Widok

nadżerka po porodzie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Mam problem. 6 tygodni po porodzie poszłam na badanie lekarskie u gina. Okazało się, że mam nadżerkę. Nigdy wcześniej jej nie miałam. Lekarz powiedział, że trzeba będzie coś z tym zrobić, ale nie teraz. Karmiłam wtedy piersią, no i byłam w trakcie połogu. Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać kiedy mam do niego znów przyjść na wizytę. Boję się wypalanki, dlatego nie dzwonię i się nie umawiam. Co się robi w takich wypadkach? Miałyście też coś podobnego? Czytałam na necie, że są lekarze, którzy zostawiają nadżerki w spokoju i nic się z kobietami nie dzieje, ale są też przypadki, że zaniedbana nadżerka powoduje raka szyjki macicy. Już sama nie wiem. Poradźcie coś, proszę.

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też mam ten problem (tylko mi ginekolog już wykryła ją na początku ciąży). Mi lekarka kazała przyjść jak wróci okres po trzeciej miesiączce. Ale jeszcze się nie wybrałam a powinnam już pójść w marcu :(. Nie wiem co będzie z nią robić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie lekarz też na samym początku ciąży oglądał dokładnie i niczego nie stwierdził. Mam wrażenie, że ta nadżerka pojawiła się w trakcie ciąży, bo wtedy już lekarz wziernikiem nie sprawdzał ze względu na ryzyko uszkodzenia płodu. Skoro tobie kazała czekać 3 miesiączki, to ja sobie poczekam. Na razie mam jedną za sobą :-) To będzie długie czekanie.
Czy ty też masz takie dziwne galaretkowate upławy?

image
image
KateZ
Ja również mam nadżerke, lekarz mi wykrył w czasie ciąży. Moja gin po porodzie przepisała mi czopki na stan zapalny, teraz będe miała robioną cytologie i jeżeli wyjdzie dobrze to będe miała wymrażaną. To nic nie boli i trwa ok 3min.
Niema co zwlekać z tym!!!

image
Kate nie masz sie czego obawiac :)
mialam nadzerke, ale moja ówczesna ginekolog pozbyla sie jej za pomoca krioterapii, nic strasznego, podczas krótkiego zabiegu po prostu czasem brzuch zabolał jak podczas miesiączki,
jedyny warunek ktory pamietam to taki, ze mialam przyjsc po wakacjach, bo po tym nie mozna kapac sie ani w morzu ani w jeziorach....

image
image
Ja nie mam żadnych niepokojących objawów. A cytologię na początku ciąży miałam dobrą mam nadzieję że nic sie nie zmieniło. Muszę się w końcu wybrać i mieć to z głowy.
Przecież teraz się nie wypala! Tylko wymraża. Ja też to miałam, nic strasznego. Bałam się tak strasznie, że z powodu stresu zrobiło mi sie niedotlenienie mózgu i prawie bym zemdlała. A to nic nie boli. Nawet nie wiecie jak mi wstyd było. Lekarka była bardzo miła i stwierdziła że na porodówce to ona mnie sobie nie wyobraża. Stwiedziła, że zzo to absotutne minimum, abym nie zwariowała. Kochana lekarka, chciaż ktoś mnie rozumie.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
mi tez sie pojawiła wciazy i lekaarz - b. dobry specjalista - absolutnie zakazał robienia czegokolwiek. jesli badania cytologiczne wychodza ok to sie zostawia - zamrazanie lub inne sposoby zostawiawia sie na czas po urodzeniu dzieci, gdyz poźniej - przy porodach mogą pojawic sie niezłe komplikacje - miejsca po zlikwidowniu nadzerki nie "rozchodzą się' - rozciagają juz tak jak powinny, mogą powstac pęknięcia itp. rzeczy wiec najpierw urodzenie zieci potem zabieg.
Rozmawiałam tez z kilkoma kobietami, które miały robiony zabieg wczesniej a poźniej rodziły pierwsze lub kolejne dziecko ( pierwsze przed wypalaniem,a a to kolejne po wypalaniu) i to samo potwierdziły co powiedział lekarz - komplikacje i trudnościprzy porodzie.

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
tu jeszcze info z netu zanlazłam:
choć zdania dot. usuwania przed porodami lub po sa jaz zawsze - podzielone...... a wybór nalezy do nas....

cytuję:

nadżerkę rzekoma, czyli prawdopodobnie tę o jakiej wszsytkie mówimy, mozna stwierdzić po zwykłym obejrzeniu szyjki przy uzyciu wziernika. Jest to po psortu zaczerwieniony obszar wokół ujścia szyjki macicy. KOlposkopia pozwala jedynie na obejrzenie szyjki z bliska, jakby pod lupą, w ządnym razie nie ogląda się komórek nabłonka!! Kolposkopia ma słuzyć do określenia zmian na szyjce, a nie do stwierdzania nadżerki, choć oczywiście w powiększeniu lepiej widac.

I nadżerka nie prowadzi do raka!!!!! Ektopia to jedynie prawidłowy nabłonek w niewłasciwym miejscu! Czyli komórki gruczołowe kanału szyjki macicy zamiast komórek nabłonka wielowarstwowego na zewnątrz szyjki. Raczej powoduje dyskomfort niż jest zagrożeniem. A rak jest powodowany tylko i wyłącznie przez zakażenie onkogennymi typami wirusa HPV. Kiedyś myslano, że nadżerki są temu winne, bo czasem szło to w parze. Jednak dziś przy obecnym stanie wiedzy wiadomo, ze to jest nieprawda.
Nadżerki nie trzeba usuwać, szczególnie u kobiet, które nie rodziły może to stanowić pewne zagrożenie tj. przy wyborze metody inwazyjnej powodujacej powstawanie blizn. Zmniejszają one elastyczność szyjki, czy tez ją zwężają w efekcie podnosząc ryzyko pekniecia szyjki podczas porodu. Nie musi tak być!!

.......jesli kobieta czuje prawdziwy dyskomfort (obfite upławy, pieczenie podczas stosunku itd.) - wtedy można przeprowadzić usuwanie nadrżerki. Jednak nie powinno się tego robić u kobiet które jeszcze nie rodziły ponieważ jak stwierdziła katzet możliwe jest pęknięcie blizny podczas porodu. Czytałam wiele książek medycznych (w koncu medycyna sie szykuje ) i w żadnej nie napotkałam się na "konieczność" usuwania nadżerki bądz na niebezpieczeństwo z nią związane.

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Jeśli nadżerka jest mała można próbować leczyć ją globulkami. Jeśli nie należy się nią zająć.Anim jednak cokolwiek się zacznie należy zrobić kolposkopię. To takie oglądanie szyjki macicy pod mikroskopem. Jeżeli będzie ok to powinno się leczyć. Nie leczona nadżerka może powodować raka szyjki macicy. Ja już moją wyleczyłam.

Ja miałam nadżerke po pierwszym porodzie. Pani gin wykryła ja nabadaniu kontrolnym po połogu. Kazała mi przyjść po pierwszym okresie i tak zrobiłam. Dostałam tabletki dopochwowe na 2 tygodnie. I wszystko sie wyleczyło. Na następnym badaniu pani powiedziała, że jest już cacy :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (134 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry