Widok

leki na podtrzymanie ciąży

Śródmieście Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam dziewczyny, mam pytanie jakie leki brałyście na podtrzymanie ciąży ? ja jestem po 2 poronieniach i w obu przypadkach brałam acard i duphaston i niestety nie udało się, niedługo chcemy z mężem zacząć starania o dziecko, wpierw wycieczka po kilku ginekologach no i zobacze co oni mi poradzą brać na podtrzymnie, ale też i Was proszę o opinie co Wy brałyście by donosić ciąże?
obie ciąże prowadził doktor mielcarek, teraz nie mam pojęcia kto ciąże poprowadzi gdyż boje się komukolwiek zaufać ;/

pozdrawiam !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pewnie połowa z nas brała duphaston - w Polsce przepisywany jest kompletnie bez badań i najczęściej kompletnie bez potrzeby.

Nie porównuj się z innymi dziewczynami, tylko poszukaj lekarza, który zabierze się za szukanie przyczyny niepowodzeń.
Wszystko zależy jakie masz wyniki badan. Wnioskuje ze możesz mieć coś z krzepliwością dlatego bierzesz Akard. Ja miałam bardzo podobna sytuacje i cala ciąże brałam Clexane a dawkę ustalała doktor na podstawie badan-była ona kilka razy zmieniana w trakcie ciąży. Oczywiście Duphaston tez łykałam.
Co do leków na podtrzymanie ciąży to wszystko zależy od wyników i ew. przyczyn strat ciąż.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
witam tak jak dziewczyny pisalay polowa z nas brała duphaston ale czesc z nia nie potrzebnie, ja tez go brałam , plus luteina , jak skonczyłam odrazu isoptin i fenoterol, miałam robione cały czas badania w 17 tyg dostałam silnych skorczy,dostałam kroplowki ,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez Duphaston brałam
image
agatha ma racje, jesli poronilas juz kilka razy, powinnas znalezc specjaliste, ktory znajdzie przyczyne poronienia - nie zawsze lezy po stronie hormonow i wtedy tabletki jemu nie zapobiegaja. ja poprzednia ciaze od 3 tyg. mialam wspomagana duphastonem (na poczatku az 4xdziennie) i nospa, wlasciwie do konca ciazy (zmiejszajac dawki, plus od polowy ciazy fenoterol). wszystko za sprawa poprzedniego poronienia, wysokiej prolaktyny i slabym wynikom tarczycy (blisko niedoczynnosci). po porodzie, tarczyca wrocila do normy sprzed przeprowadzki na podlasie. przyczyny poronienia moga byc najrozniejsze, od hormonow, poprzez wady w budowie narzadow, wady genetyczne etc. dlatego najwazniejszy jest DOBRY SPECJALISTA.
image

image
Ja tez Duphaston brałam lecz niestety nic nie pomogly w 8 tyg poronilam
image
image
duphaston i nospe.
moze musisz zwolnic tempo ;)
ja nie poronilam, ale malo brakowalo. zmeczenie, przepracowanie i za dlugie stanie na nogach tez moze zrobic swoje
A robiłaś badanie histopatologiczie poronionych płodów? Na dwukrotne poronienie niekonieczie muszą być leki - należy znaleść przyczynę. Być może jest problem genetyczny, i żafna ciąża, nawet na mega dawkach progesteronu, nie będzie w stanie być donoszona. Podstawą wg mnie powinny być badania, w tym kariotyp, was obojga. W związku z powyższym polecam klinikę leczenia niepłodności a nie kilku ginekologów, któzy będą próbować "a nóż się uda".
Ja brałam dupchaston, luteinę, kaprogest, nospę, relanium, i coś jeszcze na samymy początku, ale ja nie produkowalam wogóle progesteronu, więc byłam na zastępczych megadawkach i na cotygodniowym badaniu krwi, a i tak cały czas balansowałam na krawędzi - krwotoki 8, 14, 19 tydzień ciąży. Oczywiście pobyty w szpitalu, ale tam te same leki co wymieniłam. Mój syn ma teraz 10 miesięcy :-) Uważam, że bez pomocy lekarzy z invikty, nie udałoby się - przeciętny ginekolog stosuje tylko duphaston i to całkowicie na slepo...
no i koniecznie przebadaj tarczyce - to bardzo prosta przyczyna poronien i bywa zaniedbywana przez ginekologów ( najlepiej ft4, ths + usg )
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Badanie Hist-pat robione jest zawsze tylko ono nie da przyczyny poronienia a co było ze tak powiem w badanym materiale. Przyczyn tak jak dziewczyny piszą może być bardzo wiele.Zacznij od znalezienia porządnego lekarza który zleci Ci badania-na forum znajdziesz masę opinii o lekarzach-poszukasz i pewnie kogoś dla siebie znajdziesz.

Z całego serca życzę powodzenia, bo wiem jak to jest gdy się czeka.
po badaniach (niski poziom progesteronu w moim przypadku) brałam luteinę (masę) i początkowo również duphaston.

musisz się dokladnie dowiedziec, ale cos mi się o uszy obiło, że po drugim poronieniu wiekszośc badań jest refundowanych. a będziesz musiała ich sporo wykonac, zanim jeszcze wogóle pomyślicie o kolejnych probach.
Chyba nie do końca z ta refundacja. Ja chodziłam w czasie ciąży na NFZ i gdyby nie to ze miałam wykupiony pakiet i chodziłam przepisywać badania to bym sporo wydala kaski:)
Ale warto się dopytać może chociaż cześć badan się uda:)
Miałam podobną sytuację do Twojej, ja nie szukałam przyczyn, bo jak twierdzili lekarze,z którymi się spotykałam mogę zrobić mnóstwo badań, a i tak nie dowiem się dlaczego. Zrobiłam ogólne badania, które zlecił lekarz. Oczywiście wszystko odpłatnie. Wyszły dobrze, więc nie szukałam dalej. W ciąży brałam, duphaston, nospę a po 20 tyg. fenoterol, isoptin, relanium. Ciąża leżąca.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

powiedzcie, że jeszcze będzie lepiej... (23 odpowiedzi)

Moje trzymiesięczne niemowlę właśnie skończyło płakać po ponad pół godzinie...Ono jest chore, ja...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (33 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

waga dziecka na usg a przy porodzie (29 odpowiedzi)

Witam! Jestem w 34 tyg. waga dziecka wynosi 2700 g lekarka mi powiedziała, że urodzę duże...

do góry