Widok
alfaluna moze miec racje, ale jak pisze chodzi tu o pieniazki, ktore dostaje sie z MOPSu, moja znajoma z pracy tez z tego korzysta. Wiem bo dyrektor u mnie w szkole mi podpowiadal, o takim rozwiazaniu na wychowawczym. Mowil rowniez, ze wlasnie licza sie tylko dochody meza, nie za bardzo chcialo nam sie oboje wierzyc w to ale teraz jestem juz bardziej pewna po wypowiedzi alfaluna.
asior - a czy moge poprosic o info czy u nas sa jakies szanse na wychowaczy? tzn ja bede planowala składac wniosek w lipcu 2010, to za jaki okres bede musiala przedstawic nasze dochody? moj maz bardzo mała zarabia (oficjalnie za rok 2009 - zatrudniony tylko 3 m-ce po ok 1800 zł, moje zarobki to ok 2500 m-nie od poczatku 2009 roku) czyli jak przechodze na wychowaczy moje zarobki trace i wtedy biora tylko meza?
Od listopada obowiązują dochody za rok 2008.
Jeżeli przechodzisz na urlop wychowawczy i z Waszymi wspólnymi dochodami się nie kwalifikujecie tj przekraczacie kryterium 504 zł na osobę miesięcznie to Twój dochód można uznać za utracony.
Utratę dochodu robi się zawsze od następnego miesiąca tzn. jeżeli przejdziesz na urlop wychowawczy np w październiku to utrata będzie od listopada. Jeżeli będziesz na urlopie wychowawczym np. od 1 listopada to też już w listopadzie Twój dochód można uznać za utracony.
W takiej sytuacji przedstawiasz swój dochód i męża oddzielnie.
Jeżeli w 2008 r. mąż pracował w jakiejś firmie X, a teraz pracuje w firmie Y i ma niższe dochody to możesz poprosić aby tamte dochody potraktować za utracone i doliczyć oddzielnie dochód uzyskany z nowej firmy. Liczy się dochód za pierwszy pełny miesiąc pracy.
Jeżeli przechodzisz na urlop wychowawczy i z Waszymi wspólnymi dochodami się nie kwalifikujecie tj przekraczacie kryterium 504 zł na osobę miesięcznie to Twój dochód można uznać za utracony.
Utratę dochodu robi się zawsze od następnego miesiąca tzn. jeżeli przejdziesz na urlop wychowawczy np w październiku to utrata będzie od listopada. Jeżeli będziesz na urlopie wychowawczym np. od 1 listopada to też już w listopadzie Twój dochód można uznać za utracony.
W takiej sytuacji przedstawiasz swój dochód i męża oddzielnie.
Jeżeli w 2008 r. mąż pracował w jakiejś firmie X, a teraz pracuje w firmie Y i ma niższe dochody to możesz poprosić aby tamte dochody potraktować za utracone i doliczyć oddzielnie dochód uzyskany z nowej firmy. Liczy się dochód za pierwszy pełny miesiąc pracy.
Witam. Ja jestem urlopie wychowawzym. W pazdzierniku odebralam ostatni zasilek rodzinny oraz zasilek wychowawczy. Teraz trzeba złozyc ponownie wniosek aby dalej otrzymywac wyzej wymienione swiadczenia. W momencie zlozenia pierwszego wniosku nie mialam jeszcze swojego rozliczenia jakie bylo potrzebne gdyz podjelam prace w kwietniu ubieglego roku i w pozniejszym czasie (Juz po otrzymaniu pozytywnej decyzji z OPS) dopiero sie rozliczalam i dokumenty o dochodach posiadal tylko maz. Teraz do kolejnego wniosku bede dołączac dochody meza oraz swoje i mam co do tego obawy :( Jest nas troje. Oboje w umowach mamy wynagrodzenie miesieczne 1126,00zł. Rozliczenie wiadomo jest za ubiegly rok. teraz jestem na zasilku wychowawczym wiec teraz wiadomo ze to troche malo męza pensja + zasilek na utrzymanie domu i rodziny ale z rozliczenia zeszlego roku sytuacja wyglada zupelnie inaczej. Piszecie ze Dochod matki jest utracony. Tak, zgadza sie. Mnie tez tak poinformowano kiedy zapytalam przy skladaniu pierwszego wniosku. Watpliwosci moje sa takie: mamy z mezem wspolne rozliczenie a wyzej zostala udzielona wskazowka CYTUJE: "dziewczyny, zawsze bierze się dochody obojga rodziców-w tym przypadku najlepiej gdyby były dwa odrębne zaświadczenia ze skarbówki (oddzielne matki i oddzielne ojca, bo w ten tylko sposób można obliczyć dochód utracony matki)..." Co w przypadku wspolnego rozliczenia?
dziewczyny, zawsze bierze się dochody obojga rodziców-w tym przypadku najlepiej gdyby były dwa odrębne zaświadczenia ze skarbówki (oddzielne matki i oddzielne ojca, bo w ten tylko sposób można obliczyć dochód utracony matki).
Ten dochód z 2005 r. dzielimy przez aktualną ilość osób , czyli przez 3......!!!
Dochód utracony może być wtedy wtedy kiedy matka uzyska prawo do urlopu wychowawczego (na macierzyńskim nie można odliczać dochodu ). W razie pytań służę dalszą pomocą.......
Ten dochód z 2005 r. dzielimy przez aktualną ilość osób , czyli przez 3......!!!
Dochód utracony może być wtedy wtedy kiedy matka uzyska prawo do urlopu wychowawczego (na macierzyńskim nie można odliczać dochodu ). W razie pytań służę dalszą pomocą.......
no dobra to od początku drukowanymi ;)
Jest sobie rodzinka. Żona powiedzmy niech zarabia z 1000 a mąż z 700. Jak by nie patrzeć już przekraczają już te magiczne 1500 ileś tam. i są sami. Tyle zarabiają przez 2005, w 2006 żona rodzi dziecko, macierzyński i wychowawczy. Biorąc pod uwagę, że żona już nie pracuje, są 3 osoby i jedynym dochodem jest 700zł męża nie otrzyma ona zasiłku, bo przed urodzeniem dziecka jak pracowała przekraczali to 1500? Zawsze myślałam, że te kwoty, których nie można przekroczyć liczą się wtedy kiedy jest dziecko, i racuje już tylko mąż. Ahh ale ze mnie ciemniak ;)
Jest sobie rodzinka. Żona powiedzmy niech zarabia z 1000 a mąż z 700. Jak by nie patrzeć już przekraczają już te magiczne 1500 ileś tam. i są sami. Tyle zarabiają przez 2005, w 2006 żona rodzi dziecko, macierzyński i wychowawczy. Biorąc pod uwagę, że żona już nie pracuje, są 3 osoby i jedynym dochodem jest 700zł męża nie otrzyma ona zasiłku, bo przed urodzeniem dziecka jak pracowała przekraczali to 1500? Zawsze myślałam, że te kwoty, których nie można przekroczyć liczą się wtedy kiedy jest dziecko, i racuje już tylko mąż. Ahh ale ze mnie ciemniak ;)
albo coś ze mna nie tak albo nie wiem... jeśli dochód nie może przekroczyć 504 zł na osobę (wliczamy też czas kiedy dziecka jeszcze nie ma, bo przecież za caly rok w tył, jak ktoś wczesniej napisał) To zakładając, że jest małżeństwo, które ma najniższą krajową, to i tak nie ma szans na zasiłek wychowawczy, bo przeciez nawet ta najniższa jest wyższa od 504zł... Sorki jak głupoty pisze, może mam jakies zaćmienie umysłu dzś ale tak to zrozumiałam
Art.10 Ustawy o świadczeniach rodzinnych z dnia 28 listopada 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 228 poz.2255 z późn. zm.) oraz § 3 Rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 2 czerwca 2005 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne (Dz. U. z 2005 r. Nr 105 poz 881 z późn. zm.).....
Dochód nie może przekroczyć kwoty 504,00 zł na osobę w rodzinie!!!
Dochód nie może przekroczyć kwoty 504,00 zł na osobę w rodzinie!!!