Widok

mieszkanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam dziewczyny zalmke
chcialabym kupic mieszkanie ale jak widze ceny to sie zalamuje
Kredyt w wysokości 1000zł to dla nas za duzo

Wynajmowanie jest be sensu bo to kasa wyrzucona w bloto

kurcze co robic ?
gdzie szukac mieszkania i gdzie brac kredyt ?

pomóżcie prosze

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agatha, ok....wszystko zalezy od ludzi, ale "młodzi powinni mieszkac sami", sami próbowac zycia, zdobywac doświadczenia małżeńskie, bez dodatkowych dobrych rad, bez podsłuchiwania.

wiesz ja nie widze nic strasznego mieszkania z rodzicami, ale w dużym domu, gdzie przynajmniej jedno piętro należy do młodych, drugie do tesciów, rodziców. Ale nie w trókę, czy w czwórke w 2 pokojach. Mieszkałam tak przez rok, mimo iz mam super teściowa i nieco mniej fajnego teścia, to jestem w pełni szczęśliwa, że mamy swoje mieszkanie.

Tak naprawde, to za mieszkaniem trzeba bylo sie rozlgądać jakis rok temu, teraz to juz naprawde trzeba mieć duzo szcześcia, aby coś dostać, a może wygrać totka, albo zarabiac bojońskie sumy.
zgadzam sie,ze mieszknie całe zycie z rodzicami to straszna sprawa
ale brac kredyt przy pomocy rodziców, na który nas teoretycznie nie stac, to bzdura
zadne wyjscie z sytuacji

no niestety ale w duzej mierze od mieszkania równiez.nasi rodzice cale zcie mieszkali z rodzicami i wiem jak to wplywa na ich zycie.

Nie przeprasam za bledy
Majls, moi teściowie mieszkali u rodziców kilkanaście lat. Z dzieckiem, w jednym dużym pokoju podzielonym na dwa. Są świetnym małżeństwem i na mieszkanie z rodzicami nigdy nie narzekają.

W bliskiej rodzinie mamy parę "staruszków" trzydziestoparolatków, którzy zamieszkali w sprezentowanym przez rodziców mieszkanku zaraz po ślubie.

Więc to chyba nie od mieszkania zależy, ale od ludzi... Nie popadajmy w przesadę...
amen !

Nie przeprasam za bledy
pmagadalena, nie wiem, ile pokoi masz mieszkając z rodzicami swego męza, ale wiedz ze gdy bedziesz miała dziecko, to zrobi sie jeszcze bardziej ciasno i niewygodnie. Czy na pewno taki "kołchoz"chcesz zapewnic własnemu dziecku...wiecznie z babcia na karku...?

Jedno wiem z doświadczenia mojej rodziny, małżenstwo mieszka obecnie juz 14 lat w mieszkaniu z teściami jednej ze stron, maja syna, ktory ma swoj pooik, oni maja drugi maly pokoik, ale nigdy nie byli sami w domu, nigdy nie było mowy o super intymnych przezyciach, nigdy nie zaznali wspólnej kapieli, nigdy nie zjedli kolacji sama na sam przy swiecach rozstawionych w calym mieszkaniu, nigdy nie byli zupelnie sami....dzięki temu dzis sa zgorzkniala para 37 latkow, ktora zachowanie ma jak 60 latkowie.
Nie będę się licytowała, kogo znam i co ten ktoś twierdzi :)

Wiadomo, że są zadowoleni i niezadowoleni z TBS-ów.
Jednak moim zdaniem nie ma dymu bez ognia.

Poza tym wierze mężowi ;P
to zalezy gdzie : czy w trojmiescie czy poza

mowie o kkredycie na jakies 160 tys.sadze ze cos znajdziemy jakies 2 male pokoiki.

Nie przeprasam za bledy
ale gdyby nam nie dali a rodzice chca wziasc ...to chyba trzeba ryzykowac.chyba ze wynajmowac,bo innego wyjscia nie ma, czekac nie mozemy

Nie przeprasam za bledy
znam osoby mieszkające w TBS-ach, nikt z nich nigdy nie narzekał na jakosc tych mieszkań, nie wiem skąd te opowieści, że tbs to jakiś drugi sort, znam też takich, którzy kupili nowe, piękne nie tbs-y za dużą kasę i mają sporo wątpliwości, co do jakości
zgadzam sie z toba w 100%

wiesz co nie mam złej pracy mam dosyc dobra prace nie nazekam
ale tez niestety nie licze zebym zarazbiala wiecej
na dziecko nam kasy starczy az tak mało nie zarabiamy i własnie dlatego nie stac nas na kredyt bo dziecko i utrzymanie starczy ale dziecko+ kredyt to braknie i musze z czegos zrezygnowac

Emka drzemka...Świeta prawda, lepiej małw ale swoje, nawet najukochańsi rodzice wychodza bokiem po pewnym czasie. tańsze mieszkania poza Gdańskiem, gdynią są.....więc w obecnej sytuacji tylko to wchodzi w rachube, lub mieszkanie w gorszym stanie na rynku wtórnym.

myslę, tez że branie kredytu przez rodziców to nie jest zbyt dobre rozwiązanie, bo oprócz splaty raty 9nie mała suma)..np. 700 zł +czynsz ok. 350 zł+ tel. kom ok. 60 zł+ kabl/owka, internet ok. 100 zł+ prąd ok. 100zł, wychodzi miesięcznie = 1310 zł, a do tego jeszcze raty np za sprzęt lodówka, pralka, III filar i inne nie zapowiedziane, acz konieczne opłaty. To miesięcznie daje niezłą sumke, a raz w roku ubezpieczenie z banku i ubezpieczenie mieszkania dla banku.... w styczniu wszystkie oplaty wyniosły mnie 2.000 zł.......nie jest to mało
pmagda - nieśmiało zapytam czy skoro kasy za mało - na kredyt, opłaty, jedzenie itp. to czy nie czas rozglądać sie za nową pracą??
Co jeśli sie pojawi dziecko, które tak bardzo chcesz??
Przecież wtedy na nic nie starczy :(

powodzenia w wyjściu z tej patowej sytuacji :)
Niestety na spółdzielnie nie ma co liczyć :( mam to przetrenowane!
Nie mogą wyrzucić meneli na bruk.
Muszą im zapenić lokal zastępczy, a takich spółdzielnie nie posiadają.

Mój Mężulek pracuje na różnych budowach w 3mieście i widział jak są budowane TBS-y i nigdy sie nie zgodzi, aby w nich zamieszkać - więc nie polecam :/

Zostaje kredyt i zakup mieszkania na wolnym rynku
- lepiej mniejsze i dalej od centrum, niż wynajmować czy mieszkać u teściów.
moze lepiej poczekac az oboje bedziecie mieli ustabilizowana pozycje w pracy ??

i mi obiecałas troszke jadu

z reguły okres kredytowania nie oze przekroczyc 75 r zycia kredytobiorcy, wiec obecnie moga miec max 45 lat, zebyscie mogli wziac kredyt na 30 lat

po drugi bałabym sie spłacac kredyt, jezeli nie chca mi go dac
skoro nie miałabym zdolnosci to nie brałabym kredytu. z prostej przyczyny: moze nie byc mnie stac go spłacic
teraz nie jestr trudno dostac kredyt, wiec....

No przestańcie, bo mi jad wyschnie. A zamierzam produkować gratisy dla fanklubu :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry