Widok

urlop macierzyński

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, dziewczyny!

Czy trzeba w jakiś sposób informować pracodawcę, iż urodziłam dziecko i chciałabym skorzystać już z urlopu macierzyńskiego (obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim) ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czemu chcesz juz z niego kozystac a jak urodzisz za 3 tygodnie nie lepiej byc na zwolnieniu
image

Uploaded with ImageShack.us
sorki zle doczytalam:)
image

ja pisalam podanie i dolaczalam akt urodzenia kopie nie wiem jak to teraz jest
image

Powinnaś dostarczyć pracodawcy zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciąży.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
O urlopie macierzyńskim też musisz powiadomić choćby z tego powodu by otrzymac zasiłek macierzynski, poza tym panie z kadr muszą prowadzić odpowiednią dokumentację z ZUSEM.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Dziękuję Rino!

pozdrawiam

a wczoraj cos czytalam ze dluzsze jest macierzynskie :D
mają wydłużać o 2 tygodnie aż dojda do 26 tygodni

image
image

Drogie mamy, z jakiej opcji urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego korzystacie? 80% przez cały okres czy 100% + 60% po pół roku?
Czy wybór jednak lub drugiej opcji jakoś może wpływać na poziom wynagrodzenia?

Ja też wybiorę 80% za miesiąc. Przy starszych dzieciach nie było urlopu rodzicielskiego. Miałam macierzyński 5 mcy, zaległy urlop i dalej do pracy. Teraz skorzystam skoro mogę do roku :)

Polecam na spokojnie wyliczyć sobie ile zarobisz w przypadku 80% przez cały rok. A ile zarobisz w przypadku jakbyś brała na początku 100% a potem dopiero 60 %.

Na tej stronie jest wszystko dobrze opisane:
https://www.bebiprogram.pl/zdrowie-mamy/planuje-ciaze/wszystko-co-o-urlopie-macierzynskim-powinna-wiedziec-przyszla-mama

Jeśli wrócisz do pracy możesz liczyć również dodatkowo na płatny urlop w wysokości 2 dodatkowych dni. Zreszta jest sporo ulg ( wszystko jest opisane w linku powyżej).

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

do góry