Widok

migdał u dwulatka, kiedy zdecydować sie na usunięcie? namiary na laryngologa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie, kiedy można usunąć migdał dziecku, bo słyszałam ze można usunąć po 3 roku. maly nam teraz od 4 tyg kaszle,syropy nie pomagaja, i lekarz twierdzi ze to moze byc alergia, albo migdal.
moze ma ktos sprawdzonego laryngologa prosze o namiary.
z gory dziękuje za informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój maluch ma bardzo przerośnięty 3 migdał dobry a nawet bardzo dobry laryngolog DR.Chełmiński powiedział zeby nie usuwać dziecko rośnie a migdał stoi w miejscu wiec z czasem to nie bedzie problem są specjalne srodki na obkurczenie go troszke maly w zeszlym roku bral szczepionke taka do picia przez 5 mc (ale tylko 3 dni w miesiacu)Rybimunyl i skutek jest super przestal chorowac
Mialam ten sam problem bylam z moim mlodym na Polankach najpierw u alergologa zrobilismy od razy testy okazalo sie ze czysty no i potem dostalismy skieronaie do laryngooga okazao sie ze 3 migfal bardzo mocno przerosniety. Decyzja o wycieciu zapadla od razu prawie po miesiacu mial zrobiona adenotomie od zabiegu jest juz 3,5 miesiaca i powiem szczerze ze nie zaluje ze sie go pozbylismy mlody jest zdrowy spi lepiej Lekarze po zabiegu powiedzieli ze maly mial takiego wielkiego migdala jak 8 latki a on ma dopiero 4.

KL co do lekow obkurczajacych i innych szczepionek uodparniajacych to w mlodego przypadku nic nie zdawalo egzaminu 3 lekarzy laryngologow mialo to samo zdanie ze jesli jest mocno przerosniety to niestety trzeba go usunac. Usuwa sie go od 3 roku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko mnie dziwi, ze moj maly pierwszy raz teraz jest chory, fakt trwa to juz 4 tydzien, ma kaszel taki mokry i to w nocy, albo nad ranem, nie bylo wczesniej problemow, i co nagle wina migdala, albo od razu alergia, moim zdaniem flegma mu zalega, bo jak pije mleko to oddycha buzka, kataru teraz nie ma, a mial mocny . juz sama nie wiem co:(
no jeśli codzi o mojego smyka nie ma problemu ze spaniem nie chrapie ani nic innego się nie dzieje w pierwszym roku przedszkola dosc sporo chorowal i lekarze mowili ze t wina migdałka w tym roku nie byl jeszcze chory (to znaczy w roku przedszkolnym -od wrzesnia)
Namiar na dobrego laryngologa:
http://www.trojmiasto.pl/foniatra-laryngolog-o12565.html
image
image
moja cora ma ponad 3 lata i tez lakarz stwierdzil 3 migdala, ale powiedzial ze jesli nie przeszkadza a mala nie choruje to nic z tym nie robic , tymbardziej tez teraz odchodzi sie od usuwania migdalow a mala nie choruje tylko wlasnie okresowo wiecej kaszle i ma katarek splywajacy do gardelka ale nic pozatym
mozna usunac dobrze a mozna narobic przy usuwaniu wiecej szkody jak np. jednemu ostatnio slyszalam - dziecku wycinali migdal cos mu uszkodzili i dziecko nie mowi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Znam osobę, której usuwano trzeci migdał w wieku wczesnoszkolnym. Skończyły się problemy z chrapaniem i infekcjami.
image
image
może jeszcze ktos mial problem z migdałami?
ja mialam wycinany jak mialam 4 latka. szpital pamietam przez mglę...ale to bylo 21 lat temu ;)
Ja słyszałam, że wycina się po 3 roku życia dopiero.
J amiałam dawno temu wycinany migdał i mi odróśł ;p
U dwulatka raczej nie wytna bo moze znowu odrosnac
Moj synek ma 2 lata i 3mce, mocno przerosniety 3ci migdał. Pani laryngolog z polanek zalecila usuniecie i podciecie bocznych ale oni sie nie podejmuja usuwania u tak malego dziecka. Mam umowiona wizyte w wojewodzkim na 2 lutego ale zrezygnujemy.

Mlody chrapie i caly czas oddycha przez buzie.

Najlepszy laryngolog na pomorzu dr Wolf przyjmuje w Sopocie prywatnie 70 zl wizyta zgodzil sie z przerostem ale absolutnie nie zgodzil sie z zaleceniem podciecia bocznych migdałow. Powiedzial ze powalczymy z lekami obkurczajacymi i szczepionkami i zobaczymy. Moze sie uda, nie ma co odrazu ciagnac dziecka na operacje w pelnym znieczuleniu.
no wlasnie, ja tez jestem tego zdania, to za male dzieci są na operację, moj synek codziennie nie chrapie, i nie przeziębia sie, takze ja tez poczekam
Wojciech Brzoznowski - Otolaryngolog
adres:
81-085 Gdynia, Czeremchowa 1
tel: 501-107-875
przyjmuje też w AM w Gdańsku
ja miałam usuwany migdał w wieku 12 lat. Wcześniej od małego miałam problemu z uszami tzn. zapalenie uszu albo zapalenie gardła albo angina i tak co rok regularnie. Jak tylko migdał usunięty został tak choróbska poszły w siną dal.
Kiciara Wolf to już ma chyba ze sto lat co???jak byłam malutka to już bylw w wieku podeszłym a doliczyć 30 lat hehe
Wolf to dziadek ale jeden z najlepszych specjalistów
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie robimy badania, ale wszystko wskazuje na przerośnięty trzeci migdał u mojego 3latka. Do laryngologa skierował nas... dentysta, bo Koni oddychał mu przez gardło, choć kataru nie było widać. Synek nigdy nie chorował na uszy ani anginę, nie ma nocnych bezdechów, ze zgryzem chyba też wszystko w porządku. Tyle że często oddycha otwartą buzią (a nie chcemy mieć gapiowatego dziecka :)))
Laryngolog (dr Sova) skierował nas na bezpłatne badania słuchu, które tez wskazują na przerośnięty trzeci migdał... Ale próbujemy jeszcze kropelkami i syropkami, mam nadzieję że uda się operacji uniknąć...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry