Widok

nauki przedmałżeńskie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Którą parafię moglibyście polecić na nauki przedmałżeńskie i poradnictwo rodzinne? Chcielibyśmy coś wynieść z tych spotkań, a wiem, że nie wszędzie jest interesująco
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a skąd jesteś??

image
mieszkam w gdańsku
preferuję zdecydowanie okolice starówki, ale nie mam problemu aby docjechać np. na Morenę czy do wrzeszcza
Polecam weekendowe nauki w Matemblewie, ale słyszałam, że na Ujeścisku (parafia Ojca Pio) są też ciekawe. Mają tam też planowanie rodziny - prowadzą je fajni ludzie

Dziękuję bardzo, musze tam zatem koniecznie zadzwonić
Szkoda nerwów. I tak nic nie wyniesiesz. No chyba że cofniesz się do czasów Średniowiecza. Wykłady o bzdurach, oderwane od rzeczywistości.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Morena kościół Bożego Ciała, też jest całkiem ok ;)

A czy ktoś może orientuje się kiedy zaczynają się nauki przedmałżeńskie w Gdyni-Orłowie??

image

zawsze we wtorek o 19

image
a kto wie w której parafii w gdańsku jest sympatycznie i ksiądz idzie z duchem czasu i nie będzie się czepiał, że razem się mieszka przed ślubem, bierze się anty itd itp??? bo nie chcialabym się z jakimś księdzem kłócić :)

image

image
na żadnym spotkaniu nikt nie czepia się tego że mieszka się razem przed ślubem itp bo tam się raczej nie dyskutuje z prowadzącymi...fakt faktem samo średniowiecze i nudy, a u nas np babeczka od poradnictwa rodzinnego - jedno spotkanie w cyklu nauk przedmałżeńskich jest właśnie wstępem do poradnictwa- to zacofanie na maxa pokazała. Aż wstyd.
Ja ogólnie przesiedziałam i myślałam o czymś innym....4 spotania i z głowy.
Grunt żeby trafić na normalną babeczkę od nauk przedmalżeńskich.

A w orlowie nauki przedmałżeńskie są we wtorki na 19.

image

http://kozlowskagnieszka.wordpress.com/
Najlepsze jest to - brak możliwości dyskusji z prowadzącym. Tym sposobem są wypierane niewygodne argumenty, bo po co ryzykować możliwość ośmieszenia się przez prowadzącego.

A z drugiej strony katolicka mściwość - jakby ktoś się odezwał, na pewno prowadzący/ca już by szepnęła komu trzeba co i jak.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Nie zgadzam się, że zawsze takie nauki są beznadziejne. Może faktycznie źle trafiliście...
Nasze nauki w Matemblewie trwały może trochę dłużej niż tradycyjne - bo cały weekend. Prowadzone były przez "zwykłych" ludzi (młode małżeństwa), można było z nimi rozmawiać, ale przede wszystkim mieliśmy skupić się na rozmowach ze sobą. Nie będę pisać więcej, ale jeżeli ktoś chce pójść na takie nauki nie dla księdza, tylko dla siebie i swojej drugiej połowy, to polecam! :)

Dla tych, którzy nie chcą się zawieźć w tym temacie i chcą skorzystać sensownie z nauk polecam spotkania w Gdyni u Jezuitów.
a gdzies w gdansku sa nauki przedmalzenskie, ktore nie sa rodem ze sredniowiecza? chcialabym milo spedzic tam czas, dowiedziec sie czegos i ogolem nie zalowac ze wlasnie tam mialam nauki :) z gory dziekuje ze info :)

image

image
Morena, kościół Bożego Ciała, w miarę przyzwoicie ;)

ile placiliscie za te nauki w Matemblewie????
image
130zł od pary (ale w cenie były materiały, obiad, napoje, ciasta...)

Hej, czy nauki w Gdyni Orłowie odbywają się w tym starym kościele z czerwonej cegły z cmentarzem dookoła? Wiecie dokładnie, gdzie trzeba trafić?
witam,
planujemy z moim przyszłym mężem wybrać się na nauki od 4 Kwietnia do Parafii Św. Mikołaja w Gdańsku,
czy ktoś już może korzystał z takich nauk w tym kościele? a może ktoś wybiera się w tym samym terminie?

url=http://www.maluchy.pl]image[/url]
witam.my sie wlasnie wybieramy od 4 kwietnia na nauki do Mikolaja.trzeba sie tam zapisywac?a gdzie bedziecie odbywac poradnictwo rodzinne?
image
małgonia83 napisał(a):

> witam.my sie wlasnie wybieramy od 4 kwietnia na nauki do
> Mikolaja.trzeba sie tam zapisywac?a gdzie bedziecie odbywac
> poradnictwo rodzinne?

hej,
ja bazuję na informacjach internetowych (http://www.gdansk.dominikanie.pl/kurs_przedmalzenski.php), wg tej stronki zapisy nie są konieczne, a poradnictwo ponoć odbywa się po naukach, więc tam napewno nas skierują.
Będziesz ślubować w Kościele Św. Brygidy? To też moja parafia, ale ślub bierzemy za miastem i załatwiamy licencję :)
pozdrawiam

My poradnie chcemy zalatwic juz w marcu.Moja parafia jest Sw.Brygida i tam ślubujemy.

image
małgonia83 mieszkasz na starówce? moze sie znamy! jesli nr 83 z twojego nicku to twoj rok urodzenia to musimy sie znac bo ja tez jestem 83! Pozdrawiam!

image
calkiem mozliwe ze sie znamy 83 to moj rocznik:)no i jedna parafia:)

image
a chodzilas do szkoly podstawowej nr 50 ? jesli tak to do jakiej klasy?

image
ja chodzilam do 57.razem mialysmy pewnie bierzmowanie:)

image
acha no to napewno mialysmy razem beirzmowanie bo my mielismy wlasnie z 57! no prosze jaki swiat maly! pozdrawiam!

image
czyli my się musimy znać, bo 57 to też moja podstawówka, ale ja chodziłam o klasę wyżej, bo jestem rocznik 82' :)
do zobaczenia na naukach :)

dziewczyny bardzo prawdopodobne, że też 3 kwietnia (czwartek o 19:00) będę razem z narzeczonym na tym kursie :)

Powiedzcie mi tylko, jeśli nie jestem z tej parafii, ani nie biorę ślubu w trójmieście, to czy mogę tak po prostu odbywać te kursy? czy muszę mieć jakieś dokumenty czy coś takiego? :)

Z góry dzięki za odpowiedź :)

image

image
proponuję Ci wykonać tam telefon, bo nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.
my też nie jesteśmy z Parafii Św. Mikołaja i też nie bierzemy ślubu w macierzystych parafiach ... jak będziemy spisywać protokół w mojej kancelarii to wszystkiego się dowiem jakie dokumenty są potrzebne do nauk

ile przed ślubem trzeba odbyć nauki i poradnictwo?

papilio1@op.pl
A co nauk u dominikanów. W kwietniu nie ma u nich nauk, dopiero w maju. My chodzimy teraz i przyszło 4 krotnie więcej osób niż się spodziewali. Przeor powiedział, ze pomysli, aby nastepne były tylko dla osób z tej parafi. Nauki są w kościele, chociaz salka była juz przygotowana.Ale rzeczywiście nauki są bardzo interesujące.
Ja wczoraj skończyłem nauki w parafi św Ignacego Loyoli.
Nauki odbywają się co tydzień, aż do wakacji. Wystarczy przyjść na 4 nauki, nie trzeba zaczynać od pierwszej, tylko idzie się w 4 kolejne tygodnie.
Wczoraj proboszcz prowadził i wszyscy się uśmiali, był dość bezpośrenieni i lubi sobie zażartować. Nie każde nauki tak wyglądają, 2 razy są małżeństwa, które opowiadają o sobie.
Ja skonczyłam wczoraj :) nauki i kurs przedmałżeński w kościele Mikołaja w Gdańsku. Skoro chcesz sie faktycznie coś z tego dowiedziec, proponuję Ci własnie tam, szczególnie jeśli chodzi o poradnictwo rodzinne. Spotkania w poradnictwie są 2, po 1 godz. Niestety jeden minus, jest tam dużo chętnych.
image
dziewczyny troche sie pogubilam bo widze ze piszecie o naukach i poradnictwie w Mikolaju o dacie 4 kwietnia a na stronie pisze ze beda w maju i nie wiem czy wiecie cos wiecej niz ja?? w kwietniu tez sa?? a co z ta duza iloscia chetnych trzeba w zwiazku z tym sie jakos wczesnije zapisac czy cos??orientuje sie moze ktoras z was?? bede wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam
image

image

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry