Widok

urlop wychowawczy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
hej
obecnie jestem na urlopie macierzyńskim i zastanawiam sie jak to jest z wychowawczym tzn, jakie trzeba spełnić warunki żeby go otrzymać.może wiecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
witam

proszę o pomoc.przysluguje mi prawo do wychowawczego ale moje dochody i męża za 2008 pzrewyzszaja ta kwote.co mam zrobic zeby dostac płatny?moj emeil alexa22@tlen.pl
alfaluna moze miec racje, ale jak pisze chodzi tu o pieniazki, ktore dostaje sie z MOPSu, moja znajoma z pracy tez z tego korzysta. Wiem bo dyrektor u mnie w szkole mi podpowiadal, o takim rozwiazaniu na wychowawczym. Mowil rowniez, ze wlasnie licza sie tylko dochody meza, nie za bardzo chcialo nam sie oboje wierzyc w to ale teraz jestem juz bardziej pewna po wypowiedzi alfaluna.
asior - a czy moge poprosic o info czy u nas sa jakies szanse na wychowaczy? tzn ja bede planowala składac wniosek w lipcu 2010, to za jaki okres bede musiala przedstawic nasze dochody? moj maz bardzo mała zarabia (oficjalnie za rok 2009 - zatrudniony tylko 3 m-ce po ok 1800 zł, moje zarobki to ok 2500 m-nie od poczatku 2009 roku) czyli jak przechodze na wychowaczy moje zarobki trace i wtedy biora tylko meza?
Od listopada obowiązują dochody za rok 2008.

Jeżeli przechodzisz na urlop wychowawczy i z Waszymi wspólnymi dochodami się nie kwalifikujecie tj przekraczacie kryterium 504 zł na osobę miesięcznie to Twój dochód można uznać za utracony.

Utratę dochodu robi się zawsze od następnego miesiąca tzn. jeżeli przejdziesz na urlop wychowawczy np w październiku to utrata będzie od listopada. Jeżeli będziesz na urlopie wychowawczym np. od 1 listopada to też już w listopadzie Twój dochód można uznać za utracony.
W takiej sytuacji przedstawiasz swój dochód i męża oddzielnie.

Jeżeli w 2008 r. mąż pracował w jakiejś firmie X, a teraz pracuje w firmie Y i ma niższe dochody to możesz poprosić aby tamte dochody potraktować za utracone i doliczyć oddzielnie dochód uzyskany z nowej firmy. Liczy się dochód za pierwszy pełny miesiąc pracy.

Witam. Ja jestem urlopie wychowawzym. W pazdzierniku odebralam ostatni zasilek rodzinny oraz zasilek wychowawczy. Teraz trzeba złozyc ponownie wniosek aby dalej otrzymywac wyzej wymienione swiadczenia. W momencie zlozenia pierwszego wniosku nie mialam jeszcze swojego rozliczenia jakie bylo potrzebne gdyz podjelam prace w kwietniu ubieglego roku i w pozniejszym czasie (Juz po otrzymaniu pozytywnej decyzji z OPS) dopiero sie rozliczalam i dokumenty o dochodach posiadal tylko maz. Teraz do kolejnego wniosku bede dołączac dochody meza oraz swoje i mam co do tego obawy :( Jest nas troje. Oboje w umowach mamy wynagrodzenie miesieczne 1126,00zł. Rozliczenie wiadomo jest za ubiegly rok. teraz jestem na zasilku wychowawczym wiec teraz wiadomo ze to troche malo męza pensja + zasilek na utrzymanie domu i rodziny ale z rozliczenia zeszlego roku sytuacja wyglada zupelnie inaczej. Piszecie ze Dochod matki jest utracony. Tak, zgadza sie. Mnie tez tak poinformowano kiedy zapytalam przy skladaniu pierwszego wniosku. Watpliwosci moje sa takie: mamy z mezem wspolne rozliczenie a wyzej zostala udzielona wskazowka CYTUJE: "dziewczyny, zawsze bierze się dochody obojga rodziców-w tym przypadku najlepiej gdyby były dwa odrębne zaświadczenia ze skarbówki (oddzielne matki i oddzielne ojca, bo w ten tylko sposób można obliczyć dochód utracony matki)..." Co w przypadku wspolnego rozliczenia?
dziewczyny, zawsze bierze się dochody obojga rodziców-w tym przypadku najlepiej gdyby były dwa odrębne zaświadczenia ze skarbówki (oddzielne matki i oddzielne ojca, bo w ten tylko sposób można obliczyć dochód utracony matki).
Ten dochód z 2005 r. dzielimy przez aktualną ilość osób , czyli przez 3......!!!
Dochód utracony może być wtedy wtedy kiedy matka uzyska prawo do urlopu wychowawczego (na macierzyńskim nie można odliczać dochodu ). W razie pytań służę dalszą pomocą.......

No ja wlasnie tez jestem na wychowawczym i gdyby moj dochod sie liczyl to nie mialabym tego dodatku

No nie wiem czy dochod matki sie nie liczy jak mops kaze przyniesc wykaz ze skarbowki dchodow obojga ja tez jestem na wychowawczym
Dochód matki sie w takim przypadku nie liczy, nazywa się go dochodem utraconym więc dochód męża nie może przekroczyć 1500 zł. Tylko to nie jest płatny wychowawczy tylko z MOPSu dostaje sie dodatek do wychowawczego w wysokości 400 zł ;)

a mi się marzył wychowawczy ale pewnie i tak się nie załapie

ja tez nie wiem o co chodzi:)

ale tak czy siak wiem,ze na płatny wychowawczy na pewno sie nie załapie, wiec nawet w to nie wnikam.
zreszta na razie jeszcze mnie to nie dotyczy, ale jak sie zdecydujemy na dzieciątko , to po macierzyńskim wracam do pracy.

no dobra to od początku drukowanymi ;)
Jest sobie rodzinka. Żona powiedzmy niech zarabia z 1000 a mąż z 700. Jak by nie patrzeć już przekraczają już te magiczne 1500 ileś tam. i są sami. Tyle zarabiają przez 2005, w 2006 żona rodzi dziecko, macierzyński i wychowawczy. Biorąc pod uwagę, że żona już nie pracuje, są 3 osoby i jedynym dochodem jest 700zł męża nie otrzyma ona zasiłku, bo przed urodzeniem dziecka jak pracowała przekraczali to 1500? Zawsze myślałam, że te kwoty, których nie można przekroczyć liczą się wtedy kiedy jest dziecko, i racuje już tylko mąż. Ahh ale ze mnie ciemniak ;)

Dominika , jeżeli są 3 osoby w rodzinie (nawet jeżeli w 2005 r. nie było dziecka)to dochód z 2005 r. nie może przekroczyć kwoty 1512,00 netto na miesiąc

Masz pytania to śmiało pytaj, zajmuję się takimi sprawami....

albo coś ze mna nie tak albo nie wiem... jeśli dochód nie może przekroczyć 504 zł na osobę (wliczamy też czas kiedy dziecka jeszcze nie ma, bo przecież za caly rok w tył, jak ktoś wczesniej napisał) To zakładając, że jest małżeństwo, które ma najniższą krajową, to i tak nie ma szans na zasiłek wychowawczy, bo przeciez nawet ta najniższa jest wyższa od 504zł... Sorki jak głupoty pisze, może mam jakies zaćmienie umysłu dzś ale tak to zrozumiałam

dochód bierze się z 2005 r. + dochód uzyskany jeżeli takowy wystąpił (art.3 pkt 24 cytowanej wyżej ustawy)

Art.10 Ustawy o świadczeniach rodzinnych z dnia 28 listopada 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 228 poz.2255 z późn. zm.) oraz § 3 Rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 2 czerwca 2005 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne (Dz. U. z 2005 r. Nr 105 poz 881 z późn. zm.).....
Dochód nie może przekroczyć kwoty 504,00 zł na osobę w rodzinie!!!

no niestety :) polskie realia
te 1524zł liczy się za czas przed otrzymaniem zasiłku wychowawczego? bez sensu... ja myślałam, że nie może przekroczyć w momencie gdy już się na nim przebywa... to jakaś parodia jest...

Źle sformułowałaś pytanie, rozumiem, że chodzi ci o zasiłek wychowawczy, bo urlop wychowawczy dostaniesz bez problemu;) po złożeniu wniosku o urlop wychowawczy u pracodawcy;)

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
bardzo wam dziekuje za odzew

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (140 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Zakup mieszkania - rozterki (62 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Dobry ortodonta (47 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry