Widok

nasza młodzież

Wsiadłam dzisiaj w południe do tramwaju, w którym siedziało obok siebie czterech młodych i pięknych mężczyzn (chyba uczniów zespołu szkół przy ulicy Grunwaldzkiej, ale może się mylę). Między nimi i stojącą starszą panią trwała rozmowa. Z tego co się zorientowałam owa pani zwróciła im uwagę, żeby przestali przeklinać w miejscu publicznym. Na co ci młodzi i piękni mężczyźni odpowiadali jej w swoim wulgarnym języku, przy czym, poza wulgaryzmami bardzo niegrzecznie. Przyłączyłam się do tej pani, potem swoje zdanie wypowiedziała jeszcze inna starsza pani. Niegrzeczne odzywki tych młodych i pięknych mężczyzn słychać było wyraźnie. Zauważyłam, że jeden z tych młodych i pięknych mężczyzn zatkał sobie uszy. Nie wiem czy nie chciał słyszeć swoich kolegów czy komentarza pań. Gdy tramwaj dojechał do przystanku panowie się podnieśli dalej wulgarnie i niegrzecznie komentując zajście, ale w tym momencie odezwał się do nich inny młody mężczyzna. Wyraźnie nie popierał ich wypowiedzi. Ucieszyło mnie to, że oprócz nas, pań w różnym wieku (ale raczej starszych) wulgaryzmy i niegrzeczne zachowanie nie spodobało się też młodemu człowiekowi. Proszę reagujmy na chamskie, wulgarne wypowiedzi w miejscach publicznych. Dołączmy do osoby, która odważyła się zwrócić uwagę. Jak zareaguje więcej osób, to może młodzież, której ani w domu ani w szkole nie powiedziano co to jest język polski, co to jest kultura języka i w ogóle ich nie wychowano. Wszystko im wolno, a my się boimy. Czy to jest normalne? A tacy są młodzi i piękni...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za uświadomienie Sadyl ,na ciebie zawsze można liczyć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@JF:
Dwie powyższe wypowiedzi to były wpisy reklamowe.
Admin juz się tym zajął.
Nie doszukuj sie w nich sensu.
edytamedi -bardzo inteligentna wypowiedź (sarkazm)
A możesz ją rozwinąć?
nasza młodzież jest straszna
tak to już u nas bywa
Właśnie dlatego staram się unikać uogólnień dotyczących całych grup etnicznych, społecznych czy zawodowych. Zwykle są one zwyczajnie krzywdzące.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
Bardzo krzepiące.
Szkoda tylko, że o takiej akcji dowiadujemy się z amerykańskiego portalu - a nie rodzimych merdiów.
http://www.poland.us/strona,25,11996,0,mlodziez-zawstydzila-nauczycieli.html
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Za wychowanie młodzieży odpowiadają przede wszystkim ci, którzy ją wychowują itd....
Nie wiem co ludzi doprowadza do takiego zachowania. Przecież wiedzieli, że podpalenie go nic nie da, bo kasy i tak im nie odda. Mam nadzieję, że dostaną maksymalny wyrok kary i będzie to groźbą dla wszystkich.

`Bo proszę Pani, żadna młodzież nie powinna siadać w środkach lokomocji publicznej. Chyba, że są wolne miejsca i nikt nie stoi. Na siedzenie przyjdzie czas, kiedy osiągną odpowiedni wiek. Do tego czasu niech się hartuje ta nasza piękna młodzież i niech ją ktoś wychowuje.`

I tu ciśnie się tylko na myśl stwierdzenie, że to właśnie Pani jest źle wychowana.

Bardzo często jeżdżę komunikacją miejską i to nie dlatego, że chcę tylko muszę... kursuję między pracą, uczelnią a szpitalem - jestem aktualnie na dializach.

Ustępuję miejsca starszym 'ledwo chodzącym' osobą ale najczęściej spotykam się z tym, że własnie te osoby, które na prawdę potrzebują by usiąść nawet nie skorzystają z oferty wolnego miejsca, to właśnie te Panie (i Panowie), którzy nie zajmują się niczym innym jak ploteczkami i towarzyskimi wizytami u lekarza najgłośniej kłócą się o ustąpienie im miejsca.

Dlatego uważam, że mimo młodego wieku (niecałe 24 lata) wolne miejsce mi się należy. Nie zmuszam nikogo by mi go ustępował ale jeśli jest wolne to korzystam.

A co do przeklinania bo o tym był wątek... Nie raz spotkałam się z tym, że starsza osoba zbluzgała jakiegoś 'dzieciaka' właśnie za to, że nie chce ustąpić miejsca - sama byłam tego 'ofiarą' . Więc wpierw proszę się zastanowić nad tym jak wychowane jest starsze pokolenie a dopiero później wypowiadać się na temat młodzieży. I proszę pamiętać o tym, że gdzieś się tego uczą a nie wszyscy pochodzą z patologicznych rodzin :).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ludzie nie reagują bo się boją, kto podejdzie do grupki 4-5 agresywnie czy wulgarnie zachowujących się ludzi ??? Pewnie mało kto, kto wie po czym mogą być co zrobić, wczoraj słyszałem jak 2 dzieciaków podpaliło bezdomnego z zemsty że kasy im nie dał... to się nazywa bezstresowe wychowanie
Wszyscy sie boja zwracac uwage...
...bo to cioty były nie panowie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powiem tak w większej grupie jest łatwiej być nie grzecznym, nie miłym i wulgarnym. Zapewne gdyby któryś z tych mężczyzn był by sam nie był by taki bezpośredni i niegrzeczny. Przy kolegach trzeba się pokazać, że ma się jaja.
Miałam kiedyś taką sytuację w SKM, w ostatnim przedziale (służbowym?) razem ze mną podróżowało kilkanaście osób. Większość to byli już Panowie w eleganckim wieku, zapewne wracający z pracy. W tym ja i koleżanka i młody chłopak.

Pomijam fakt, że młody chłopak, robił dyskotekę w wagonie. Muzyka z telefonu na maxa. Ale wyciągnął papierosa i zaczął go podpalać. Wkurzyłam się i z koleżanką zwróciłam mu uwagę. W zamian pod naszym adresem dostałyśmy siarczystą ilość epitetów.

Co na to współpasażerowie? Nic. Odwrócili się, jakby sytuacji nie było;/

Panowie w wieku mojego ojca!!! No cóż. Przykro mi było, bo chłystek był jeden i to wątły.

Brak reakcji na takie zachowania i powszechna znieczulica to jest problem tych czasów. Bo to nie jest tak, że MŁODZIEŻ jest durna. To elementy są durne, ale nikt nie chce zwracać im uwagi. I jak znajdzie się jedna odważna osoba, to i tak ma przegrane już z góry, bo nikt jej nie pomoże.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mnie przeszkadza młodzież posługująca się rynsztokowym, wulgarnym językiem (nie to, że czasem przeklnie, tylko że używa tej odmiany języka) oraz to, że głównie siedzi młodzież! Proszę zobaczyć w tramwaju, autobusie o w godzinach od 14,15... Starsze osoby stoją a siedzi prawie wyłącznie młodzież. Nie świadczy to dobrze o wychowaniu, o kulturze. A ,,Takie będą Rzeczypospolite, jakie młodzieży chowanie''. A kto to powiedział?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wiek to nie przywilej. Jeżeli młoda osoba jest ciężko zmęczona, to co ma powiedzieć 40, 50, 60-letnia... Też ciężko pracuje zawodowo i w domu i do tego ma bagaż lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie jest to ok ze przez takie sytuacje jak przedstawione w pierwszym poscie cala mlodziez jest postrzegana jako zla, wiele razy wracajac z pracy pozno po wielu godzinach bylam tak zmeczona ze ledwo widzialam na oczy, mam 24 lata ale wygladam na o wiele mniej nie raz uslyszalam jakis fatalny komentarz, wszyscy musimy sie zastanowic nad soba i mlodziez ktora piekne lekcje wynosi z domu i dorosli, ktorzy swoj wiek uwazaja za przywilej.
rozbawił(a)eś mnie "całokształtem" ~:)
"dr" to tęsknota czy żal straconych dni (???)

ps
Idę pod prysznic więc koniecznie wróć z przepisem na jakąś "wzniosłość" , której nie rozumiesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

Klimatyzacja w biurze (58 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Hotel w Raciborzu (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

Grajdołki (256 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry