Widok

folia odbijająca ciepło za kaloryfer

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
czy ktoś to z Was posiada i czy to działa bo zamierzam kupić. ale chce się dowiedzieć opinii.
z góry dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
TROCHĘ działa, ale cudów nie oczekuj :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam - ale nie dokońca w to wierze, mamy to od dawna teśc mówi że można zaoszczedzic dzieki temu ok 5% ciepla które ucieka
najlepiej jakby wypowiedizal sie ktos kto nie mial a zamontowal i porównał różnice w ogrzewaniu
Moi drodzy, to działa na zasadzie że odbija promienie cieplne. Jeśli grzejnik działa bez nadmuchu to można spodziewać się max 5% oszczędności. Max. ale warto
Odbijanie IR to jedno - to robi alufolia.
Ma sens przy grzejnikach żeberkowych a nie płytowych (konwektorowych). Skuteczność wzrasta ze wzrostem temperatury grzejnika. Jeśli grzejnik standardowo jest ciepły a nie gorący, to i sprawność tego reflektora w zakresie IR jest niewielka.
Drugie to izolacja ściany (cienka warstwa styropianu pod alufolią),
w teorii zapobiegająca wnikaniu ciepła w ścianię ale w praktyce nic nie dająca, bo ściana za tą folią "ściągnie" sobie ciepło z otoczenia (czyli wystudzi ścianę wokół grzejnik) a jest potencjalnym miejscem zalęgu grzyba.
Jak pisałem - taka folia COŚ TAM daje, ale naprawdę niewiele.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wszystkim wielkie dzięki za opinie :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry