Widok

ułożenie miednicowe, planowa cesarka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jestem w 33tyg. moje dziecko jest duże i ciągle główką w górę. mój lekarz mówi, że ma jeszcze trochę czasu, żeby sie obrócić, a jak nie to da mi skierowanie na cesarkę.
moja mama szaleje. rozmawiała z położną, która już teraz doradziła, żeby iść do szpitala, umówić się na planową cesarkę, bo inaczej jak przyjadę z bólami, to zmuszą mnie do naturalnego porodu, wymęczę się, a i tak skończy się cesarką. dorodziła też kilka prywatnych konsultacji u lekarza ze szpitala (oczywiście położna umówi), żebym miała "swojego" lekarza. naciągactwo?
nie chcę planowej cesarki. wolałabym urodzić (nastawiałam się na cesarke i tak, bo dzidziuś zapowiada się bardzo duży), jak poród się zacznie. z bólami pojechać i niech robią, co potrzeba.
jak to jest z kwalifikacją do porodu?
któraś z was miała podobną sytuację?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli dziecko nie obróci się przez następne 2 tygodnie, poproś swojego lekarza o skierowanie na cesarskie cięcie. Wykonuje się je zazwyczaj w 39 tygodniu, rzaaadko czeka się do rozpoczęcia akcji porodowej.
Z tego co wiem, nie można mieć "swoich" lekarzy i położnych- wszystko zależy od zmiany, na jaką trafisz.

Ja miałam odwrotnie- dziecko niby dobrze ułożone, a i tak skończyło się cesarskim cięciem. Po cc- nie polecam Klinicznej. Praktycznie żadnej pomocy ze strony pielęgniarek, jeśli chodzi o same położnice, zero informacji o pielęgnacji rany, w efekcie czego u mnie rana bardzo brzydko się goi :(
www.cannella.ownlog.com
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja do ostatniego usg mialam miednicowe i nawet w dniu porodu wiec jezeli sie nie oboici to cesarka ..
ja rodzilam paskudka na klinicznej i bylo ok . u mnie sie dobrze goi pewnie zalezy od skory
image
image
Wiem ze moja ciocia miala cesarke z gory zaplanowana ale czekali do boli. Dopiero jak zaczela sie akcja porodowa to pojechala do wojewodzkiego i od razu miala cesarke
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja również miałam położenie miednicowe i na zaspie bez żadnego "ale" zrobili mi cc. Urodziłam w 39 tc. Skierowanie do szpitala dostałam od lekarza prowadzącego który na wizycie mi powiedział że to JUŻ :)

Ale chyba nie trzeba mieć skierowania od lekarza ze ma sie położenie miednicowe bo oni chyba i tak cie w szpitalu badają. BYnajmniej ja miałam normalnie usg robione w izbie przyjęć. Ale co do tego to moge sie mylić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marteczka dzidzia jeszcze ma czas, pewnie sie przekreci, moj w 36 tygodniu sie przekrecil
image
image
Ja skierowanie na cc dostałam od gina już w 35 tc ze względu na ułożenie i wagę choć to drugie radzę traktować z przymrużeniem oka bo na kolejnym usg wyszło inaczej, zależy jak lekarz zmierzy.
Mała dalej się nie obrocila więc cc będzie na pewno. Mi polozna radziła abym czekała na jakieś sygnały, skurcze cokolwiek żeby dziecko wiedziało że coś się dzieje i potem nie przeżywało takiego stresu przy wyciaganiu z brzucha ;)
image
pisząc "swojego lekarza" miałam na myśli takiego, który się ze mną konkretnie umówi na termin i czas, że mam przyjechać na cc (czyli wtedy, kiedy będzie miał dyżur).
na izbie przyjęć robią jeszcze usg? położna mówila, że nie robią, że trzeba przynieść ostatnie (a ja mam caaaały plik z opisem, że ułożenie miednicowe i pewnie do porodu uzbiera mi sie drugie tyle;)).
ze względu na siebie i dziecko też wolałabym poczekać na bóle, bo wtedy i mój organizm ma sygnał (słyszałam, że po cc czasami są problemy z karmieniem) i dziecko jest gotowe.
to jak? mam się zgłosic do szpitala na konsultacje (prywatnie na konsultacje?) czy czekać? chcę rodzić w redłowie.
w Redłowie na izbie podłaczają pod ktg potem jest badanie i usg
raczej nie umawiają na konkretnt termin Koleżanka była na patologi ze mną z powodu przepływów i małej ruchliwości dzidzi wypuscili ją w 35 tyg a ze to był jej 2 poród w ciągu 1,5 roku pierwsza cesarka to odrazu ustalono kolejną ale tez miała jakieś wskazania inne nie pamiętam do końca

dzidzia moze się jeszcze przewrócić wiec spokojnie napewno lepiej jest czekać na rozpoczęcie akcji

mogę dać Ci namiary na dr żółtowskiego z redłowa przyjmuje prywatnie na pogórzu górnym

Jeśli trafisz na stół dr Adama właśnie to gwarantuje piękną blizne jak od linijki której prawie nie widze :D
U mnie na usg w 38 tyg. było ułożenie miednicowe, też szykowałam się na cesarkę, a kolejne usg w dniu terminu córeczka obrócona była główką do dołu (po urodzeniu ważyła 4150g, nawet moja p. doktor była zaskoczona)
Także uważam że Twoja dzidzia ma jeszcze czas:)
ja podobnie duże dziecko jeszcze tydzień przed porodem ułożone miednicowo, zaczęła się akcja ja spanikowana w szpitalu, bo przecież miednicowe ułożenie, zaczęłam się wydzierać, że szybko mają mi zrobić cesarkę wymachując ostatnim usg, skórcze niemalże od początku jak je poczułam co 3 minuty i to takie że myślałam, że wykituję, a lekarz na izbie przyjęć mi mówi, że główka na dole, po normalnym badaniu na łóżku, do końca nie mogłam w to uwierzyć, także spokojnie jeszcze dużo czasu :)))
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

do góry