Widok

nie do końca na temat :) os. Wiszące Ogrody przy Auchan

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Możecie powiedzieć mi cos o tym osiedlu? Jak tam wygląda z placami zabaw, przedszkolami,szkołami.. czy jest gdzie chodzić z pociechami na spacery oraz ogólnie jak sie tam mieszka :)
pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Znajomi ostatnio mówili, że cieszą się, że nie kupili tam mieszkania. Kilka lat temu obiecywali przedszkola i całą infrastrukturę i nic nie zbudowali bo im się nie opłacało. Na miejscu przedszkoli powstały kolejne bloki. Taka relacja z drugiej ręki. :D
dzięki :)
czytając starsze wątki, widziałam, ze kilka forumek mieszka na tym osiedlu... ale to opinie z 2007-2008 roku.
ja mieszkam na WO. Jeśłi chodzi o place zabaw to jest ich pełno i są naprawdę super wyposażone. Generalnie osiedle śliczne, ciche i spokojne i bardzo zadbane. Natomiast apropo przedszkola to faktycznie jest tylko jeden prywatny punkt przedszkolny, który ruszył bodajże od kwietnia i poza tym 2 sklepy malutkie na osiedlu, jeden gabinet stomatologiczny no i oczywiście obok auchan. Ja mieszkam tu od 2006 i jestem bardzo zadowolona, widok z okien mam na Trójmiejski park krajobraozwy także terenów do spaceru pod dostatkiem. Jak masz jakieś szczegółowe pytania to pisz śmiało, pozdrawiam
interesują mnie te 4 bloki,któe zamierzaja wybudować na 4 kw 2010, niestety w tamtych okolicach jest również planowana droga szybkiego ruchu.... i troche mamy dylemat.... dziękuje za odp, ktoś jeszcze :) ?
czesc,

ja tez mieszkam na WO i zgadzam się w 100% z Małą Misią. Dodatkowo niedługo będą budować na polu przed osiedlem centrum handlowe z barami itp. no i liczę na to, że może jak dalej będzie się osiedle rozrastać to połączy się z Jasieniem i Moreną;)
jedyne co mi przeszkadza to quady a może raczej powinnam napisać ludzie na quadach, którzy nie przejmują się, że wjeżdżają do 3miejskiego parku krajobrazowego i nie zwracają uwagi, że jeżdżą drogą osiedlową:/
forumki :) może jeszcze któraś tam mieszka ?
nie mieszkam ale prowadzę tam wspomniany punkt przedszkolny :)
z opinii znajomych mieszkających: osiedle fajne, ciche i spokojne. Dużo terenów do spacerów i dużo placów zabaw.
Z minusów: powrót z centrum Gdańska w godzinach szczytu dość długi (lepiej jeśli dojeżdża się do pracy obwodnicą) Obecnie nie jasna jest sytuacja przebiegu drogi przez środek osiedla.
Jeśli masz ochotę porozmawiać poza forum zapraszam mailowo.
Spełnij marzenie chorego dziecka

Ja mieszkam od 2 lat.
Co do infrastruktury, to są place zabaw, sklepiki no i punkt przedszkolny neani:)
DO przychodni na Jasieniu nie jest jakoś szczególnie daleko, poza tym wszystko zależy od tego czy jesteś zmotoryzowana bo bez auta na naszym osiedlu trochę ciężko. Nam ciężko było się tu przenieść z Moreny, ale już się przyzwyczailiśmy i jesteśmy zadowoleni z wyboru.
Fajnie, ale bez samochodu (najlepiej dwóch) ani rusz.
No i mi osobiście brakuje tu:
- szkoły (jest na jasieniu ale mogłaby być bliżej)
- pizzerii na terenie osiedla
- jakiejś szkółki językowej dla starszych dzieci,żeby nie jeździć po Gdańsku
- warzywniaka
- mięsnego

z czasem będzie coraz lepiej, tak myślę
Mnie nikt nie pobije :) - mieszkam na Wiszących już prawie 8 lat i przyznam - przyzwyczaiłam się... Jak tu zamieszkałam to była głusza całkowita, sama szłam z autobusu do domu :) miło było patrzeć jak się kolejne bloki budują, nowi ludzie pojawiają, tworzy się nowe osiedle, które porównując do innych gdańskich nowych "blokowisk" jest ładne, spójne i przyjazne mieszkańcom. Minusy były już wspomniane: kłopoty z dojazdem (czekamy na budowę końcówki trasy W-Z i przebudowę zakorkowanego wiecznie mostu nad obwodnicą), brak małych sklepów (ciężko się dziwić - Auchan to niezła konkurencja a ten sklep jest blisko). Z plusów niezmiennie: cisza i spokój na osiedlu, bliskość parku krajobrazowego i dawnego poligonu (mnóstwo miejsca na spacery, jazdę rowerem itp). Ja Wiszące lubię i polecam:)

agnesik - mogę udostępnić sale w Misiakowie na naukę języka angielskiego. Z której szkoły korzystasz teraz?
Spełnij marzenie chorego dziecka

neaniu - jeszcze nie korzystam bo córka ma w przedszkolu angielski, od września idzie do szkoły i przydałoby się zapisać na jakieś dodatkowe zajęcia z angielskiego
mi byłoby baaaaaardzo na rękę gdyby były takie zajęcia na naszym osiedlu, myślę że zebrałaby się jakaś mała grupka chętnych dzieci:)
ja tez mieszkam na WO i ogólnie sobie chwalę poza brakiem mięsnego i warzywniaka z prawdziwego zdarzenia no i quadow ktore szleją po osiedlu i poligonie nie zwracając na wózki (moje dziecko za każdym razem płacze jak go obudzi taki pozal sie boze quadowiec)
Poza tym jest naprawde ok, duzo terenow do spacerkow (TPK) i osiedle samo w sobie bardzo ladne i przyjemne.
Polecam :)
ja nie znosiłam tego osiedla, dopóki nie kupiłam sobie psa :)
To idealne miejsce na spacery z psiakiem. Choć chodzę w boczne dróżki, często spotykam jedną hardcorową panią z wózkiem. Ja bym się tam ze spacerówką nie pchała ;)
No i samochód jest konieczny!! Niedawno zlikwidowali jedyne fajne połączenie z Auchan do Wrzeszcza autobusem. A ja właśnie rozbiłam samochód i znów jestem uziemiona. Autobusy miejskie jeżdżą jak chcą, do tego, te korki na kartuskiej...
Ale osiedle ładne, inne niż te napakowane blokami na Ujeścisku. Niestety ta nowa część WOIII to już hossa leci na ilość nie na jakość i wszystkie bloki są takie same. Pozostała część osiedla, to całkiem ciekawa architektura: altanka, fontanna (niestety nie działa hehe)
Chętnie nawiązałabym korespondencję aby uzyskać sprawdzone opinie przed kupnem mieszkania.
Dziewczyny, gdzie dokładnie ma stanąć ten kolos?
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=34015
Przed samym wjazdem na osiedle po prawej stronie jest wolny plac, własność Auchan i na tym placu powstanie Decatlon.
No to faktycznie, na Kartuskiej będzie już tatalne kongo :/
kongo to ja będę miała pod oknami... wyjazd z pargingu podziemnego tego marketu, będzie przebiegał pod moim balkonem i dalej na Morenę. Jak tylko sprzedamy stare mieszkanie, to szukamy czegoś w innej lokalizacji, ew. w innej części osiedla.

Effcia: jak się wychylisz z balkonu, to będziesz miała cudny widok ;)
To, że będzie to udręka dla mieszkańców to swoją drogą :/

Ze względu na ten sklep chcecie się stamtąd wyprowadzić?
Karcia_Gd: no mamy ten komfort, że możemy wybierać, w obecnym mieszkaniu jest sporo rzeczy, które mi nie pasują. Mąż kupował je tylko dla siebie. Uliczka już teraz jest głośna i przy otwartym oknie nie da się oglądać TV, że o spaniu nie wspomnę. O 7.00 pobudka, bo całe osiedle do pracy jedzie. Od kiedy postawili bloki na przeciwko, hałas został spotęgowany, bo się odbija między budynkami. Sklep jest tylko "gwoździem do trumny". Możliwe, że zamienilibyśmy mieszkanie na drugą stronę osiedla z widokiem na las, myślę, że planowana tam SKM nie będzie się tak dawać we znaki ;)
O matko, jeszcze SKM-ki tam brakuje O_O
Zamierzam kupic mieszkanko na w.o w budynku nr 10 macie jakies informacje ,gdzie bedzie stal?i jakie bedzie najblizsze otoczenie ?wileki dzieki za odpowiedz..bo lda dzien musze sie zdecydowac
z tego co widać na planie, to ten budynek będzie na brzegu osiedla przy Kartuskiej, jeśli miałbyś mieć okna na osiedle, czyli na stronę północno-zachodnią, to nie powinno być tak źle...
http://www.hossa.gda.pl/upload/plan-zagosp-Wo-200809.jpg[/jpg
O otoczeniu ciężko cokolwiek teraz powiedzieć, obejrzyj wizualizacje, to będziesz wiedział, póki co jest tam resztka poligonu, czyli krzaki i trawy. Potem z jednej strony będzie ulica, a z drugiej osiedle...
Poczytaj sobie forum: http://www.wiszace-ogrody.net/ to może poznasz bliżej specyfikę osiedla.
jeszcze raz plan Twojego kawałka:

http://www.hossa.gda.pl/upload/plan-zagosp-Wo-200809.jpg
hm... dziwne... nie chce się wyświetlić...
image
w zeszlym roku bylismy tam rozeznac sie w budowanych mieszkaniach... nie zdecydowałabym sie na nie. Chodzi mi o te bloki z hossy. Są za blisko siebie, na osiedlu nic nie ma oprócz auchan'a, no i te korki... nie spodobalo mi sie....
zastanawiamy sie nad jabłoniową....
okruszek: nie wiem jak na jabłoniowej, ale akurat na WO bloki stoją dość daleko od siebie, przynajmniej te w starej części :)

A na osiedlu są już 4 sklepiki spożywcze w tym warzywniak z alkoholem, jest stomatolog, punkt przedszkolny, 2 salony kosmetyczno-fryzjerskie.
A korki można ominąć poligonem :) - nie pamiętam, kiedy jechałam kartuską pod górę w korku...
mi chodzilo o te bloki z hossy.
a jesli chodzi o sklepy to moze cos sie pozmienialo....
Okruszek: całe WO jest Hossy ;)
Ale Tobie pewnie chodzi o tą nową część tzw. chyba WO III. Tamte bloczki, to rzeczywiście każdy toczka w toczkę taki sam i jak w wojsku równiutko stoją ;)
Czy jest tam gdzie chodzić na spacery z wózkiem (spacerówka na przykład)? Bo byłam na spacerze z moim chrześniakiem z drugiej strony poligonów (od strony Moreny) i była tam tragedia, kurz, kłady i samochody, po drodze jakieś brudne bajorko i piaski, pamiętam, że bardzo mnie to zniechęciło, stopy i sandały miałam w opłakanym stanie..
Dzieki ajeczka za informacje. Akurat jestem obecnie na statku(swieta i nowy rok)niestety i nic nie moge zrobic,zeby zobaczyc na zywo jak tam jest. Ja interesuja sie w.o budynek 10, mieszkanie B 44, lub b21 , ale wogle nie wiem na ktora strone okna wychodza. jedno m2 jest na III a drugie na VII pietrze. cos mnie zaczyna zniechecac to,ze majac taras bede mial widok..na inny blok...tylko. jak wroce 15stycznia bede musial sie tam wybrac. szkoda,ze termin dopiero IV kwartal 2011... nie chce placic im calej kwoty za dziure w ziemi jak narazie...a z drugiej strony rozklad mieszkania i bardfzo odpowiada. poki co znzlazlem jeszcze jakies mieskzanie firmy Arskom: Osiede nad woda. juz jest wybudowane i sa jescze mieszkania ,ktore odpowiadaja mi metrazem minimum 80m2 i tarasem) tylko,e czyatm jakies historie,ze tam podmokle tereny itp itd.my Polacy duzo lubimy narzekac...najlepiej samamu zobaczyc ale kazda cenna porada jest mile widziana.jeszcze raz dzieki i NOWEGO ROKU jeszcze lepszego) pzDR Z Brazylii
Polcia: no ludzie chodzą "po wale" tam samochody na ogół nie jeżdżą, bo za wąsko - ale raz sznur 4x4 się wbił. Tam jest ubita ziemia i nie ma kałuż. Z tego co widzę, to większość ludzi jest wygodna i śmigają po osiedlu po prostu. Na poligonie też czasem widzę ludzi z wózkiem, ale na ogół są to tatusiowie. Na pewno nie da się tam chodzić w delikatnych butach, ale wózek na grubych oponach da radę.
Za to jest to idealne miejsce na spacery z psem :)

Marynarz_RTS: z tego co sobie popatrzyłam na wizualizację na stronie Hossy, to wybrane przez Ciebie mieszkania mają widok "w stronę poligonu" jeśli obok nic nie zbudują, to będziesz miał ładne wschody słońca :)
Tu fotki robione tak nieco bardziej z północnej strony.
image
image
Jeśli nie chcesz kupować dziury w ziemi, to może jakieś mieszkanie z 2 ręki?
Jest sporo większych mieszkań na osiedlu do kupienia, a jest kilka budynków z widokiem na las i już nic ich nie zasłoni, bo jest tam ta otulina czy coś Parku Krajobrazowego i już nic nie powinno tam być budowane.
eee obcięło :(

no i zazdroszczę ciepełka w Brazylii :)
a "po wale" gdzie to jest? ostatnio byłam na tym osiedlu, bo zastanawialiśmy się nad blokami, które mają powstać na ul. Tęczowej i właśnie tak patrzyłam sobie, że po osiedlu samym spacerować to trochę słabo tak :( ja teraz mieszkam na osiedlu "Pięć Wzgórz" tutaj to akurat jest pełno miejsc do spacerowania z dziećmi i z wózkami, ale niestety Hossa zakończyła tutaj inwestycje także nic nowego (większego) tutaj nie dostaniemy..
up up up
Tęczowa? chyba Taneczna? tęczowej póki co nie ma...

a "po wale" to chodzi o stary wał po którym kiedyś pociągi jeździły...
na mapie http://mapy.google.pl/ znajdziesz go pod hasłem "dolne migowo, gdańsk"

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry