Widok

Likwidacja polisy PZU po urodzeniu dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ile czasu czeka sie na wyplate pieniedzy z pzu za urodzenie dziecka. Zglosilam telefonicznie wczoraj mowili ze do 30 wyplata a jak to faktycznie wyglada
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Każda ubezpieczalnia (nie tylko PZU) ma ustawowe 30 dni na wypłatę świadczenia od zgłoszenia roszczenia, a jeśli dokumenty są niekompletne: 14 dni od ich skompletowania. Tyle przepisy.

W praktyce: urodzenie dziecka jest zdarzeniem na tyle oczywistym, że zgłaszając roszczenie i składając komplet dokumentów (akt urodzenia + kopie dowodów tożsamości) rzadko kiedy czeka się dłużej niż 2 tygodnie.
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
A jak wygląda to w rzeczywistosci? Tyle az sie czeka ? To ubezp.grupowe pzu z zakladu pracy.
Może jakas mama zalatwiala to ostatnio

Ok dzieki a co w przypadku zgłoszenia telefonicznego, podałam pesel dziecka i dane czy nie jest szybciej
Anka PZU zazwyczaj szybko rozpatruje roszczenia. Też mam grupowe z zakładu pracy. Ja zawsze zgłaszam przez formularz internetowy na ich stronie i od razu załączam dokumenty. W okresie niewakacyjnym po zgłoszeniu za 3 dni miałam pieniądze na koncie-aż byłam zdziwiona. Teraz w okresie wakacyjnym czekałam 2 tygodnie.
image
A może Sadyl podpowie w jakim ubezpieczeniu nie ma okresu karencji jeśli chodzi o to aby wyplacili za urodzenie dziecka? Będę wdzięczna
jako osoba prywatna się nie ubezpieczysz. musiałabyś przyłączyć się do grpowego ubezpieczenia z zakładu pracy. tam nie miałam karencji.
w pzu składałam wszystko w placówce w piątek, a w poniedziałek miałam pieniądze na koncie- za urodzenie

Za uszczerbek na zdrowiu ciągnęło się jak flaki z olejem
@kicia:

PZU (i inne TU przeważnie również) przyjmują bez karencji osoby przystępujące do grupówki, które zaczynają pracę w danym zakładzie. I przeważnie jest 3-miesięczny deadline. Jak ktoś, zatrudniając się, nie przystąpił w tym czasie do ubezpieczenia, to potem jest pełna karencja.
Dla świeżej ciężarówki rozwiązanie dosyć słabe. Trzeba by zmienić pracę jak pasek się zabarwi, nie mówiąc przyszłemu pracodawcy o ciąży.

Nie mam rozwiązania dla przebarwionego paska. To, które miałem, zdechło :/

Mam dla planujących, ale z karencją.

Jak ktos zna rozwiązanie bez karencji, inne, niż opisałem powyżej.. to złapał Pana Boga za nogi :D

@megii:

Jak pisałem powyżej: urodzenie dziecka (czy czyjaśtam śmierć) jest zdarzeniem oczywistym. Są papiery, jest świadczenie.

Uszczerbek na zdrowiu oczywisty nie jest. Musi to przejrzeć lekarz-orzecznik i ustalić % uszczerbku. Jak TU tnie koszty, to lekarz jest bardziej "zarobiony" co skutkuje wydłużeniem czasu na Jego orzeczenie a zatem i na wypłatę świadczenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ją w 2009 jak urodziłam i poszłam do placówki z dokumentami to mi w kasie od razu wypłacili.
sadyl rozumiem to, jednak kasiora za uszczerbek przydałaby się zawsze wcześniej bo 80 proc płatne l4 i koszty leczenia to jakaś masakra

Mam też pytanie czy jest jakieś ubezpieczenie od szkód wyrządzonych przez dziecko typu porysowanie samochody patyczkiem, wybicie szyby piłką, stłuczenie czegoś w sklepie (wiem, że tak naprawdę nie trzeba płacić za to ale....) czy też uderzenie kolego koleżanki w oko podczas gry w piłkę lub inne zabawy? moje jedno z dzieci ostatnio zadziwia mnie nowymi niemożliwymi a jednak możliwymi wypadkami i zaczyna się to robić coraz kosztowniejsze.

Przepraszam za zaśmiecenie wątku dodatkowym swoim pytaniem
> czy jest jakieś ubezpieczenie od szkód wyrządzonych przez dziecko

Oczywiście. Jest to ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym (bo to rodzice ponoszą odpowiedzialność materialną za szkody wyrządzone przez ich dziecko, czy np. psa). Przeważnie dokleja się to do ubezpieczenia mieszkania. W ubezpieczeniach mieszkań, które zazwyczaj sprzedaję, opcja OC w życiu prywatnym na sumę gwarancyjną 50 kzł kosztuje ok. 20-25 zł/rok i obejmuje wszystkich domowników (także dzieci i zwierzęta domowe) i działa na terenie całej Europy.
Można wykupić OC w życiu prywatnym jako samodzielny produkt. W zależności od zakresu ubezpieczenia jest to koszt rzędu 30-50 zł/rok.

Sam skorzystałem z tego ubezpieczenia, kiedy moja suka, wyrwawszy mi się z ręki wraz ze smyczą automatyczną z dosyć ciężką rękojeścią i przydzwoniła nią w drzwi czyjegoś, dosyć drogiego auta. Koszt naprawy lakierniczej: ok. 2 kzł. Wysupłać z kieszeni byłoby bolesne :/

Reasumując:.. aby nie mieć OC, trzeba być bogatym albo lekkomyślnym ;D
Ktos cos jeszcze wie w temacie pzu. Co oznacza dokladnie czas likwidacji wcZoraj pisalo 4 dni gdy logowalam sie do ich polisy dzis juz 5
Jeżeli chodzi Ci o czas likwidacji na portalu po zalogowaniu się do zgłoszonego roszczenia to jest to czas, który minął od zgłoszenia roszczenia do dnia dzisiejszego.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

do góry