Widok

nauki przedmałżeńskie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś się orientuje gdzie w jak najkrótszym czasie można załatwić kurs nauk przedmałżeńskich.
Może tak na jednym spotkaniu :)

I czy to prawda, że jest on ważny tylko rok? Bo mam taki z liceum i znajomy mi mówił, że niestety jest on już nie ważny, ksiądź od niego chciał nowy. A mój narzeczony swój zgubił, ksiądz mu nie chcą wystawić duplikatu to poradźcie gdzie to jak najszybciej załatwić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przez telefon powiedzieli mi coś innego :/
a trzeba się wcześniej zapisywać albo być z tej parafii? teraz mieszkamy bardzo blisko, ale jesteśmy z innych części 3miasta :/
czy to są 3 spotkania co wtorek? z rzędu?
Do Okrąglaka może iść każdy! Ja jestem z parafii w Sopocie, a nauki odbywaliśmy w Okrąglaku.
albo sie zaloguje zeby bylo lepiej :D
Ktos pisal ze w Serca Jezus sa nauki od 19 do 20. Nieprawda.

Od wczoraj zaczol sie nowy cykl i trwa od 18 do 20 ! No powiedzmy wczoraj skonczyl sie kolo 19:20-30. Bylo ciekawie i napewno ciekawiej niz na nauce tanca.... :D :D :D

tez niemam czasu sie logowac :D
polecan nauki wekendowe na ujeścisku , jeszcze w zeszłym roku były wekendowe
nie jestem anonimowa, jestem Loca w każdym temacie. Logowanie to strata czasu:)

Nauki tańca i tak uważam za totalna bzdurę:) Nam też chciano zrobić taki "prezent: na całe szczęście najpierw sie zapytano.

Porażka totalna. taniec nad nauki :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
~Loca - wypowiadaj się jako osoba zalogowana a nie anonimowo.
Zastanów się nad swoimi wypowiedziami. W dobie dzisiejszych czasów każdy robi to co chce i uważa za stosowne. Nauka tańca nie jest ważniejsza ale została już zaplanowana dawno z resztą dostaliśmy ja w prezencie więc trzeba t wykorzystać A jeżeli są alternatywy by skorzystać z czegoś innego to czemu nie!. Każdy swoja wiare pokazuje na taki jaki chce sposób. Jeśli jestem osoba wierzącą i mam potrzebę wziąć ślub kościelny to go wezmę i nie powinno Cię to interesować.
masakra...

nauka tańca ważniejsza od nauk przedmałżeńskich. po co bierzesz kościelny? żeby móc kupić suknie? do USC też możesz mieć, więc nie zajmuj sobie czasu naukami...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
niestety ze względu na szkołe weekendy odpadają. Więc zostaje mi przejści sie w poniedziałek do okrąglaka i liczyć że nikogo nie wyrzuca. Bo wtorki odpadają bo idziemy na kurs tańca a prawie we wszystkich parafiach we wtorki sa nauki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My byliśmy w kosciele serca Jezusowego. 4 spotkania od 19 do ok 20.
Można iść w ciemno, bez żadnego dzwonienia i zapowiadania się.
my jesteśmy zapisani na majowe nauki weekendowe w Matemblewie 20-22:)
Naprawdę a ja myślałam że do okrąglaka każdy może iść, Ale ja wsumie bez dzwonienia mam zamiar się z Narzyczonym wybrać teraz od poniedziałku.
Dziewczyny, a któraś z Was była może na naukach we Wrzeszczu w Parafii pw. Najświętszego Serca Jezusowego? Chcieliśmy iść do Okrąglaka, ale tam tylko dekanat Przymorze/Oliwa - a my mieszkamy we Wrzeszczu i już problemy robiią...z resztą Siostra, która odebrała telefon bardzo niemiła :/
owszem, zaświadczenie przynieść trzeba, :)
jednak uważam, że osoby jak np autorka wątku, które chcą odbyć nauki w jak najszybszym czasie stracą bardzo wiele. Dlatego jeśli kogoś goni czas może w spokoju usiąść z narzeczonym i posłuchać tych nagrań w domu. Z resztą co tam komu w duszy gra ;)
No tak można ich posłuchac ale zaswiadczenie trzeba na papierze zanieść do kościoła
ja wszystkim szczerze polecam nauki przedmałżeńskie Pana Jacka Pulikowskiego, mozna ich wysłuchać w internecie pod poniższym linkiem

http://swjozef.com/mp3/nauki_przedmalzenskie_jacka_pulikowskiego/406.html

są wspaniałe!
mam pytanie czy ktos wie ile czasu trwają nauki w okraglaku.
tak jeszcze mysle,że spotkań w weekend pewnie bedzie wiecej bo aż nie chce mi się wierzyć że tylko jedno spotkanie i koniec. a w matemblewie organizowane byly jednorazowe, trwające przez cały weekend (pt,sb, nd)
a czy ten kurs jest drogi?
do góry