Widok

nauki przedmałżeńskie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Którą parafię moglibyście polecić na nauki przedmałżeńskie i poradnictwo rodzinne? Chcielibyśmy coś wynieść z tych spotkań, a wiem, że nie wszędzie jest interesująco
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a skąd jesteś??

image
mieszkam w gdańsku
preferuję zdecydowanie okolice starówki, ale nie mam problemu aby docjechać np. na Morenę czy do wrzeszcza
Polecam weekendowe nauki w Matemblewie, ale słyszałam, że na Ujeścisku (parafia Ojca Pio) są też ciekawe. Mają tam też planowanie rodziny - prowadzą je fajni ludzie

Dziękuję bardzo, musze tam zatem koniecznie zadzwonić
Szkoda nerwów. I tak nic nie wyniesiesz. No chyba że cofniesz się do czasów Średniowiecza. Wykłady o bzdurach, oderwane od rzeczywistości.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Morena kościół Bożego Ciała, też jest całkiem ok ;)

A czy ktoś może orientuje się kiedy zaczynają się nauki przedmałżeńskie w Gdyni-Orłowie??

image

zawsze we wtorek o 19

image
a kto wie w której parafii w gdańsku jest sympatycznie i ksiądz idzie z duchem czasu i nie będzie się czepiał, że razem się mieszka przed ślubem, bierze się anty itd itp??? bo nie chcialabym się z jakimś księdzem kłócić :)

image

image
na żadnym spotkaniu nikt nie czepia się tego że mieszka się razem przed ślubem itp bo tam się raczej nie dyskutuje z prowadzącymi...fakt faktem samo średniowiecze i nudy, a u nas np babeczka od poradnictwa rodzinnego - jedno spotkanie w cyklu nauk przedmałżeńskich jest właśnie wstępem do poradnictwa- to zacofanie na maxa pokazała. Aż wstyd.
Ja ogólnie przesiedziałam i myślałam o czymś innym....4 spotania i z głowy.
Grunt żeby trafić na normalną babeczkę od nauk przedmalżeńskich.

A w orlowie nauki przedmałżeńskie są we wtorki na 19.

image

http://kozlowskagnieszka.wordpress.com/
Najlepsze jest to - brak możliwości dyskusji z prowadzącym. Tym sposobem są wypierane niewygodne argumenty, bo po co ryzykować możliwość ośmieszenia się przez prowadzącego.

A z drugiej strony katolicka mściwość - jakby ktoś się odezwał, na pewno prowadzący/ca już by szepnęła komu trzeba co i jak.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Nie zgadzam się, że zawsze takie nauki są beznadziejne. Może faktycznie źle trafiliście...
Nasze nauki w Matemblewie trwały może trochę dłużej niż tradycyjne - bo cały weekend. Prowadzone były przez "zwykłych" ludzi (młode małżeństwa), można było z nimi rozmawiać, ale przede wszystkim mieliśmy skupić się na rozmowach ze sobą. Nie będę pisać więcej, ale jeżeli ktoś chce pójść na takie nauki nie dla księdza, tylko dla siebie i swojej drugiej połowy, to polecam! :)

Dla tych, którzy nie chcą się zawieźć w tym temacie i chcą skorzystać sensownie z nauk polecam spotkania w Gdyni u Jezuitów.
a gdzies w gdansku sa nauki przedmalzenskie, ktore nie sa rodem ze sredniowiecza? chcialabym milo spedzic tam czas, dowiedziec sie czegos i ogolem nie zalowac ze wlasnie tam mialam nauki :) z gory dziekuje ze info :)

image

image
Morena, kościół Bożego Ciała, w miarę przyzwoicie ;)

ile placiliscie za te nauki w Matemblewie????
image
130zł od pary (ale w cenie były materiały, obiad, napoje, ciasta...)

Hej, czy nauki w Gdyni Orłowie odbywają się w tym starym kościele z czerwonej cegły z cmentarzem dookoła? Wiecie dokładnie, gdzie trzeba trafić?
witam,
planujemy z moim przyszłym mężem wybrać się na nauki od 4 Kwietnia do Parafii Św. Mikołaja w Gdańsku,
czy ktoś już może korzystał z takich nauk w tym kościele? a może ktoś wybiera się w tym samym terminie?

url=http://www.maluchy.pl]image[/url]
witam.my sie wlasnie wybieramy od 4 kwietnia na nauki do Mikolaja.trzeba sie tam zapisywac?a gdzie bedziecie odbywac poradnictwo rodzinne?
image
małgonia83 napisał(a):

> witam.my sie wlasnie wybieramy od 4 kwietnia na nauki do
> Mikolaja.trzeba sie tam zapisywac?a gdzie bedziecie odbywac
> poradnictwo rodzinne?

hej,
ja bazuję na informacjach internetowych (http://www.gdansk.dominikanie.pl/kurs_przedmalzenski.php), wg tej stronki zapisy nie są konieczne, a poradnictwo ponoć odbywa się po naukach, więc tam napewno nas skierują.
Będziesz ślubować w Kościele Św. Brygidy? To też moja parafia, ale ślub bierzemy za miastem i załatwiamy licencję :)
pozdrawiam

My poradnie chcemy zalatwic juz w marcu.Moja parafia jest Sw.Brygida i tam ślubujemy.

image
małgonia83 mieszkasz na starówce? moze sie znamy! jesli nr 83 z twojego nicku to twoj rok urodzenia to musimy sie znac bo ja tez jestem 83! Pozdrawiam!

image
calkiem mozliwe ze sie znamy 83 to moj rocznik:)no i jedna parafia:)

image
a chodzilas do szkoly podstawowej nr 50 ? jesli tak to do jakiej klasy?

image
ja chodzilam do 57.razem mialysmy pewnie bierzmowanie:)

image
acha no to napewno mialysmy razem beirzmowanie bo my mielismy wlasnie z 57! no prosze jaki swiat maly! pozdrawiam!

image
czyli my się musimy znać, bo 57 to też moja podstawówka, ale ja chodziłam o klasę wyżej, bo jestem rocznik 82' :)
do zobaczenia na naukach :)

dziewczyny bardzo prawdopodobne, że też 3 kwietnia (czwartek o 19:00) będę razem z narzeczonym na tym kursie :)

Powiedzcie mi tylko, jeśli nie jestem z tej parafii, ani nie biorę ślubu w trójmieście, to czy mogę tak po prostu odbywać te kursy? czy muszę mieć jakieś dokumenty czy coś takiego? :)

Z góry dzięki za odpowiedź :)

image

image
proponuję Ci wykonać tam telefon, bo nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.
my też nie jesteśmy z Parafii Św. Mikołaja i też nie bierzemy ślubu w macierzystych parafiach ... jak będziemy spisywać protokół w mojej kancelarii to wszystkiego się dowiem jakie dokumenty są potrzebne do nauk

ile przed ślubem trzeba odbyć nauki i poradnictwo?

papilio1@op.pl
A co nauk u dominikanów. W kwietniu nie ma u nich nauk, dopiero w maju. My chodzimy teraz i przyszło 4 krotnie więcej osób niż się spodziewali. Przeor powiedział, ze pomysli, aby nastepne były tylko dla osób z tej parafi. Nauki są w kościele, chociaz salka była juz przygotowana.Ale rzeczywiście nauki są bardzo interesujące.
Ja wczoraj skończyłem nauki w parafi św Ignacego Loyoli.
Nauki odbywają się co tydzień, aż do wakacji. Wystarczy przyjść na 4 nauki, nie trzeba zaczynać od pierwszej, tylko idzie się w 4 kolejne tygodnie.
Wczoraj proboszcz prowadził i wszyscy się uśmiali, był dość bezpośrenieni i lubi sobie zażartować. Nie każde nauki tak wyglądają, 2 razy są małżeństwa, które opowiadają o sobie.
Ja skonczyłam wczoraj :) nauki i kurs przedmałżeński w kościele Mikołaja w Gdańsku. Skoro chcesz sie faktycznie coś z tego dowiedziec, proponuję Ci własnie tam, szczególnie jeśli chodzi o poradnictwo rodzinne. Spotkania w poradnictwie są 2, po 1 godz. Niestety jeden minus, jest tam dużo chętnych.
image
dziewczyny troche sie pogubilam bo widze ze piszecie o naukach i poradnictwie w Mikolaju o dacie 4 kwietnia a na stronie pisze ze beda w maju i nie wiem czy wiecie cos wiecej niz ja?? w kwietniu tez sa?? a co z ta duza iloscia chetnych trzeba w zwiazku z tym sie jakos wczesnije zapisac czy cos??orientuje sie moze ktoras z was?? bede wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam
image

image

Inne tematy z forum Wesele

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

do góry