topione o jakimkolwiek smaku (chyba z hochland wychodzi najlepiej), kubeczek tłustej śmietany 30%, mocno przyprawiam oregano. Zagotowuję na małym ogniu.
Jak mam to dodaję też podsmażone pieczarki - ale to już mój patent, nie konieczny w przepisie.
Polewam makaron - świderki lub nitki.
Smacznego :)
Kroję szynkę w paski, najlepiej żeby była taka wędzona. Wrzucam 2 serki topione o jakimkolwiek smaku (chyba z hochland wychodzi najlepiej), kubeczek tłustej śmietany 30%, mocno przyprawiam oregano. Zagotowuję na małym ogniu.
Jak mam to dodaję też podsmażone pieczarki - ale to już mój patent, nie konieczny w przepisie.
Polewam makaron - świderki lub nitki.
Smacznego :)
podsmażam 50-60dkg mięsa mielonego, do tego dorzucam 1 wielką lub 2 średnie cebule drobno pokrojone, smażę razem :]
później doprawiam - sól, pieprz, bazylia, oregano, przeciśnięte ząbki czosnku :] (czasem jeszcze np. tymianek, majeranek)
dodaję puszkę krojonych pomidorów bez skórki :]
2-3 łyżeczki koncentratu mieszam w miseczce z małą ilością gorącej wody, wlewam do mięsa i duszę :]
smak przełamuje łyżeczką cukru :]
ogólnie nie lubię z serem - więc go nie daję :]
później doprawiam - sól, pieprz, bazylia, oregano, przeciśnięte ząbki czosnku :] (czasem jeszcze np. tymianek, majeranek)
dodaję puszkę krojonych pomidorów bez skórki :]
2-3 łyżeczki koncentratu mieszam w miseczce z małą ilością gorącej wody, wlewam do mięsa i duszę :]
smak przełamuje łyżeczką cukru :]
ogólnie nie lubię z serem - więc go nie daję :]
sos boloński ja tak robię
mieso mielone najlepiej wieprzowo-wołowe
butelka passaty pomidorowej
1-2 puszki pomidorów krojonych z puszki
cebula
czosnek
zioła(bazylia oregano zioła prowansalskie
ser do posypania parmezan lub zwykły żółty
czasem daję oliwki czarne, zielone
sosów z paczki i gotowców ze słoików nie uznaję