Widok

onanizm u kilkumiesięcznych dzieci??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Słyszałyście o czymś takim u dzieci 6-7 miesiecznych??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Raczej dziecko poznaje swoje ciało....
słyszałam ale raczej u kilkulatków ,może na początek warto zrobić badanie moczu,a później zapytać lekarza co o tym sądzi.
moja corcia zawsze sie lapie jak ją przewijam ale ja myśle ze to z ciekawość :)
jeśli sie wierci czy ociera to zrób badanie na pasożyty.
image
---
Unosi nózki i mocno je zaciska...robi sie czerwona i malo kontaktowa...i tylko w pozycji lezacej..
Z tego co opisujesz, twoja córka wykazuje objawy onanizmu wczesnodziecięcego. Mialam ostatnio na zajeciach na UG własnie ten temat poruszany.
Napisze troszkę o tym.
W 1 Przypadku sprawa dot. 7 miesiecznego chlopca. Kilkakrotnie w ciagu dnia mocno zaciskał nóżki, prężył się, jakby odpływał.. nie reagował na mówienie. Rodzice martwili sie, odwiedzili kilku lekarzy, w tym neurologa, ale nic to nie dało. Z dzieckiem wszystko ok. W koncu dzięki znajomym trafili na wiekowego lekarza, który od razu rzucił diagnoze- onanizm wczesnodziecięcy. Kazał odwodzic nóżki, przy kazdej próbie"zabawy"dziecka. Chłopiec wtedy niemiłosiernie się złoscil, krzyczał tak ze był cały czerwony, Po kilku takich dniach oduczył się takich praktyk.
Onanizm w tym wieku wbrew pozorom jest grozny, dziecko wyucza sie zachowan na ktore ma czas w okresie dojrzewania.
Trzeba dzieci uwaznie obserwowac,przyczyną u takich maluchów moze byc zbyt obcisla pieluszka, body.Zwykly przypadek mozen doprowadzic do takich praktyk.
Piszę o tym, bo to moze doprowadzic do swego rodzaju zaburzen. Np. Dziewczynka w wieku 7 lat od malego prawdopodobnie praktykowala onanizm, i w chwili kiedy byla w sytuacji stresowej przy tablicy nagle podniosla spodniczkę i wsadzila rączkę w majtki ... a dzieci sie smialy. U niej to był taki odruch. Dlatego pilnujmy swoje dzieci, one mają na to czas.
Miałam ten problem z córeczką.
Zaczęło się w wieku ok 2,5 roku. Akurat u nas to wyglądało tak,że pocierała rączkami okolice intymne w ogromnym skupieniu albo czasami jak się wygłupiałyśmy i leżała na mnie to też się ocierała.Jak pytałam co robi odpowiadała- bawię się.

Początkowo nie zwracałam uwagi w sensie,że nie krzyczałam i nie mówiłam nic na ten temat tylko skutecznie odwracałam uwagę np. zajmując czymś,wołając do siebie.
Po jakimś czasie zaczęłam tłumaczyc,że tak nie należy się bawic,że do zabawy służą zabawki i takie tam:)
Stopniowo zaczęła robic to rzadziej a od jakiegoś czasu już nie obserwuję takiego zachowania.

Gorzej wytłumaczyc kilkumiesięcznemu maluchowi ale trzeba jakoś odwracac uwagę bo faktycznie gdy będzie takie zachowanie będzie niekontrolowane może dziecko wpaśc w nawyk i robic to przy innych.

Ale pamiętac trzeba,że nie należy złościc się,karac i wyśmiewac bo tak w sumie to podobno normalny etap w rozwoju i bardzo wiele dzieciaczków tak robi.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

do góry